Κρίσιμη ημέρα για την αξιολόγηση σε Βρυξέλλες και Ρώμη

Κρίσιμη ημέρα για την αξιολόγηση σε Βρυξέλλες και Ρώμη

Κρίσιμη ημέρα η σημερινή για την ελληνική αξιολόγηση καθώς στις Βρυξέλλες θα κριθεί ο τρόπος και κυρίως ο χρόνος που θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος και Θεσμών.

Αν και οι πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα έρχονται με το σταγονόμετρο οι τέσσερις Έλληνες υπουργοί (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου, Σταθάκης) έχουν ήδη ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και ο τελευταίος αναμένεται να συνεχίσει σε ανώτατο επίπεδο τις επαφές στη Ρώμη, στην οποία μεταβαίνει σήμερα προκειμένου να συμμετάσχει στην επετειακή σύνοδο κορυφής για τα 60 χρόνια της Ένωσης.

«Συνεπώς», λέει στο Documento, κυβερνητικό στέλεχος «η σημερινή μέρα και ενδεχομένως και η νύχτα αναμένεται μακρά σε Βρυξέλλες και Ρώμη». Την ίδια ώρα στην ιταλική πρωτεύουσα συνεχίζονται οι επαφές για την ακριβή διατύπωση του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου με την Αθήνα να εκφράζει τις επιφυλάξεις της και να ζητά να μπει στο κείμενο συγκεκριμένη παράγραφος για την προστασία του ευρωπαϊκού εργασιακού κεκτημένου. Η συγκεκριμένη πάντως απόφαση, η οποία θα φωτογραφίζει και τις προθέσεις των Ευρωπαίων, αναμένεται να ληφθεί σήμερα μέχρι το απόγευμα.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, (θα μεταβεί και αυτός στη Ρώμη) επανέλαβε ότι ο στόχος είναι μια συνολική συμφωνία «ει δυνατόν τον Απρίλιο».Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες για τα 25 χρόνια από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και το μέλλον της ΟΝΕ, εξέφρασε την πίστη του ότι «το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην επίλυση της τελευταίας περίπτωσης που έχει απομείνει από την προηγούμενη κρίση της Ελλάδας» ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε πως πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις, αλλά «πρέπει να δουλέψουμε όλοι ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε λύση».

Κλειδί τα εργασιακά και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες βασικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες είναι τα εργασιακά. Οι Ευρωπαίοι αφήνουν ένα παράθυρο συμβιβασμού ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει στη διατήρηση των αλλαγών της περιόδου 2011-2012 μέχρι να υποχωρήσει κάτω από το 10% το ποσοστό της ανεργίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρθηκε χθες στην ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία συστάθηκε για να συμβουλεύσει την Ελλάδα για τις πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει στο μέλλον λέγοντας ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ευρωπαϊκή βέλτιστη πρακτική και ότι θα πρέπει να επανέλθουν στην Ελλάδα. Ωστόσο και ο ίδιος έβαλε αρκετούς αστερίσκους – κριτήρια σε αυτό τα οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Τι έλεγε το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων

Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, παρότι δέχεται την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, θέτει και αυτό αρκετές προϋποθέσεις – κριτήρια όπως για παράδειγμα η αντιπροσωπευτικότητας των συμβάσεων, δηλαδή η συμμετοχή σε αυτές εργοδοτών που καλύπτουν τουλάχιστον 50% των απασχολούμενων σε ένα κλάδο.

Επίσης σημειώνει ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε “ανοιχτές ρήτρες” πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, τα οποία θα επιτρέπουν προσωρινές παρεκκλίσεις από τις κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμφωνίες στην περίπτωση επειγόντων οικονομικών αναγκών της εταιρείας. «Ωστόσο, σε περιόδους σοβαρής οικονομικής κρίσης στο επίπεδο της εταιρείας, της βιομηχανίας (σ.σ. του κλάδου) ή του κράτους, προσωρινές παρεκκλίσεις από αυτά τα πρότυπα, θα μπορούσε να βοηθήσει τις εταιρείες να επιβιώσουν και να επιστρέψουν στην κερδοφορία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Documento Newsletter