Κρήτη: Κοριτσάκι βρήκε βόμβα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου (Photos)

Κρήτη: Κοριτσάκι βρήκε βόμβα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου (Photos)

Μια βόμβα, σφηνωμένη για χρόνια στα βράχια μέσα στο φαράγγι Κουρταλιώτη, στην Πρέβελη, βρέθηκε χάρη στην παρατηρητικότητα ενός παιδιού!

Ένα κοριτσάκι που έκανε διακοπές στην περιοχή, παρατήρησε ένα περίεργο σκουριασμένο αντικείμενο, και το έδειξε στον πατέρα της.

Το περίεργο αντικείμενο που ήταν σφηνωμένο στα βράχια μέσα στο ποτάμι, 700 περίπου μέτρα πριν εκβάλλει στην φημισμένη παραλία της Πρέβελης, είναι κατά πάσα πιθανότητα βόμβα που έπεσε από γερμανικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, αλλά και οι στρατιωτικές αρχές. Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει αποκλειστεί με κορδέλα την περιοχή, προκειμένου οι πυροτεχνουργοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις να την εξουδετερώσουν.

Είναι άγνωστο εάν η βόμβα παραμένει ενεργή και για τον λόγο αυτό έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. 

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι ντόπιοι θυμούνται την ύπαρξη της βόμβας για πολλά χρόνια, ωστόσο κανένας δεν είχε σκεφτεί να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές, καθώς δεν θεωρούσαν ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος.

Δεν αποκλείεται η βόμβα να είναι από το 1941 που οι Γερμανοί κατέστρεψαν το παρακείμενο μοναστήρι. Ωστόσο σε κοντινή σχετικά απόσταση βρίσκεται και το αεροδρόμιο Τυμπακίου, το οποίο επίσης έχει βομβαρδιστεί από τους Γερμανούς.

Με εκτιμήσεις από τις φωτογραφίες, η βόμβα είναι αεροπορική, περίπου 170 με 250 λίβρες, μετρίου δηλαδή μεγέθους και τέτοιες βόμβες βρίσκονται πολύ συχνά τόσο στην Κρήτη που βομβαρδίστηκε πολλές φορές όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η καταστροφή του Μοναστηριού τον Αύγουστο του 1941

Η ιστορική Ιερά Μονή Πρέβελη βρίσκεται δυτικά από τις εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη. Στα πόδια της απλώνεται το φαράγγι με τους φοίνικες, ο Μέγας ποταμός, ο οποίος καταλήγει στη θάλασσα.

Αμέσως μετά τη κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς, στο Μοναστήρι άρχισαν να συγκεντρώνονται στρατιώτες που είχαν αποκλειστεί, ‘Ελληνες, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Άγγλοι, για να διασωθούν τελικά με υποβρύχια στη Μέση Ανατολή από τη περιοχή της Λίμνης και με ενέργειες του ηγουμένου Αγαθαγγέλου.

Το 1941 το μοναστήρι εκπληρώνει τον ιστορικό του προορισμό, όπως και παλαιότερα. Όπως γράφει ο Μιχ. Παπαδάκης

” άνω από 5,000 άνθρωποι πέρασαν, έφαγαν, κοιμήθηκαν, εξυπηρετήθηκαν. Και για την συνέχεια της οδοιπορίας των εφοδιάστηκαν με τα χρειώδη”.

Στις 25-8-1941 οι Γερμανοί κατέστρεψαν το μοναστήρι και πολλοί μοναχοί οδηγήθηκαν στις φυλακές των Χανίων.


Πηγή: armynow

Ετικέτες

Documento Newsletter