Κρίσιμη συνεδρίαση αυτήν την ώρα της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει αυτήν την ώρα στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Στη συνεδρίαση, η οποία «εγκαινιάζει» επί της ουσίας την περίοδο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, αναμένεται να επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά η γραμμή που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, και όπως έχουν επισημάνει πολλάκις τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, όσο και κορυφαία στελέχη του κόμματος είτε ο κ. Καμμένος αποχωρήσει από την συγκυβέρνηση και από τα υπουργεία που κατέχει, είτε αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση με βάση το Σύνταγμα η δεδηλωμένη χάνεται μόνο από τη Βουλή. Είτε με την υπερψήφιση μιας πρότασης δυσπιστίας από το 50% συν ένας του όλου αριθμού των βουλευτών είτε με την καταψήφιση μιας πρότασης ανανέωσης της εμπιστοσύνης από την Κυβέρνηση από το 50% συν ένας των παρόντων βουλευτών. Το τελευταίο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν είναι στους σχεδιασμούς του Μαξίμου.

Από εκεί και μετά, η Κυβέρνηση θα περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή με την απόλυτη πλειοψηφία των 300 βουλευτών (υπάρχει η πλειοψηφία) ενώ ο κ. Τζανακόπουλος έχει αναφερθεί στα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας όπου οι Podemos και η Αριστερά στις δύο χώρες στηρίζουν τις Κυβερνήσεις μειοψηφίας χωρίς και να συμμετέχουν σε αυτές. Αυτό που μένει ακόμη ανοιχτό είναι αν η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός και παραμένει ακόμη και σήμερα κυρίαρχη άποψη, ή θα έρθει πιο νωρίς.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν δεν ομολογείται από το Μαξίμου, ένα τέτοιο σχήμα δύσκολα μπορεί να κρατήσει μέχρι τη λήξη της Κυβερνητικής θητείας τον ερχόμενο Οκτώβριο φέρνοντας έτσι μπροστά το σενάριο της τριπλής κάλπης τον ερχόμενο Μάιο.

Και σε αυτήν την περίπτωση όμως καθίσταται δυσχερές το κυβερνητικό έργο στη Βουλή και τα «μεγάλα» νομοσχέδια που έχει προγραμματίσει η Κυβέρνηση να περάσει. Εδώ βέβαια τον πρώτο λόγο, εκ των πραγμάτων, τον έχει ο Πάνος Καμμένος και η Κοινοβουλευτική του ομάδα η οποία μόνο αρραγής δεν είναι στην περίπτωση που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποφασίσει να τραβήξει στα άκρα το σχοινί, αν και στα θέματα και στα ν/σ, πλην της συμφωνίας των Πρεσπών, έχει δείξει ότι θα στηρίξει το κυβερνητικό έργο.