Σε συνεννόηση με τον Ντόναλντ Τουσκ ο Τσίπρας. Αν σήμερα δεν βρεθεί λύση, αύριο καταθέτει γραπτό αίτημα για Eurosummit (σύνοδος της Ευρωζώνης) στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.
Με το Μέγαρο Μαξίμου και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να προχωρούν τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα στις τελευταίες τους κινήσεις στη σκακιέρα του ελληνικού χρέους και τον τρίτο παίκτη το ΔΝΤ να μην ανοίγει τα χαρτιά του, συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών.
Η Σύνοδος θα διεξαχθεί παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ (κάποιοι ισχυρίζονται για να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον με τη γερμανική πλευρά θα έρθουν σε μία μορφή συμφωνίας αλλά αυτό μένει να το δούμε), με τον Β. Σόιμπλε να διαμηνύει ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει κάτι παραπάνω γα το χρέος και την Αθήνα να επιμένει ότι αν δεν της δοθεί ένας «καθαρός» διάδρομος στο δρόμο προς την έξοδο στις αγορές θα αιτηθεί τη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, κάτι που έκανε σαφές ο Έλληνας πρωθυπουργός την Τρίτη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Όσον αφορά τις δηλώσεις τις τελευταίας στιγμής που μοιάζουν περισσότερο με σκωτσέζικο ντους, ουδείς πρέπει να τους δίνει μεγαλύτερη σημασία πέρα από αυτή που έχουν, να «κλέψουν» δηλαδή τις εντυπώσεις της τελευταίας στιγμής.
Εκείνο που έχει σημασία, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, είναι ποια και πόσα παραπάνω θα δοθούν στην Αθήνα απ’ όσα της δόθηκαν στο Eurogroup στις 22 Μαΐου. Όλες οι πλευρές εκτιμούν ότι στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δύσκολα η Ελλάδα θα λάβει κάτι παραπάνω, ενώ θεωρείται δύσκολο να απαλειφθεί και το περίφημο «if needed».
Μένει να φανεί αν θα λάβει μια ενισχυμένη δόση, πέραν των 7,4 δισ. και τι ύψους και ποιας μορφής θα είναι οι δεσμεύσεις για το αναπτυξιακό πακέτο που έχει πέσει εσχάτως στο τραπέζι και «κουμπώνει» με την εκφρασμένη εδώ και μήνες θέση του Β. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα αντί για σημαντική ελάφρυνση του χρέους, χρειάζεται ένα ισχυρό αναπτυξιακό σχέδιο.
Και εδώ βέβαια παραμένει ανοιχτή τόσο η έκθεση βιωσιμότητας (DSA) που θα συντάξει το ΔΝΤ μερικές εβδομάδες μετά (δύσκολο έως αδύνατο να είναι θετική), όσο και η έκθεση της ΕΚΤ (δύσκολα να οδηγεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης). Όλα αυτά μοιραία οδηγούν, όταν και εφόσον ανακοινωθούν, στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ανοιχτό παραμένει και το δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το 2018, οι στόχοι δηλαδή για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την ανάπτυξη που συνδέονται άμεσα με το χρέος και συνεπώς με τα μέτρα ελάφρυνσής του.
Και το ερώτημα είναι αν και εφόσον η Αθήνα, η ελληνική οικονομία και το Μαξίμου μπορούν να περιμένουν. Οι τελευταίες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός, αν δεν λάβει αυτό το κάτι παραπάνω, είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει την αντίδρασή του και να πάει το θέμα στο συμβούλιο Κορυφής. Εκεί μόνο με την αποφασιστική στήριξη της Γαλλίας, ενδεχομένως και της Ιταλίας θα μπορέσει να πετύχει μία λύση πιο κοντά στις επιδιώξεις του την οποία θα κλιθεί και πάλι να επικυρώσει το EG στις 10 Ιουλίου. Αρκεί φυσικά η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης να ληφθεί σήμερα ώστε σε δύο, τρεις εβδομάδες να γίνει και η εκταμίευσή της.
Θα υπάρξει “λευκός καπνός”;
Στο ερώτημα τέλος αν οι όποιες αποφάσεις στο Ελληνικό πρόβλημα χρέους μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις στην ημεδαπή η απάντηση στελεχών του Μαξίμου είναι πως όχι διότι η χώρα και η οικονομία έχουν ήδη μπει σε μια τροχιά και η Κυβέρνηση δίνει τη μάχη για μια ολοκληρωμένη λύση που θα επιτρέψει την έξοδο της χώρας στις αγορές μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος. «Τίποτε άλλο δεν είναι αυτήν την ώρα στο μυαλό μας», καταλήγει συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, στο Eurogroup. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία.
Επίσης, «αισιόδοξος» για μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσερχόμενος στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).