Κρίσιμο διήμερο στο Ευρωκοινοβούλιο για γυναικεία αυτοδιάθεση και δικαιώματα

Μία γυναίκα περπατά έξω από κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

Στον απόηχο του αντι-ΛΟΑΤΚΙ νομοσχεδίου που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, κατατίθεται στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής η έκθεση της Επιτροπής FEMM για την Ισότητα των Φύλων «Σχετικά με την κατάσταση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων στην ΕΕ (SRHR), στο πλαίσιο της υγείας των γυναικών».

Η συζήτηση πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη, ενώ για την Πέμπτη έχει οριστεί η ψηφοφορία όπου οι ευρωβουλευτές θα καλέσουν τα κράτη – μέλη να προστατεύσουν και να προωθήσουν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία (SRHR) και τα δικαιώματα των γυναικών.

Στο μεταξύ, με εναλλακτικά ψηφίσματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η ακροδεξιά επιδιώκουν να αλλοιώσουν τον πυρήνα της έκθεσης, που, εάν ψηφιστεί ως έχει:

Πρώτον, διασφαλίζει τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα ως Ανθρώπινα Δικαιώματα, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Δεύτερον, υπογραμμίζει τις προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε ολόκληρο το φάσμα των SRHR στην ΕΕ, προκλήσεις που σχετίζονται με τα μέτρα για τον COVID-19.

Τρίτον, καταγγέλλει την οπισθοδρόμηση ως προς τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων και τα SRHR σε ολόκληρη την Ευρώπη και παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει το Ευρωκοινοβούλιο, το σχέδιο ψηφίσματος αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων. Επιπλέον, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αποδυναμωθεί ή να αποσυρθεί.

Τονίζοντας το γεγονός ότι ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να έχουν εξαιρετικά περιοριστικούς νόμους που απαγορεύουν την άμβλωση εκτός από αυστηρά καθορισμένες περιπτώσεις, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν καθολική πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις.