ΕΣΥ υπό διάλυση: «Οδύσσεια» για έγκυο που αιμορραγούσε – Μεταφέρθηκε από το Ηράκλειο στον Άγιο Νικόλαο λόγω έλλειψης ΜΕΘ

Φωτογραφία αρχείου / Eurokinissi

Σε κίνδυνο τέθηκε η ζωή 36χρονης εγκύου στο Ηράκλειο Κρήτης η οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί από το Ηράκλειο στον Άγιο Νικόλαο, προκειμένου να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ!

Η 36χρονη παρουσίασε επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού σε ιδιωτικό μαιευτήριο του Ηρακλείου και κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί άμεσα σε ΜΕΘ. Ωστόσο, χρειάστηκε να… αλλάξει νομό προκειμένου να σωθεί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα του neakriti.gr.

Η ομάδα του ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και οι μαιευτήρες κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της 36χρονης η οποία είχε χάσει πολύ αίμα.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, αυτό δεν ήταν το πρώτο περιστατικό όπου το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου αντιμετωπίζει περιστατικά που αφορούν τον νομό Ηρακλείου και μεταφέρονται εκεί για να αντιμετωπιστούν.

Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό

«Αυτό το περιστατικό επιβεβαιώνει ότι σήμερα, ενώ υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε ΜΕΘ, ενώ όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έλεγε ότι έχει αυξήσει τις ΜΕΘ αριθμητικά, εντούτοις αρκετές στο νησί μας είναι κλειστές, εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και του υπόλοιπου προσωπικού (μεταφορέων, καθαριστριών, βοηθητικού προσωπικού, βοηθών θαλάμων, φυσιοθεραπευτών)», κατήγγειλε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

«Αυτή τη στιγμή, με την αύξηση των κρουσμάτων λόγω του κορονοϊού και των ιώσεων. Και το καλοκαίρι, με την αύξηση των τουριστών, στο νησί μας θα έπρεπε να λειτουργούν όλα τα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας. Και αυτό για να συμβεί θα έπρεπε να γίνουν άμεσες προσλήψεις προσωπικού, από τις ήδη υπάρχουσες προκηρύξεις που εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα. Θα πρέπει η κυβέρνηση να μην απολύσει τους ειδικευόμενους νοσηλευτές, που τέλος του Φλεβάρη απολύονται μετά από δύο χρόνια, που ουσιαστικά στήριξαν το ΕΣΥ. Και ταυτόχρονα να πάρουν προσωπικό από τις λίστες επικουρικού, που είτε υπάρχουν αυτοί οι εργαζόμενοι, είτε θα πρέπει να ανοίξουν νέες λίστες για άμεσα αποτελέσματα», επεσήμανε. 

«Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργούν συνολικά 27 κλίνες, είναι ανοικτές μόνο 20, ενώ πριν λίγους μήνες ήταν σε λειτουργία 23. Υπηρετούν 60 περίπου νοσηλευτές, ενώ για να λειτουργεί με ασφάλεια χρειάζονται τουλάχιστον 100. Οι μισοί περίπου από τους υπηρετούντες νοσηλευτές είναι επικουρικοί και ειδικευόμενοι, δηλαδή συμβασιούχοι και εργαζόμενοι που ακόμη εκπαιδεύονται. Και το ιατρικό προσωπικό όμως έχει ελαττωθεί, καθώς, μετά από αρκετές αποχωρήσεις, έχουν μείνει 14 εντατικολόγοι (ενώ παλιότερα υπηρετούσαν 19). Ανεπαρκές είναι και το προσωπικό καθαριότητας, καθώς και οι μεταφορείς που καλύπτουν τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.

Η πληρότητα της ΜΕΘ συνήθως υπερβαίνει το 70%, ενώ την τουριστική περίοδο φτάνει το 100%. Το Βενιζέλειο νοσοκομείο έχει 15 κλίνες εντατικής, όμως οι 3 είναι κλειστές γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τις καλύψει. Στο τμήμα θα έπρεπε να υπηρετούν 14 γιατροί, αλλά σήμερα εργάζονται 8, ενώ οι νοσηλευτές είναι 29 και θα έπρεπε να είναι 48. Διεκδικούμε το απόλυτα αυτονόητο: Τη λειτουργία της ΜΕΘ, όπως και όλων των άλλων τμημάτων, που δικαιούμαστε και μας αξίζει, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τα επιτεύγματα της Ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας το 2023. Γιατί για εμάς οι ζωές μας μετράνε, γιατί η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», καταλήγει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Διαβάστε επίσης: Άδωνης Γεωργιάδης: Απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με χρέωση των ασφαλισμένων

ΕΣΥ: Απολύονται 6.000 συμβασιούχοι για να έρθουν εργολάβοι με διπλάσιο κόστος – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Ετικέτες