Κρίσιμη εβδομάδα για την τεχνική συμφωνία – Τι μήνυμα θα φέρει ο Κοτζιάς από την Ουάσινγκτον

Μία γεμάτη εβδομάδα (έως 20/3), έχουν μπροστά τους Ελλάδα και δανειστές για να φτάσουν σε μία τεχνική συμφωνία με τα εργασιακά να είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» ενώ διαφωνία υπάρχει και στο ασφαλιστικό και ειδικά στο αν τα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ (εφόσον δεν μειωθεί) θα υλοποιηθούν άπαξ το 2019 ή σταδιακά σε βάθος τριετίας όπως θέλει η κυβέρνηση.

Στα λεγόμενα αντίμετρα οι δύο πλευρές έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της συμφωνίας με το πακέτο να περιλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και των φυσικών προσώπων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και μέτρα στήριξης των συνταξιούχων (φαρμακευτική δαπάνη) και μείωση του ΕΝΦΙΑ για μικρές και «φτηνές» ιδιοκτησίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εντός της τρέχουσας εβδομάδας οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Λιάκος και Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να συμμετάσχουν σε τρεις τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλείς του κουαρτέτου.

Πρώτη επαφή Έλληνα υπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ μετά την εκλογή Τραμπ

Πολύ σημαντικές αναμένεται να έχει από σήμερα στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson στο State Departtment (συνάντηση 13.03/ 11.00 τοπική ώρα) και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ H.R. McMaster (14.03/ 16:00).

Επίσης θα έχει συναντήσεις, με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων (AHI, AHEPA, national Coordinated Effort of Hellens, Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, HALC), ενώ θα συναντηθεί με το Προεδρείο της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης AIPAC και με εκπροσώπους σημαντικών δεξαμενών σκέψης σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης που θα διοργανωθεί στο CSIS (Center for Strategic International Studies) .

Ο κ. Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στα βασικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (σχέσεις με Τουρκία, εξελίξεις στο Κυπριακό, σχέσεις με Βαλκανικές χώρες) και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στο ρόλο της Ελλάδας, στη γεωστρατηγική της σημασία και χρησιμότητα, τη συμβολή της στην περιφερειακή σταθερότητα και στη θέση της ως συμμάχου και συνομιλητή σε μία σειρά από σημαντικά θέματα (ενεργειακή συνεργασία, προσφυγικό, καταπολέμηση τρομοκρατίας, άμυνα).

Παράλληλα θα ενημερώσει τους νέους συνομιλητές του για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση σε μία δύσκολη συγκυρία για τις χώρες της Βαλκανικής, της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για την προώθηση διμερών συνεργασιών και πολυμερών σχημάτων (πχ τριμερείς, τετραμερείς συνεργασίες) με γνώμονα την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και της ειρήνης καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας.