Κρίσιμο δεκαπενθήμερο για χρέος και ονοματολογικό της πΓΔΜ

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο  για χρέος και ονοματολογικό της πΓΔΜ

Κρίσιμο από κάθε άποψη είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο καθώς θα κριθεί σε μεγάλο αν όχι σε απόλυτο βαθμό η πορεία της χώρας μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος προσαρμογής – μνημονίου αλλά και η δυνατότητα επίλυσης του ονοματολογικού της πΓΔΜ.

Με τις συζητήσεις στον Καναδά να συνεχίζονται σε επίπεδο G7 την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο και στην ημεδαπή η αντιπολίτευση με μπροστάρη τον κ. Στουρνάρα (που απ’ ότι φαίνεται έχει τη στήριξη και του κ. Ντράγκι της ΕΚΤ) να ποντάρουν πλέον στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για εμπλοκή στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και μια πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει, σε καμιά περίπτωση, την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από την κρίση τον Αύγουστο». Όσο για το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, δήλωσε πως με νόημα ότι «έχει λήξει πριν από δύο μήνες».

Για τον κ. Τζανακόπουλο, «Οι αγορές, οι επενδυτές ξέρουν πολύ καλά ότι σημασία δεν έχει η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ. Σημασία έχει αν η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους θα μπορέσει να οδηγήσει σε χρηματοδοτικές ανάγκες που δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το κλειδί». Αλλαγή που έχει «κλειδώσει» με τις αποφάσεις που πάρθηκαν τον περσινό Ιούνιο.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση, με εντολή του Μαξίμου, φέρνει στη Βουλή (πιθανότατα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας ή την Πέμπτη (ώστε το ίδιο βράδυ στη συνεδρίαση του EWG να γίνει μια πρώτη αποτίμηση) το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης με σκοπό να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Τα νούμερα φαίνεται ότι ευνοούν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και αποθαρρύνουν όσους ποντάρουν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες στο ξέσπασμα μιας νέας κρίσης ή σε ένα νέο μνημόνιο. Κι αυτό διότι η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 ανήλθε σε 2,3%, ενώ σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε επέκταση κατά 0,8%.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία από την αγορά ομολόγων (αναφέρθηκε σε αυτά σήμερα ο κ. Τζανακόπουλος) δείχνουν ότι εξομαλύνονται τα επιτόκια και τα σπρεντ αφού το ελληνικό δεκαετές είναι στο 4,4% και όταν έρθει η συμφωνία για το χρέος, θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση.

Στο Μαξίμου και στο ΥΠΟΙΚ γνωρίζουν καλά πως όλα τα παραπάνω, μαζί με τη δυνατότητα της χώρας να παράγει πλεονάσματα, είναι «άσσοι» στο μανίκι τους και θα χρησιμοποιηθούν όταν έρθει η ώρα στέλνοντας μήνυμα στους αντιπολιτευτικούς κύκλους στην ημεδαπή «να μην κάνουν ‘’χοπ’’ πριν δουν την κυβέρνηση να πηδά το χαντάκι των μνημονίων και της πολυετούς κρίσης».

Σε ό,τι αφορά τέλος το ονοματολογικό της πΓΔΜ το μήνυμα του Μαξίμου είναι ότι η Ελληνική θέση είναι αταλάντευτη, η γειτονική χώρα κρατά το κλειδί της λύσης αλλά βιάζεται παράλληλα και τέλος το μεγάλο κέρδος της Ελλάδος από το «άνοιγμα» του θέματος είναι ότι στο περίφημο πλέον blame game ουδείς την κατηγορεί ότι ευθύνεται για τη μη λύση. Το αντίθετο μάλιστα.

Σε κάθε περίπτωση, λέει στο documentonews.gr, στέλεχος του Μαξίμου «ας μη προεξοφλούν κάποιοι αποτυχίες γιατί η αποτυχία από την επιτυχία απέχει ελάχιστα». Πόσο ελάχιστα: όσο ο κ. Ζάεφ να εξασφαλίσει ότι το «έναντι όλων» θα γίνει πράξη και δεν θα «σκοντάψει» σε Συνταγματικούς σκοπέλους.    

Documento Newsletter