Για «φόβο του συστήματος απέναντι στην Αριστερά» κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μία εβδομάδα πριν από τις εθνικές κάλπες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος μιλάει μεταξύ άλλων για το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και εξηγεί τη διαφορετική αντιμετώπιση που είχαν από τα μίντια περιπτώσεις όπως αυτές της κ. Λοΐζου και της κ. Μοροπούλου.
Παράλληλα επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κρυφή ατζέντα, γι’ αυτό επιλέγει να δίνει συνεντεύξεις μόνο σε ασφαλή περιβάλλοντα και αρνείται ένα debate με τον Αλέξη Τσίπρα.
Αναλάβατε την εκπροσώπηση της κυβέρνησης σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές, έναν μήνα πριν από την εθνική κάλπη και λίγες ημέρες μετά το αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Πού αποδίδετε τη μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, αλλά κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων έχοντας απέναντί του ένα καλά οργανωμένο μπλοκ οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είχε πολλούς πολιτικούς και οικονομικούς χορηγούς.
Εμείς αφοσιωθήκαμε στον στόχο της εξόδου από τα μνημόνια και της αντιμετώπισης των προβλημάτων και μείναμε κλεισμένοι στα γραφεία μας με αποτέλεσμα να χάσουμε την προνομιακή μας σχέση και καθημερινή επαφή με την κοινωνία. Οι πολίτες όμως είδαν τη μεγάλη εικόνα, παρά την ασύμμετρη πληροφόρηση και τις μεραρχίες προπαγάνδας. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γιατί αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε καταρρεύσει.
Η δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια ήταν δουλειά μυρμηγκιού. Δεν προσφέρεται για εντυπωσιοθηρικούς τίτλους γιατί όλη η προσπάθεια ήταν να σταθεί η χώρα στα πόδια της με ασφάλεια, σιγουριά και στόχευση για το μέλλον. Και τα καταφέραμε. Πλήρως. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά την προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των πολιτών με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και ευημερίας.
Μπορεί όμως να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;
Οι εθνικές εκλογές είναι διαφορετική ιστορία και ναι, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι νικηφόρο. Οι πολίτες θα εκτιμήσουν ποιος λέει κούφια λόγια και ποιος μάχεται και μπορεί στο τέλος να υλοποιήσει αυτά που υπόσχεται.
Δεν λέω ότι όλα έγιναν σωστά από τη δική μας πλευρά, αλλά οι διαφορές είναι συντριπτικές. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να κλείσουν μια αξιολόγηση, συμφωνούσαν στόχους που δεν τους έπιαναν και μετά έστελναν γράμματα προθέσεων στους δανειστές για να διασφαλίσουν την παραμονή τους στην εξουσία φορτώνοντας πρόσθετα βάρη στην κοινωνία. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια με γεμάτα ταμεία, υψηλά ιστορικά επίπεδα εξαγωγών, αυξημένες ξένες επενδυτικές ροές και βελτιωμένους δείκτες κοινωνικής συνοχής και απασχόλησης.
ΝΔ και ΚΙΝΑΛ σας κατηγορούν ότι φέρατε τη χώρα πίσω και σας αποδίδουν δογματικές αγκυλώσεις.
Οι πολιτευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ προσβάλλουν τους πολίτες όταν λένε ότι τίποτε καλό δεν έγινε τα χρόνια που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσβάλλουν τους πολίτες όταν λένε ότι όλα τα προβλήματα της χώρας ξεκίνησαν το 2015. Από παρθενογένεση μπήκαμε στα μνημόνια; Πώς προέκυψε το χρέος της χώρας; Μόνο του έγινε; Και ποιος μιλάει; Σας λέει κάτι το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, της Siemens, η λίστα Λαγκάρντ, το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο προμηθευόταν πέντε φορές πιο ακριβά τα αντιδραστήρια συγκριτικά με τη Γερμανία; Το 2014 ζούσαμε στον παράδεισο με το πε
ριβόητο success story του κ. Σαμαρά; Είναι εντάξει στο ζύγι; Η ΝΔ και τα πολιτικά της παρακολουθήματα είναι οι τελευταίοι που μπορούν να διασφαλίσουν την ομαλότητα και την ανάπτυξη στη χώρα.
Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας η μιντιακή υπεροπλία των αντιπάλων σας; Είναι ο φόβος του συστήματος απέναντι στην Αριστερά, είναι η προσπάθεια αδειοδότησης των καναλιών, είναι όλα μαζί ή είναι κάτι άλλο;
Ολα μαζί και κάτι άλλο, θα σας έλεγα. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι ήταν λογικό να υπάρχει αυτό που ονομάσατε «φόβο του συστήματος απέναντι στην Αριστερά». Γιατί για τους επιχειρηματίες των μέσων ενημέρωσης δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση όπως συνέβαινε τόσα χρόνια. Είχαν ίσως μάθει να είναι κάτι ξεχωριστό, να μην υπακούνε καν στους νόμους της αγοράς. Γι’ αυτό και πίστευαν ότι μπορούν να καταλάβουν δημόσιες συχνότητες χωρίς αντάλλαγμα. Το θεωρούσαν δικαίωμά τους. Ή μάλλον χωρίς αντάλλαγμα στην πολιτεία αλλά μόνο με ειδικού τύπου ανταλλάγματα στους κυβερνώντες.
Θα σας δώσω ένα ακόμη παράδειγμα των τελευταίων ημερών. Τα μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόζουμε για τις εφημερίδες ενόχλησαν συγκεκριμένους κύκλους. Κι αυτό γιατί η ενίσχυση απαιτεί να έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι και να υπάρχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Ποια άλλη επιχείρηση στη χώρα μας μπορεί να απαιτεί κρατική χρηματική ενίσχυση χωρίς αυτές τις τρεις βασικές προϋποθέσεις; Καμία. Δεν υπάρχει ούτε ένας σοβαρός επιχειρηματίας που θα τολμούσε καν να το σκεφτεί. Κι όμως κάποιοι το θεωρούν δικαίωμά τους.
Να σας αναφέρω δύο περιπτώσεις με κοινή βάση, όπως αυτές της κ. Λοΐζου και της κ. Μοροπούλου την οποία ανέδειξε το Documento. Το δημοσιογραφικό ισοζύγιο – επιτρέψτε μου αυτή την αδόκιμη έκφραση– έγειρε εξόφθαλμα υπέρ της δεύτερης.
Θα επαναλάβω στην ουσία όσα σας είπα. Για κάποια μέσα ενημέρωσης ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κακό, ό,τι κάνει η ΝΔ είναι καλό. Δεν έχει σημασία που τα συγκεκριμένα Μέσα διαψεύστηκαν τόσες φορές. Συνεχίζουν στο ίδιο τέμπο. Το να προσπαθείς να προκαλέσεις θυμό στον αναγνώστη/ακροατή/θεατή είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον παραπλανήσεις, να τον κάνεις να χάσει την ουσία, έστω και προς στιγμή. Η παραπληροφόρηση είναι μεγαλή πληγή για τη δημοκρατία και το πληρώνουν οι πολίτες. Δείτε για παράδειγμα στη Βρετανία μετά το Brexit πόσο αρνητικά έχουν επηρεαστεί οι επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα και η απασχόληση.
Η ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές έχει επιβάλει σιωπητήριο στα στελέχη της για το πρόγραμμά της. Θεωρείτε ότι «κάθεται» στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών περιμένοντας την εθνική κάλπη;
Δεν υπάρχει αμφιβολία· αλλιώς θα έπρεπε να είχαν παρουσιάσει ένα σοβαρό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, κάτι που δεν έχουν κάνει. Μόνο εξαγγελίες για το ένα, ευχολόγια για το άλλο. Ολα γενικόλογα. Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με στοιχεία για το πού κατευθύνονται κάνουν τους παρεξηγημένους. Ποιος έφτασε τους φόρους σε αυτό το σημείο αποφεύγοντας να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή των ημετέρων και αδειάζοντας τα δημόσια ταμεία δεν μας λένε. Ποιος δεν έκανε ποτέ λειτουργικούς αναπτυξιακούς νόμους και ελκυστικά κίνητρα για στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις δεν μας λένε. Ούτε μας λένε το πλήρες σχέδιό τους για την ιδιωτική ασφάλιση και τις επικουρικές συντάξεις. Πουλάνε αέρα κοπανιστό και λένε ψέματα ή δεν λένε τίποτε, παρά μόνο «να φύγουν αυτοί» και να έρθουμε εμείς. Και γι’ αυτό προτιμούν ακόμη και μια καλοστημένη lifestyle εκπομπή από μια τηλεμαχία.
