Κρίσιμες ώρες στη Μέση Ανατολή: Θέμα χρόνου η επίθεση του Ιράν – Μήνυμα ΗΠΑ για αποκλιμάκωση

Ώρες αγωνίας στη Μέση Ανατολή, καθώς ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου είναι πιο ορατός από ποτέ παρά τις προσπάθειες της διεθνούς διπλωματίας για αυτοσυγκράτηση, με την επίθεση του Ιράν και των συμμάχων θεωρείται θέμα χρόνου.

Την ίδια στιγμή, πάρα πολλές χώρες έχουν ζητήσει από υπηκόους τους να φύγουν από χώρες της περιοχής και αεροπορικές εταιρείες ματαιώνουν πτήσεις, όχι μόνο για το Ισραήλ, το Ιράν και τον Λίβανο αλλά και για την Ιορδανία.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ – Ιράν: Μια τρομακτική σύγκρουση που όλοι βλέπουν να έρχεται – Η διπλωματία της τελευταίας στιγμής

Στο Ισραήλ κάποιοι προτείνουν η χώρα να επιτεθεί πρώτη στο Ιράν και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι ο στρατός πρέπει να προετοιμαστεί για «ταχεία μετάβαση στην επίθεση».

Ο υπουργός που συναντήθηκε με αξιωματούχους της ισραηλινής αεροπορίας στο Τελ Αβίβ, είπε: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετάβασης στην επίθεση».

Ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ επικρίνει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι «περιμένει να τον βομβαρδίσουν». Ο Γιαΐρ Λαπίντ επέκρινε την ισραηλινή κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει «αποτρεπτικό τρόπο» ενάντια στην αναμενόμενη ιρανική επίθεση.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, είναι αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες το νέο πρότυπο; Είναι αποδεκτό για εσάς που εδώ και πέντε μέρες μια ολόκληρη χώρα κάθεται και περιμένει να μας βομβαρδίσουν; Γιατί δεν υπάρχει αποτροπή και δεν υπάρχει κυβέρνηση», έγραψε σε ανάρτηση στο X.

Περιμένουν το πράσινο φως

Οι Φρουροί της επανάστασης, με ανακοίνωσή τους, γνωστοποιούν πως έχουν τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην Ιρανική πόλη Μπαντάρ Αμπάς και περιμένουν το πράσινο φως από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ για να τους εκτοξεύσουν.

Συγκεκριμένα, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν: «Έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς, είμαστε έτοιμοι να τους εκτοξεύσουμε με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ σύντομα.»

Μην κλιμακώσετε τώρα, λένε οι ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ η εκτίμηση είναι ότι η επίθεση είναι θέμα ημερών ή και 48 ωρών και ότι μπορεί να εκδηλωθεί διαμέσου της Χεζμπολάχ ή των Χούτι στην Υεμένη ή φιλοϊρανικών ομάδων στη Συρία και το Ιράκ – με όλες τις οργανώσεις, δηλαδή, που είναι υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση της Τεχεράνης. Πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν χθες από την ομάδα εθνικής ασφάλειας ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν «ενημέρωσε τους Αμερικανούς νομοθέτες ότι τα αντίποινα του Ιράν μπορεί να γίνουν τη Δευτέρα (05/08) ή την Τρίτη (06/08)», αναφέρει η Washington Post.

«Λάβαμε ενημερώσεις σχετικά με απειλές από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του, διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων και προετοιμασίες για υποστήριξη του Ισραήλ σε περίπτωση που δεχθεί ξανά επίθεση», έγραψε στο Χ ο Αμερικανός προεδρος.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε άλλες να επιδώσουν μέσω διπλωματικών διαύλων στο Ιράν το μήνυμα ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν θα ήταν προς το συμφέρον της, δήλωσε χθες Δευτέρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή.

Ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε «εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, μέρα και νύχτα» για να αποκλιμακωθεί η ένταση, εν μέσω της ανησυχίας για τα αντίποινα που φέρεται να προετοιμάζει η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη εβδομάδα.

«Όλα τα μέρη πρέπει να απόσχουν από την κλιμάκωση», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ομόλογό του της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η ΝόΤΑΜ του Ιράν

Παράλληλα, το Ιράν εξέδωσε ΝόΤΑΜ, με την οποία απαγορεύει τη διέλευση αεροσκαφών σχεδόν στο σύνολο του εναέριου χώρου του, ενώ για αύριο, Τετάρτη, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, στην Τζέντα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian ζήτησε να γίνει την Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, σε μια προσπάθεια, να πάρει ουσιαστικά τη στήριξη των χωρών που είναι μέλη αυτού του οργανισμού, καθώς όπως λέει, είναι δικαίωμα του να απαντήσει για τη δολοφονία του Χανίγια στα εδάφη του.

Πολλοί ηγέτες του Κόλπου είναι πρόθυμοι να καταδικάσουν την δολοφονία του Χανίγια, όμως δεν θέλουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Η συνάντηση σύμφωνα με τον Guardian θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Οργανισμού στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας την Τετάρτη.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ετοιμάζονται για μία επίθεση που θα έχει νέο σενάριο και θα είναι ξαφνική, όπως τουλάχιστον έχουν πει οι Φρουροί της Επανάστασης στο Αλ Τζαζίρα.

Ακόμη, το Ιράν ενημερώνει ξένους πρεσβευτές πολλών χωρών που βρίσκονται στην Τεχεράνη, ότι έχει δικαίωμα να απαντήσει και ότι θα το πράξει σίγουρα το επόμενο διάστημα.

Ρωσική παρουσία στο Ιράν

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου προσγειώθηκε στην Τεχεράνη για συνομιλίες με Ιρανούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συνομιλίες μεταξύ Σόιγκου και Πεζεσκιάν θα καλύψουν την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Ο Σόιγκου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Ρωσίας μέχρι τον Μάιο, πρόκειται επίσης να συναντηθεί με ανώτερους στρατιωτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας για να συζητήσουν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω φόβων για κλιμάκωση στην περιοχή μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα.

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστήρια διεθνώς, εξαιτίας των φόβων για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ανησυχία για την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σε χαμηλά εξαμήνου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Με πτώση 12,4% έκλεισε ο ιαπωνικός δείκτης Nικέι στη χειρότερη συνεδρίαση από το 1987. Μεγάλες απώλειες κατέγραψε και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Διαβάστε επίσης:

Αδιανόητη δήλωση Ισραηλινού υπουργού: «Δικαιολογημένο και ηθικό να πεθάνουν 2 εκατομμύρια στη Γάζα από πείνα»

Ισραήλ: Συγκρούσεις αστυνομίας και υπερορθόδοξων Εβραίων που αρνούνται την υποχρεωτική στράτευση

Ο Ερντογάν συγκρίνει τον Νετανιάχου με τον Χίτλερ και το αμερικανικό Κογκρέσο με το Ράιχσταγκ

Ετικέτες