«Η ενημέρωση είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να παρέχεται σε περιβάλλον οικονομικής στενότητας αλλά και ελέγχου από την κυβέρνηση» τόνισε ο Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας Στο Κόκκινο.
Ο πρώην υφυπουργός ψηφιακής πολίτικης, μετά και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις δημοσιογράφων κατά του νομοσχεδίου Πέτσα, που απειλεί θέσεις εργασίας και εργασιακές σχέσεις στον κλάδο της ενημέρωσης, σημείωσε πως «προέχει να σωθούν οι θέσεις εργασίας και ο κλάδος της ενημέρωσης» και ειδικότερα να αποσυρθεί το δεύτερο μέρος του νόμου, το οποίο αποτελεί ένα «δούναι και λαβείν» μεταξύ κυβερνήσεων και καναλαρχών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση «είχε νομοθετήσει τετρακόσιους εργαζομένους με σχέσεις πλήρους απασχόλησης» εξήγησε ο πρώην υφυπουργός ψηφιακής πολιτικής, την ώρα που ο «νόμος Πέτσα» επιδιώκει μείωση εργασιακού κόστους, οι πλήρους απασχόλησης να έχουν ενδεχομένως κάποιες δικλίδες ασφαλείας, αλλά οι υπόλοιποι θα είναι «μια γκρίζα ζώνη, μέχρι και με μπλοκάκια σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου χωρίς καν προσδιορισμό ούτε του τόπου εργασίας ούτε του χρόνου».
Ο Λευτέρης Κρέτσος αναφέρθηκε και στην «μεταφορά φόβου» μέσα σε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον, που θα οδηγεί τους εργαζομένους στα κανάλια «να μη μιλήσουν ή να μην συνδικαλιστούν».
Ερωτηθείς για τις ξένες παραγωγές στην Ελλάδα, ο κ. Κρέτσος δήλωσε πως «η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στις πολύ μεγάλες διεθνείς πλατφόρμες μεταφέροντας πόρους από την Ελλάδα και διευκολύνει μόνο τους πολύ μεγάλους καναλάρχες ώστε να αγοράζει πολιτική υποστήριξη».
Υπενθυμίζοντας τα αναπτυξιακά εργαλεία επί ΣΥΡΙΖΑ που «προσέλκυσαν πάνω από 100 ξένες παραγωγές» και δημιούργησαν περίπου 26.000 θέσεις εργασίας, ο κ. Κρέτσος εξήγησε ότι η ΝΔ με «αποικιακού τύπου» πρόνοιες επέτρεψε στις πολύ μεγάλες ξένες παραγωγές να καλύπτονται από τιμολόγια εξωτερικού, με την Ελλάδα να πρέπει να καλύψει το 50% των τιμολογίων τους -μειώνοντας αντίστοιχα τα ανταποδοτικό όφελος για τη χώρα.