Αρα και η τηλεμαχία, είτε μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη είτε μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, είναι… θύμα αυτής της στάσης της ΝΔ; Τα υπόλοιπα κόμματα όμως σας κατηγορούν ότι υπαναχωρήσατε από την αρχική ημερομηνία και μετά επανήλθατε.
Θέλω να επαναλάβω ότι η ΝΔ αφήνει το πρόγραμμά της θολό. Παρακολουθώντας τις δηλώσεις διάφορων στελεχών και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη μπερδεύεσαι. Αλλα λέει στο Κρήτη TV, άλλα στην Ελευσίνα και διαφορετικά πράγματα διατυπώνουν οι πολιτευτές της ΝΔ στα κανάλια. Αυτό μπορεί να σημαίνει ένα μόνο πράγμα, ότι η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα. Και την κρύβει πίσω από μεγαλόστομες, γενικόλογες διακηρύξεις και υποσχέσεις για μια δίχως νόημα και αιτία διαπραγμάτευση με τους δανειστές που θα προετοιμάσει το έδαφος για αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα. Σε μια τηλεμαχία ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν δύσκολο να αποφύγει να δεσμευτεί για συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας είναι εν ενεργεία πρωθυπουργός και έχει βεβαρυμένο πρόγραμμα, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, όπου η ευρωπαϊκή και διεθνής επικαιρότητα είναι φορτωμένη, αφύσικα φορτωμένη θα έλεγα. Πότε πριν είχε υπάρξει πρόβλημα στην αναζήτηση προσώπων για την ηγεσία της ΕΕ; Θα περίμενε κανείς στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής να υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, από τη στιγμή μάλιστα που έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι επιθυμεί την τηλεμαχία. Και την επιθυμεί γιατί έχει και πολιτική και επιχειρήματα. Ζήτησε τη μεταφορά της ημερομηνίας για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή του αλλά όταν είδε ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ήταν αυτός που είπε ότι έρχεται απευθείας από το αεροσκάφος στο τηλεοπτικό στούντιο. Τι άλλο δηλαδή θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός; Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε να γίνουν όσα debate θέλετε όταν θα έχουμε εθνικές εκλογές. Τελικά ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τον διάλογο και επιλέγει να δίνει συνεντεύξεις μόνο σε ασφαλή περιβάλλοντα και όχι σε ένα επίσημο debate με τον Αλέξη Τσίπρα.
Να σας ρωτήσω τι συμβαίνει με τα ελληνοτουρκικά και τη ΝΑ Μεσόγειο; Πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες;
Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έδωσε την καλύτερη απάντηση στην Τουρκία. Μιλά τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της λογικής, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Και, φυσικά, ως ΕΕ είμαστε όλοι οι εταίροι πλήρως ευθυγραμμισμένοι. Για πρώτη φορά υπήρχε δέσμευση της ΕΕ και μάλιστα σε επίπεδο ηγετών για στοχευμένα μέτρα και κυρώσεις στις παραβιάσεις της Τουρκίας. Δεν απαντάμε επομένως στην κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία με αντίστοιχους ψευτοπαλικαρισμούς, αλλά με σοβαρότητα και αυστηρότητα, εξαντλώντας όλα τα διπλωματικά και νομικά μέσα. Η κινδυνολογία είναι μια πολιτική ατζέντα που έχει θέσει η Τουρκία για τους δικούς της λόγους. Οσο για το αν πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες, θα διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι είναι και πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς.
Αφού φτάσαμε στα εθνικά θέματα, πείτε μου αν η χώρα μας κέρδισε ή απώλεσε διπλωματικό κεφάλαιο με τη συνθήκη των Πρεσπών.
Η συνθήκη των Πρεσπών σφράγισε την ασφάλεια των συνόρων μας στον βορρά. Χάρη στη συμφωνία η Βόρεια Μακεδονία έχει πάρει έναν δρόμο που οδηγεί προς την ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία για όλους, όχι μόνο για την κυβέρνηση. Και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αφού πλέον όλοι οι Βαλκάνιοι γείτονές μας έχουν πάρει τον ίδιο δρόμο αποκλείοντας κάθε άλλη διαδρομή. Να κοιτάξουμε μπροστά. Κι έχετε δίκιο να το συνδέετε με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, γιατί κάθε είδους τριβή στα Βαλκάνια ήταν νερό στον μύλο μιας ενδεχόμενης επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Αυτό το κεφάλαιο έκλεισε οριστικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.