ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΕΕ ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ανεχθούν γενικευμένη χερσαία επίθεση και θέτουν σε απομόνωση τον Ισραηλινό πρωθυπουργό
Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις θηριωδίες τους στις πόλεις της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπως η επιδρομή στο εν λειτουργία νοσοκομείο Νάσερ στην πόλη Χαν Γιουνίς, το ασφυκτικό σφίξιμο του κλοιού γύρω από τη Ράφα και οι προπαρασκευαστικές επιδρομές εκεί αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση σε όλη την περιοχή
και προκαλούν έντονες αντιδράσεις πλέον από όλους τους συμμάχους του Ισραήλ.
Η Ράφα εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των ισραηλινών δυνάμεων αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Στην πόλη που εκτείνεται στα σύνορα με την Αίγυπτο έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν όλοι οι εσωτερικά εκτοπισθέντες Παλαιστίνιοι από τη βόρεια Γάζα. Το γεγονός ότι η Ράφα αποτελεί τη βασική δίοδο για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο προκαλεί εύλογες ανησυχίες για την επιβίωση συνολικά των κατοίκων στη Λωρίδα της Γάζας –τα θύματα αγγίζουν τις 29.000– σε περίπτωση που ξεκινήσουν πολυήμερες επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί, όπως σημείωσε η Action Aid, σε όλη την έκταση της Λωρίδας τελειώνουν ακόμη και οι ζωοτροφές, τις οποίες εσχάτως καταναλώνουν οι Παλαιστίνιοι για να επιβιώσουν.
Με αφορμή την επιχείρηση και εάν και πότε θα ξεκινήσει το κύριο μέρος της, η κυβέρνηση Νετανιάχου παίζει επικίνδυνο παιχνίδι, καθώς η επιμονή που επιδεικνύει για να ολοκληρώσει το σχέδιό της την έχει πλέον απομονώσει πλήρως διπλωματικά. Η ένταση σιγοβράζει εδώ και μέρες, όμως πλέον διαμορφώνεται μια συναίνεση εναντίον του Ισραήλ και των πεπραγμένων του, καθώς οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΕΕ ξεκαθαρίζουν –με διαφορετική ένταση και τρόπους– ότι δεν θα ανεχθούν γενικευμένη χερσαία επίθεση εναντίον της Ράφα. Παράλληλα, το Ισραήλ αντιμετωπίζει την επιστροφή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την άμεση αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους (θέση της Βρετανίας), ενώ κρίσιμες αναμένονται οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Αλγερία κατέθεσε αναφορά κατά του Ισραήλ.
Σοβαρή διάσταση απόψεων
Στο διπλωματικό πεδίο Νετανιάχου και Μπάιντεν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Φαίνεται ότι υπήρχε σοβαρή διάσταση απόψεων, ενώ ο Νετανιάχου μετά τη συνομιλία τους ξεκαθάρισε πως το Ισραήλ δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ούτε εντολές από εξωτερικούς παράγοντες για μια συμφωνία εκεχειρίας με τους Παλαιστίνιους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προφανώς αναφερόταν στο ειρηνευτικό πλάνο που διακινείτο μέσα στην εβδομάδα από τις ΗΠΑ και αραβικά κράτη, το οποίο είχαν ήδη απορρίψει υπουργοί και αξιωματούχοι του Ισραήλ που συμμετείχαν στις συζητήσεις. Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι είναι κάθετα αντίθετος σε μια επίθεση εναντίον της Ράφα χωρίς να παρουσιαστεί κάποιο πλάνο για την προστασία του 1,4 εκατ. αμάχων που έχουν καταφύγει στην πόλη.
Πολύ κοντά η διένεξη Τελ Αβίβ – Αιγύπτου
Οι Ισραηλινοί είναι αντιμέτωποι με την επιστροφή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την άμεση αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, ενώ η Αλγερία κατέθεσε αναφορά εναντίον τους και αναμένονται οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας
Η επιχείρηση στη Ράφα φέρνει το Ισραήλ πολύ κοντά σε μια διένεξη με την Αίγυπτο, η οποία ετοιμάζεται ενεργά για την αποτροπή ενός κύματος προσφύγων από τη Ράφα στη χερσόνησο του Σινά. Η αιγυπτιακή πλευρά έχει στείλει στρατεύματα κοντά στο πέρασμα της Ράφα ώστε να αποτραπεί μαζική μετακίνηση προς το Σινά όταν και αν ξεκινήσει η κυρίως φάση της επιχείρησης των Ισραηλινών. Η Αίγυπτος ήδη προετοιμάζει στο Σινά μια μεγάλη έκταση υποδοχής Παλαιστίνιων προσφύγων με σκηνές και βασικές παροχές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φίλιπο Γκράντι προειδοποίησε σε δηλώσεις του από τη Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο ότι μια μετακίνηση προσφύγων από την Αίγυπτο στο Σινά θα ήταν «καταστροφή για το μέλλον της ειρήνης».