Κάθε άνθρωπος σε κάποια στιγμή της ζωής του έχει βιώσει έντονα συναισθήματα άγχους, φόβου και ανησυχίας, τα οποία μπορεί να αποτελούν είτε κρίση άγχους είτε κρίση πανικού. Ωστόσο, πολλές φορές το άτομο δε μπορεί να διακρίνει ποιες είναι οι διαφορές των κρίσεων άγχους και των κρίσεων πανικού, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη δύσκολη κατάσταση, την οποία βιώνει.
Τι είναι οι κρίσεις άγχους;
Το άγχος είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής. Ωστόσο, όταν είναι υπερβολικό, τότε οδηγεί σε κρίσεις άγχους, όπου για ένα χρονικό διάστημα από μερικά λεπτά έως και ολόκληρες εβδομάδες το άτομο βιώνει συναισθήματα φόβου κι ανησυχίας.
Συμπτώματα κρίσης άγχους
· Σταθερά αυξανόμενα συναισθήματα φόβου ή ανησυχίας
· Ακραία νευρικά και ανήσυχα συναισθήματα
· Ιδρωμένα χέρια
· Αισθήσεις ζάλης και ναυτίας
· Αίσθημα πανικού λόγω πεποίθησης ότι κάτι τρομερό θα συμβεί
Μορφές άγχους
Υπάρχουν διαφορετικές μορφές άγχους κι ως εκ τούτου κάθε μορφή επηρεάζει και διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής του ατόμου. Οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν:
· Την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή: αυτή η μορφή άγχους εμποδίζει το άτομο από την διεκπεραίωση των καθημερινών υποχρεώσεων. Το άτομο ανησυχεί συνεχώς και νιώθει κόπωση, αδυναμία και αϋπνία.
· Το κοινωνικό άγχος: αυτή η μορφή άγχους μπορεί να προκαλέσει φόβο στο άτομο να μιλήσει δημόσια. Πολλές φορές οι άνθρωποι κάνουν αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους, είναι ντροπαλοί ή φοβούνται τις δημόσιες ομιλίες.
· Την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: το άτομο έχει ιδεοληψίες για συγκεκριμένα πράγματα ή καταναγκασμούς για συγκεκριμένες ενέργειες. Μπορεί για παράδειγμα να επαναλαμβάνει συγκεκριμένες πράξεις, όπως το πλύσιμο των χεριών.
· Μετατραυματικό στρες: το άτομο βιώνει φόβο κι άγχος , που εμφανίζονται και σχετίζονται έπειτα από ένα τραυματικό γεγονός του παρελθόντος. Μπορεί να προκαλεί εφιάλτες ή αναδρομές ενός γεγονότος. Το άτομο μπορεί να αποφεύγει καταστάσεις, που του υπενθυμίζουν το τραύμα ή να απομονώνεται από τους άλλους.
Τι είναι οι κρίσεις πανικού;
Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται ξαφνικά χωρίς να υπάρχει μια προφανής και ξεκάθαρη αιτία. Συνιστούν έντονα επεισόδια φόβου ή άγχους, τα οποία συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα. Βέβαια, ενώ, ως επεισόδια οι κρίσεις πανικού είναι ιδιαίτερα οδυνηρές δεν είναι εγγενώς επικίνδυνες.
