Κρήτη: Πανικός σε σχολικό όταν μαθητές άνοιξαν πυροσβεστήρα ενώ το λεωφορείο ήταν σε κίνηση

Ενα μάλλον σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε σε σχολικό λεωφορείο που εκτελεί δρομολόγιο για το Γυμνάσιο και Λύκειο Ανωγείων και επιβεβαιώνεται από έγγραφη αναφορά του ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου προς τις αρμόδιες αρχές.

Το ΚΤΕΛ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την επικίνδυνη συμπεριφορά ορισμένων μαθητών και ειδικότερα για ένα επεισόδιο όπου κάποια αγόρια άνοιξαν τον πυροσβεστήρα του λεωφορείου ενώ αυτό βρισκόταν σε κίνηση προκαλώντας πανικό στους άλλους μαθητές.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, κοντά στα Ζωνιανά. Ο οδηγός του λεωφορείου αναγκάστηκε να σταματήσει το όχημα και να αποβιβάσει τους μαθητές για λόγους ασφαλείας. Ο ίδιος δήλωσε πρόθεση να σταματήσει την εκτέλεση του συγκεκριμένου δρομολογίου λόγω των αυξανόμενων περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των επιβατών.

Η εταιρεία καλεί τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση για την αποκατάσταση της τάξης και της ασφάλειας στα σχολικά δρομολόγια, επισημαίνοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, οι οδηγοί ενδέχεται να αρνηθούν την εκτέλεση των δρομολογίων.

Με ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ η «ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου ΑΕ» ξεκαθαρίζει ότι η αναφορά ήταν εσωτερικό έγγραφο και «ουδεμία πρόθεση έχει ούτε να εκθέσει και να διασύρει ανήλικα ή ενήλικα άτομα, αλλά ούτε και να στοχοποιήσει περιοχές της Κρήτης».

Η αναφορά της «ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου ΑΕ»

«Με την παρούσα επιστολή της η «ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου ΑΕ» επιθυμεί να σας εκφράσει τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία της για την ολοένα αυξανόμενη παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν κάποιοι μαθητές που χρησιμοποιούν το σχολικό λεωφορείο για να μεταβούν και ν’ αποχωρήσουν από το Γυμνάσιο και Λύκειο Ανωγείων.

Ειδικότερα, όπως ενημερωθήκαμε το μεσημέρι της 24ης Σεπτεμβρίου 2024 από τον οδηγό της Εταιρίας μας, που εκτελεί το μαθητικό δρομολόγιο στην περιοχή, κατά το σχόλασμα των μαθητών και ενώ το λεωφορείο βρισκόταν εν κινήσει κοντά στα Ζωνιανά, 5-6 νεαρά αγόρια που κάθονταν στα πίσω καθίσματα του οχήματος -και κατά τον οδηγό αρκετά συχνά δημιουργούν προβλήματα- άγνωστο γιατί πήραν στα χέρια τους τον πυροσβεστήρα, έβγαλαν την ασφάλεια και πάτησαν το κουμπί…

Το λεωφορείο αυτόματα γέμισε καπνούς και σκόνη (η οποία εκτοξεύεται για να σβήσει τυχόν πυρκαγιά), με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός…. Οι περισσότεροι μαθητές και μαθήτριες τρόμαξαν και άρχισαν να φωνάζουν και να βήχουν εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε.

Ο οδηγός ακινητοποίησε άμεσα το λεωφορείο με ασφάλεια στην άκρη του δρόμου και αποβίβασε όλους τους μαθητές μέχρις ότου να διαπιστώσει τι είχε συμβεί και να αντιμετωπίσει την κατάσταση, που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν κάτι παραπάνω από χαοτική. Ακολούθως, ενημέρωσε για το περιστατικό την Διευθύντρια του Γυμνασίου Ανωγείων και το Γραφείο Κίνησης του ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου δηλώντας μάλιστα την πρόθεση του να σταματήσει την εκτέλεση του εν λόγω δρομολογίου, λόγω αυτών των περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Επίσης, στην έγγραφη αναφορά του προς την Εταιρία μας, κάνει λόγο για την πρόκληση και άλλων υλικών ζημιών στο σχολικό λεωφορείο που αφορούν στην κοπή ενός αριθμού ζωνών ασφαλείας (ώστε οι ανήλικοι δράστες να αποκτήσουν το μεταλλικό τους μέρος). Όπως σημειώνει κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και κατά τα πρώτα σχολικά δρομολόγια της φετινής χρονιάς, ενώ και κατά την περυσινή σχολική περίοδο είχαν κοπεί δεκάδες ακόμα ζώνες ασφαλείας, όπως επίσης είχαν εντοπιστεί καθίσματα του λεωφορείου που ήταν σκισμένα φέροντας εγκοπές από αιχμηρό αντικείμενο!

