Κρίστιαν Λίντνερ: Ενα γεράκι της δημοσιονομικής πειθαρχίας για υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας;

Κρίστιαν Λίντνερ: Ενα γεράκι της δημοσιονομικής πειθαρχίας για υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας;

Ο επικεφαλής του νεοφιλελεύθερου FDP εποφθαλμιά την θέση του υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση. Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Πράσινους για να δουν πώς μπορούν να συγκλίνουν προγραμματικά ώστε να δυνηθούν να συμπράξουν σε μια κυβέρνηση, είτε υπό την ηγεσία του SPD (πράγμα που δήλωσε ότι επιθυμεί και ο ίδιος ο Σολτς) είτε υπό το CDU. Η κύρια απαίτηση του στις συζητήσεις είναι να του δοθεί ο θώκος του υπουργού Οικονομικών. Με τα δύο μεγάλα κόμματα να φαίνεται ότι δεν θα συμπράξουν σε έναν ακόμα «Μεγάλο Συνασπισμό», οι ψήφοι του FDP είναι απαραίτητοι για το σχηματισμό κυβέρνησης. Επομένως μπαίνει στις συζητήσεις με έναν αρκετά ισχυρό μοχλό πίεσης.

Νεοφιλελεύθερη λαίλαπα

Η συζήτηση για την μετά την πανδημία οικονομική πρακτική έχει ξεκινήσει τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Γερμανία. Υπάρχουν δύο πλευρές: εκείνη που βλέπουν την αμοιβαιοποίηση του χρέους και την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων –που έγιναν εκτάκτως μες την κρίση του κορονοϊού- ως ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η άλλη πλευρά ομνύει στην δημοσιονομική ορθοδοξία και την «ενάρετη» πρακτική των πλεονασμάτων. Το FDP και ο επικεφαλής τους Κρίστιαν Λίντνερ είναι ξεκάθαρα με την δεύτερη πλευρά.

Ο 42χρονος πρώην επιχειρηματίας έκανε καμπάνια με κύρια συνθήματα τις περικοπές δημοσίων δαπανών και την μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις. «Χρειάζεται να επιστρέψουμε στις πολιτικές που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη και προωθούν την οικονομική δραστηριότητα, ενώ πρέπει να περιορίσουμε τις παράλογες κρατικές δαπάνες», είπε κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στην τηλεόραση του ZDF λίγο πριν από την ψηφοφορία. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι είναι υπέρ του «φρένου χρέους» που περιορίζει το πόσο δανείζεται το γερμανικό κράτος.

Το FDP στην οικονομική πολιτική είναι υπέρ της λιτότητας και κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους στην Ευρώπη, που ξεκίνησε δειλά με το ταμείο ανάκαμψης. Είναι σφοδροί επικριτές μιας «ένωσης χρέους» και αντιτίθενται σθεναρά σε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που βασίζεται σε δανεικά. Πιστεύουν ότι μια «ένωση χρέους» θα είναι καταστροφική τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρώπη, επισείοντας τον «ηθικό κίνδυνο» μεταξύ των κρατών μελών. Με απλά λόγια, φοβούνται ότι τα πιο «σπάταλα» μέλη της ΕΕ θα δανείζονται ασύστολα, μιας και το χρέος θα είναι εγγυημένο από τις Βρυξέλλες. Έτσι, ο επικεφαλής τους, Κρίστιαν Λίντνερ, έκανε σαφές ότι η ευθυγράμμιση με τους κανόνες ελλείμματος που αναφέρονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας θα είναι προϋπόθεση για κάθε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης.

Επίσης, είναι υπέρ των περίφημων «Τεσσάρων Ολιγαρκών» (Frugal Four) χωρών -Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία- που είναι υπέρμαχοι μιας πιο σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη. Πριν από μερικές εβδομάδες οι χώρες αυτές μαζί με τη Σλοβακία, τη Φινλανδία, τη Λετονία και την Τσεχία έφτιαξαν τη «Συμμαχία της ευθύνης», ώστε να εξασφαλίσουν ότι η μείωση των υπερβολικών χρεών θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα.

Documento Newsletter