Κρίσιμες επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Κρίσιμες επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Κρίσιμες από κάθε άποψη επαφές, ενόψει του επόμενου Eurogroup σε δεκαπέντε ημέρες από σήμερα, αναμένεται να έχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αν και δεν έχουν κλειστεί επίσημες διμερείς επαφές είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την επιδίωξη μιας συμφωνίας που θα στέλνει ένα «καθαρό» μήνυμα στις αγορές και δεν θα οδηγεί σε νέο πρόγραμμα (με το ΔΝΤ) μετά το τέλος του υπάρχοντος προγράμματος.

Αυτό σημαίνει πως η όποια λύση επιδιωχθεί είτε έχει ως βάση τη γνωστή πρόταση Σόιμπλε είτε κάποια άλλη θα πρέπει να «οδηγεί» το Ταμείο σε μια θετική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Για τα στελέχη του Μαξίμου η λύση να παραμείνει το Ταμείο ως τεχνικός σύμβουλος και να εξετάσει τη συμμετοχή του μετά τις Γερμανικές εκλογές όταν και θα αποσαφηνιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος «δεν είναι λύση και απλά μεταθέτει το πρόβλημα».

Χθες πάντως επικράτησε σύγχυση όταν το μεσημέρι το κ. Τσίπρας υποστήριξε πως στρατηγικός στόχος της χώρας «είναι η έξοδος στις αγορές στο τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 για μια σταθερή δυνατότητα δανεισμού με βιώσιμα επιτόκια». Κι αυτός ο στόχος υποστήριξε «μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση που μας παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε και αρνηθήκαμε, πόσο δε μάλλον με μια καλύτερη λύση για την οποία διαπραγματευόμαστε. Δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές θα έχουμε με καλούς όρους».

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ενώ η πρόταση Σόιμπλε μπορεί να είναι η βάση πάνω στην οποία θα «κτιστεί» η τελική λύση η οποία θα οδηγεί την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στην έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος. Άλλωστε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «αν η Αθήνα ήθελε να δεχθεί την πρόταση Σόιμπλε θα το είχε κάνει στο προχθεσινό Eurogroup»

Για αυτό χθες το απόγευμα, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «τώρα είναι καθήκον της Ευρώπης να ικανοποιήσει αυτή τη δεύτερη συνθήκη, που είναι τα μέτρα για το χρέος, διότι ήταν η ίδια η Ευρώπη, ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας, που απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι a la carte. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».

Η θέση της χώρας μας στο ΝΑΤΟ – Συνάντηση με ‘Εντι Ράμα

Όσον αφορά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ η θέση της χώρας, είναι ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να συνδέει – σε ισότιμη βάση – τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική ασφάλεια, συνεισφεροντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στη βαση του διεθνους δικαιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα θα υποστηρίξει ότι η χώρα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά. Συμμερείζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία θα πρέπει να εντασσεται σε ενα ευρυτερο στρατηγικό πλαισιο εξασφαλισης της ειρηνης και σταθεεοτητας στην περιοχη και δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό ή να αποτελέσει δράση κατά οιουδήποτε μουσουλμανικού πληθυσμού ή χώρας.

Παράλληλα προωθεί την ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Τέλος, στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα ενώ δεν θα έχει άλλες συναντήσεις, μόνο ολιγόλεπτες επαφές

Documento Newsletter