Συμπτώματα Κρίσης Πανικού
Τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού είναι διαφορετικά από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά περιλαμβάνουν μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να είναι τα εξής:
· Γρήγορος καρδιακός παλμός
· Εφίδρωση
· Τρέμουλο
· Δυσκολία στην αναπνοή ή αίσθημα πνιγμού
· Πόνος ή δυσφορία στο στήθος
· Ναυτία
Τα ψυχολογικά συμπτώματα των κρίσεων πανικού μπορεί να περιλαμβάνουν:
· Φόβος απώλειας ελέγχου
· Αίσθημα απομάκρυνσης από την πραγματικότητα ή τον εαυτό μας
· Έντονα συναισθήματα τρόμου
· Αίσθηση επικείμενου κινδύνου ή βλάβης
Διαφορές μεταξύ κρίσεων πανικού και άγχους
Καθώς, τα συμπτώματα είναι σε πολλές περιπτώσεις παρόμοια, είναι δύσκολο να διαχωρίσει κάποιος την κρίση πανικού και την κρίση άγχους. Τα παρακάτω σημεία συνιστούν σημαντικές διαφορές:
· Οι κρίσεις πανικού συνήθως συμβαίνουν ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση κι αφορμή Οι κρίσεις άγχους εμφανίζονται μετά από κάποιο επίμονο και στρεσογόνο παράγοντα
· Οι κρίσεις πανικού έχουν ως χαρακτηριστικό το φόβο του επικείμενου θανάτου ή τρέλας.
· Τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού είναι έντονα και προκαλούν αναστάτωση. Τα συμπτώματα των κρίσεων άγχους έχουν διαφορετική ένταση.
· Οι κρίσεις πανικού έχουν γρήγορη κορύφωση, ενώ τα συμπτώματα του άγχους γίνονται σταδιακά πιο έντονα με τις ώρες ή τις ημέρες.
· Οι κρίσεις πανικού υποχωρούν μέσα σε λίγα λεπτά (10-20 λεπτά), ενώ τα συμπτώματα της κρίσης άγχους μπορεί να κρατήσουν για πολύ περισσότερο, ακόμη και μήνες.
· Μία κρίση πανικού μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου
· Στην κρίση πανικού υπάρχει η απώλεια του ελέγχου του σώματός και του συναισθήματος, γεγονός, που καθιστά την κρίση πανικού σοβαρή. Αντιθέτως, στην κρίση άγχους δεν παρατηρείται η απουσία σωματικού ελέγχου.
Αίτια Κρίσεων Άγχους και Πανικού
· Οικογενειακό ιστορικό: Τα άτομα, τα οποία έχουν ένα οικογενειακό ιστορικό αγχωδών διαταραχών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κρίσεις άγχους και πανικού.
· Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, όπως ένα διαζύγιο ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μπορούν να ενισχύσουν την εμφάνιση κρίσεων άγχους και πανικού. Ακόμη, το παρατεταμένο εργασιακό άγχος μπορεί να προκαλέσει τέτοια συναισθήματα.
· Ιατρικές καταστάσεις: Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα οι καρδιακές παθήσεις, ο υπερθυρεοειδισμός και το άσθμα, αποτελούν σημαντικές αιτίες.
Αντιμετώπιση Κρίσεων Άγχους και Πανικού
· Ψυχοθεραπεία: Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι ένας τύπος ψυχοθεραπείας, που συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των κρίσεων άγχους και πανικού, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν σκέψεις, αλλά, και συμπεριφορές, που ενισχύουν το συναίσθημα του φόβου.
· Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η σωματική άσκηση και οι στρατηγικές διαχείρισης του στρες μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα των κρίσεων.
· Τεχνικές χαλάρωσης, όπως η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συναισθημάτων, που προκαλεί μια κρίση άγχους και πανικού.
Διαβάστε επίσης:
Πάτρα: Συναγερμός για κρούσμα μηνιγγίτιδας – Φοιτητής νοσηλεύεται διασωληνωμένος
Τα 270 σάιτ που πήραν παράνομα διαφήμιση
Αύγουστος Κορτώ: Το Facebook κατέβασε φωτογραφία με τον σύζυγό του – «Η αγάπη θα αντηχεί…»
Ρεπορτάζ καταπέλτης του ARD για Ελλάδα: «Η ελευθερία του Τύπου χρειάζεται θάρρος»
Νέος Κόσμος: Πού εστιάζουν οι έρευνες της αστυνομίας για τη δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη (Videos)
Βορίδης – Ομόφυλα ζευγάρια: Ετοιμος να παραιτηθεί για το νομοσχέδιο – «Θα αναλάβει κάποιος άλλος»