«Νιώθω πάρα πολύ καλά που δώσαμε τη μάχη να κρατήσουμε 400 άτομα πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον. Προσωπικά, ναι αυτό είχε κόστος. Εμείς όμως φέραμε διαφάνεια» δήλωσε σε συνέντευξη του στο ΝΕΤ24, ο Λευτέρης Κρέτσος Πρ. Υφυπουργός ψηφιακής πολιτικής και νυν καθηγητής Οικονομικών Brunel University, μιλώντας εφ’ όλης της ύλης σχετικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες επί ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, προειδοποιεί για τις θέσεις εργασίες που θα χαθούν με το νέο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για αισχρότητες, αφού οι εργαζόμενοι θα αντικατασταθούν από παραγωγές.
Η τελευταία ρύθμιση που δημοσίευσε η κυβέρνηση προς διαβούλευση με τίτλο «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο-Σύσταση Ηλεκτρονικών Μητρώων Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης» έχει σηκώσει πλήθος αντιδράσεων σχετικά με τις απολύσεις και τις περικοπές που φέρνει. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το άμεσα απασχολούμενο προσωπικό των αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου μπορεί να μειωθεί περεταίρω κατά 40%.
«Με τον Νικο Πάπά, θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί ήταν ένας εξαιρετικός προϊστάμενος, εμείς ακολουθήσαμε αυτή την λογική. Η Ελλάδα μία σύγχρονη χώρα να δημοπρατεί το δικαίωμα να έχει κάποιος τηλεοπτικό σταθμό και να χρησιμοποιεί το σπάνιο αγαθό που λέγεται φάσμα.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι το κάναμε. Απορώ με όλους αυτούς από αυτά τα υπουργεία αν αισθάνονται καλά, το οποίο το μόνο που κάνουν είναι να χαρίζουν στα κανάλια μία λειτουργία σε βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων. Και νιώθω πάρα πολύ καλά που δώσαμε τη μάχη να κρατήσουμε 400 άτομα πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον. Προσωπικά, ναι αυτό είχε κόστος. Εμείς φέραμε διαφάνεια.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρέτσος και σημείωσε:
«Σε προηγούμενο «δωράκι» προς τους καναλάρχες η κυβέρνηση μείωνε κατά 15% την υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών να απασχολούν κατ’ ελάχιστο 400 εργαζόμενους ανά κανάλι, όπως όριζε ο νόμος Παππά βάσει του οποίου δόθηκαν οι άδειες στα κανάλια. Όριζε, τότε, ότι αυτό το 15% των εργαζομένων θα υπολογίζονται εάν εργάζονται σε συνδεδεμένες με τα κανάλια εταιρείες, όπως π.χ. οι εταιρείες παραγωγής».
«Δεν μπορούσαμε να αποκλείσουμε κανέναν, διότι δεν παρεκβήκαμε στη διαδικασία. Όποιος είχε τα πάρα πολλά δικαιολογητικά για το διαγωνισμό μπορούσε να συμμετάσχει. Οι δημοπρασίες είναι πετυχημένες όταν γίνονται τρία πράγματα: όταν τα χρήματα που μαζεύονται υπέρ του δημοσίου είναι σημαντικά, όταν οι συμμετέχοντες στη διαδικασία δεν μπορούν να κάνουν καταστρατήγηση, συμπαιγνία, καρτέλ και όταν στην αγορά υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και από νέους παίκτες», ανέφερε σχετικά με το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και σημείωσε πως
«Κάποιοι άνθρωποι – κυρίως τεχνικοί- θα χάσουν τη δουλειά τους»
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του 2016, ο κ. Κρέτσος ανέφερε πως «ήταν λάθος κάποιων συνδικαλιστικών οργάνων να ταυτιστούν με τα συμφέροντα των εργοδοτών τους. Το 2016 είχαν βγει τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι στους δρόμους. Διότι υπήρχε μία φοβία για τις θέσεις εργασίας τους. Κάτι το οποίο το σέβομαι απόλυτα. Και δυστυχώς ως κυβέρνηση δεν καταφέραμε να τους πείσουμε ότι με την αδειοδότηση θα υπήρχαν περισσότερες επενδύσεις στον χώρο της τηλεόρασης και περισσότερες θέσεις εργασίας. Αυτό με κάποιον τρόπο δεν καταφέραμε να το κάνουμε. Όπως πρέπει και οι ίδιοι να αποδεχθούν ότι ταυτίστηκαν με τα συμφέροντα της δικής τους εργοδοσίας, η οποία μόλις έπεσε ο διαγωνισμός έχασε και το ενδιαφέρον τους για τους εργαζόμενους. Δηλαδή το ενδιαφέρον τους ήταν όψιμο μέχρι να καταπέσει αυτός ο διαγωνισμός το 2016. Και τώρα που έχει έρθει μία φιλική κυβέρνηση, μία κυβέρνηση που κάνει ότι θέλουν οι καναλάρχες και οι ολιγάρχες, μία κυβέρνηση που είναι έτοιμη να μοιραστεί με τους ολιγάρχες τους πόρους από το ταμείο ανθεκτικότητας και σταθερότητας, τώρα έρχεται να υλοποιήσει το νομοσχέδιο, να πάμε στους 200 εργαζόμενους.
Το αισχρό ποιο είναι;
Ότι οι 160 εργαζόμενοι που θα αντικατασταθούν, δηλαδή θα χαθούν από τα έξι κανάλια 160 εργαζόμενοι ανά κανάλι, αυτοί οι άνθρωποι θα αντικατασταθούν από παραγωγές που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ. Το οποίο προς τιμήν του εξύμνησε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Το μέτρο του ΕΚΟΜΕ δεν φτιάχτηκε για να μειώσουμε το κόστος μισθοδοσίας των καναλιών. Και εδώ οι δημοσιογραφικές ενώσεις πρέπει να πάρουν θέση. Κάποιοι άνθρωποι – κυρίως τεχνικοί- θα χάσουν τη δουλειά τους. Ενδεχομένως και ώριμης ηλικίας και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να επαναταχθούν στην αγορά εργασίας. Και επίσης ο ελληνικός λαός δεν είναι δυνατόν να πληρώνει το 40% της μισθοδοσίας των καναλιών».
Δείτε τη συνέντευξη στο ΝΕΤ24: