«Ολέθριο σφάλμα», το οποίο θα έχει επιπτώσεις για το Κίεβο, χαρακτήρισε η Ρωσία το σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πιέσει τη Μόσχα να εξαναγκαστεί σε ειρήνη.
Την Τρίτη, ο Ζελένσκι δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία δεν μπορεί να τερματιστεί μόνο μέσω συνομιλιών και ότι η Μόσχα πρέπει να εξαναγκαστεί σε ειρηνευτική συμφωνία.
Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε: «Μια τέτοια θέση είναι ένα ολέθριο σφάλμα, ένα συστημικό σφάλμα. Πρόκειται για μια ουσιαστική παρανόηση, η οποία αναπόφευκτα θα έχει συνέπειες για το καθεστώς του Κιέβου».
Όπως είπε ο Πεσκόφ, η Ρωσία θέλει την ειρήνη, αλλά δεν μπορεί αυτό να της επιβληθεί. «Μια θέση που βασίζεται στην προσπάθεια να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε ειρήνη είναι ένα απολύτως ολέθριο σφάλμα επειδή είναι αδύνατον να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε ειρήνη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ρωσία υποστηρίζει την ειρήνη, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα είναι εγγυημένα τα θεμέλια της ασφάλειάς της».
Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Απογοητευμένοι οι σύμμαχοι από τις προτάσεις Ζελένσκι – Σκέψεις για διπλωματική επαναπροσέγγιση με Πούτιν
Ο Πούτιν είπε τον Ιούνιο ότι η Ρωσία θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο αν το Κίεβο συμφωνήσει να αποσύρει τις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και παραδώσει το σύνολο των τεσσάρων περιφερειών που διεκδικεί η Μόσχα –αιτήματα τα οποία απέρριψε άμεσα το Κίεβο με τον ισχυρισμό ότι είναι ισοδύναμα με συνθηκολόγηση.
Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν πρέπει να αποτραπεί από το να κερδίσει τον πόλεμο γιατί, αν δεν τον σταματήσουν, θα απειλήσει και άλλα γειτονικά κράτη.
Ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο υπαρξιακό αγώνα για τη Ρωσία, ενώ αρνείται ότι έχει το παραμικρό συμφέρον για την επέκταση του πολέμου σε άλλες χώρες.
Παράλληλα με τα παραπάνω πάντως το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η δυναμική στο πεδίο των μαχών για τις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία είναι θετική, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέλαβε δύο ακόμα χωριά και οι δυνάμεις της φάνηκαν να πλησιάζουν σε ένα από τα προπύργια της ουκρανικής άμυνας.
Οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία προχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών τον Αύγουστο, παρόλο η ουκρανική διείσδυση στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ είχε στόχο να αναγκάσει τη Μόσχα να εκτρέψει τα στρατεύματά της σε άλλες περιοχές.
Διαβάστε επίσης: «Ο Πούτιν πιθανότατα θα ελέγχει μέρος της Ουκρανίας όταν τελειώσει ο πόλεμος», λέει ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ
Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει το Βούχλενταρ, μια πόλη με μεταλλεία στην περιφέρεια του Ντονέτσκ από αντιστέκεται στη ρωσική επίθεση από την αρχή του πολέμου το 2022, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Η δυναμική είναι θετική».
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στην ημερήσια ενημέρωσή του ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν δύο μικρά χωριά στην περιφέρεια Ντονέτσκ, το Χόστρε και τη Χριχορίβκα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις αναφορές αυτές.
Νωρίτερα, ο διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής στην περιφέρεια του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ότι οι μάχες συνεχίζονται εντός του Βούχλενταρ, το οποίο πριν από τον πόλεμο είχε 14.000 κατοίκους.
Ο ουκρανικός στρατός δεν έκανε την Τρίτη, καμία αναφορά σε ρωσικά εδαφικά κέρδη γύρω από το Βούχλενταρ, αλλά αναγνώρισε ότι διεξάγονται μάχες στην περιοχή. Ρώσοι μπλόγκερ, που ασχολούνται με τον πόλεμο, και κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι δυνάμεις της Μόσχας άρχισαν να επιτίθενται στην πόλη.
Ο Πουσίλιν επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει την πόλη Ουκριάνσκ, σε απόσταση περίπου 50 χλμ βορείως του Βούχλενταρ, που σύμφωνα με Ρώσους μπλόγκερ καταλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης:
Λίβανος: Πώς η «καταστροφική αποτυχία» των ΗΠΑ ενθάρρυνε την επίθεση του Ισραήλ
Κεντρική Τράπεζα και κυβέρνηση Μπαρνιέ προετοιμάζουν το έδαφος για μέτρα λιτότητας στη Γαλλία
Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ βόρεια της Βηρυτού – Σχεδόν 500.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι
El Pais: «Ο Σάντσεθ υποστηρίζει το σχέδιο Ντράγκι και ποντάρει στα ευρωομόλογα»