Έπειτα από τα προαναφερθέντα, η Εταιρία μας σας καθιστά κοινωνούς και σας θέτει προ των ευθυνών σας για την ανάληψη πρωτοβουλιών και άλλων παιδαγωγικών μέτρων που θα επαναφέρουν την ηρεμία, την τάξη και κυρίως την ασφάλεια κατά την μετακίνηση των μαθητών με τα λεωφορεία μας.

Σκοπός της επιστολής μας δεν είναι η αποζημίωση του ΚΤΕΛ για τις ζημιές που προκλήθηκαν -το κόστος αυτό το αναλαμβάνει η Εταιρία μας- αλλά για να φροντίσετε το δυνατόν συντομότερα να επανέλθει η ομαλότητα κατά την εκτέλεση του μαθητικού δρομολογίου.

Επιπλέον, σας γνωρίζουμε ότι το Σωματείο Εργαζομένων Οδηγών του ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου, έχει δηλώσει αδυναμία εκτέλεσης του δρομολογίου και έως τώρα αυτό δεν έχει γίνει πράξη χάρη στις διπλωματικές ενέργειες της Διοίκησης του ΚΤΕΛ.

Όμως, ουδείς μπορεί να γνωρίζει έως πότε οι οδηγοί θα υπερβάλλουν εαυτόν και θα εκτελούν τα μαθητικά δρομολόγια στα οποία συνεχώς δημιουργούνται
προβλήματα. Μάλιστα εάν εσείς έχετε στην διάθεση σας συντοπίτες μας οδηγούς που επιθυμούν να εργαστούν στην Εταιρία μας για να καλύψουν αυτές τις
μεταφορικές ανάγκες, σας καλούμε να μας ενημερώσετε.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι την ώρα που ολόκληρη η χώρα βοά από τα απανωτά περιστατικά παραβατικότητας που καταγράφονται από ανήλικους και δη μαθητές εντός και εκτός των σχολικών μονάδων, θα είναι κρίμα να ξεφύγει η κατάσταση πέρα από κάθε έλεγχο και να στραφούν οι προβολείς της δημοσιότητας στον Μυλοπόταμο και στο Ρέθυμνο αμαυρώνοντας για μία ακόμη φορά την καλή εικόνα και την φήμη του νησιού μας.

Τελούμε εν αναμονή των ενεργειών σας».

Η ανακοίνωση της «ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου ΑΕ»

«Η θέση του ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου για περιστατικό σε σχολικό λεωφορείο

Με έκπληξή της η «ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου ΑΕ» διαπιστώνει τις τελευταίες ώρες την δημοσιοποίηση σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ενός καθαρά υπηρεσιακού εγγράφου της που αφορά σε περιστατικό που συνέβη στην διάρκεια σχολικού δρομολογίου.

Το έγγραφο αυτό που έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, απευθυνόταν σε συγκεκριμένες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Θεσμικούς Εκπροσώπους του Ρεθύμνου (δεν είχε γίνει κοινοποίηση στα ΜΜΕ) και η αποστολή του είχε σκοπό την άμεση ενημέρωση τους ώστε να δρομολογήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Η Εταιρία μας -που είναι κάθετα αντίθετη με την φιλοσοφία της διαρροής πληροφορίων και εγγράφων που αποτελούν εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ αρμοδίων υπηρεσιών- ουδεμία πρόθεση έχει ούτε να εκθέσει και να διασύρει ανήλικα ή ενήλικα άτομα, αλλά ούτε και να στοχοποιήσει περιοχές της Κρήτης αμαυρώνοντας την ιστορία και την παράδοση τους.

Σε κάθε περίπτωση η «ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου Α.Ε.» καθιστά σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να αναλωθεί σε σχολιασμούς σχετικά με την συγκεκριμένη περίπτωση καθώς το λόγο έχουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες.

Καλούμε τους εκπροσώπους του Τύπου να αρκεστούν και να σεβαστούν την θέση της Εταιρίας».

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 35 νεκροί και 23 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα – Αυξάνονται ξανά οι εισαγωγές

Πειραιάς: Έκοψαν το ρεύμα σε νηπιαγωγείο! – Τι απαντά ο δήμος για τις ευθύνες ΔΕΔΗΕ

Συναυλία για τα Τέμπη: «Δεν έχει εισιτήριο η ευαισθητοποίηση του κόσμου στον αγώνα μας», λένε 26 οικογένειες θυμάτων

Ετικέτες