Έντονες αντιδράσεις στην Κάνδανο με αφορμή την επίσκεψη του Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Απόγονοι επιζόντων του μαρτυρικού χωριού, ζήτησαν την απόδοση δικαιοσύνης για τα εγκλήματα των Γερμανών, σε σχετική συνομιλία για τις γερμανικές αποζημιώσεις, μετά τις δηλώσεις του προέδρου.
Ο Σταϊνμάιερ έφτασε στην Κάνδανο το πρωί της Πέμπτης, με τοπικές αρχές και φορείς να τον υποδέχονται. Συλλογικά όργανα και σωματεία μαρτυρικών χωριών, που είχαν συγκεντρωθεί σήμερα στο χωριό, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους θεωρώντας πως η δήλωση Σταϊνμάιερ για το γεγονός πως «το θέμα θεωρείται νομικά λήξαν», αποτελεί πλήγμα στην προσπάθεια για ιστορική δικαίωση.
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ συνομίλησε με τους επιζώντες, ακούγοντας από πρώτο χέρι τις φρικτές μνήμες από τα χρόνια της Κατοχής. Σημαντική στιγμή ήταν η συνομιλία του με επιζήσασα, η οποία του ζήτησε να της μεταφράσει η διερμηνέας ότι «δεν μπορεί να τον βλέπει», σύμφωνα με το neakriti.gr.
«Δεν θέλω να πιάσω το χέρι του σφαγέα», ακούστηκε να λέει στον Γερμανό πρόεδρο μια εκ των απογόνων, ενώ από το πλήθος συνέχιζαν να ακούγονται συνθήματα για δικαιοσύνη, σύμφωνα με το zarpanews.gr.
«Πριν ογδόντα χρόνια εκτελέσατε τους γονείς μας, τώρα μας εκτελείτε για δεύτερη φορά», ακούστηκε να λέει άλλος κάτοικος του μαρτυρικού χωριού.
Ο Δήμαρχος Κανδάνου-Σελίνου, Αντώνης Περάκης, είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του: «Οι Ναζί θέλησαν να εξαφανίσουν την Κάνδανο από τον χάρτη. Η Κάνδανος είναι εδώ και σας καλωσορίζει».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων. Στην ομιλία του, τόνισε ότι: «Είναι δύσκολο για έναν Γερμανό Πρόεδρο να προσέλθει σε αυτόν τον τόπο. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να βρίσκομαι εδώ χωρίς να επισκεφτώ αυτόν τον τόπο. Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε εδώ σήμερα και που μου επιτρέπεται να βρίσκομαι εδώ. Μας τείνετε χείρα συμφιλίωσης, και γι’ αυτό σας ευγνωμονώ».
Στα ελληνικά, ζήτησε συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας: «Ζητώ συγχώρεση για το γεγονός ότι μετά τον πόλεμο η Γερμανία απέστρεψε το βλέμμα της από τα εγκλήματα που διέπραξε. Πρέπει όμως να διατηρήσουμε τη μνήμη. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό που μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε τη μνήμη στην επόμενη γενιά».