Οι Ρώσοι και οι Δυτικοί παραμένουν σε “εντελώς αποκλίνουσες” θέσεις, παρά μια εβδομάδα έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, κάτι που είναι “δυσάρεστο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το αμερικανικό δίκτυο CNN.
“Δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, είχαμε αυτές τις τρεις συνεδριάσεις διαπραγματεύσεων, υπάρχουν ορισμένα σημεία συμφωνίας μεταξύ μας. Αλλά, γενικότερα, στα θέματα αρχών, μπορούμε πλέον να πούμε ότι παραμένουμε σε αποκλίνουσες θέσεις, σε εντελώς αποκλίνουσες θέσεις. Και αυτό δεν είναι καλό, είναι δυσάρεστο”, δήλωσε.
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι ανέπτυξαν σχεδόν 100.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα με σκοπό ενδεχόμενη εισβολή στη γειτονική χώρα. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν μάλιστα ότι η Μόσχα έχει ήδη αναπτύξει πράκτορες στην ανατολική Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις “δολιοφθοράς” ώστε να δημιουργήσουν ένα “πρόσχημα” για επίθεση.
Το Κρεμλίνο απέρριψε αυτές τις κατηγορίες και δηλώνει ότι θέλει να προστατευθεί από την απειλητική όπως θεωρεί στάση του ΝΑΤΟ στις πύλες του. Η Ρωσία απαιτεί συγκεκριμένα την εγγύηση ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν θα δεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας, μια παραχώρηση που αρνούνται οι Δυτικοί.
“Κανείς δεν απειλεί κανέναν με στρατιωτική δράση”, “αυτό θα ήταν τρέλα”, διαβεβαίωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στο CNN, όταν ρωτήθηκε για πιθανή ρωσική επίθεση σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας. “Αλλά θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αντίποινα” εάν το ΝΑΤΟ δεν ικανοποιήσει τις ρωσικές απαιτήσεις, προειδοποίησε, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για τη φύση αυτής της απάντησης.
“Δεν μιλάμε για αύριο, δεν είναι ένα θέμα ωρών”, αλλά “δεν θέλουμε να δούμε διαπραγματεύσεις ενός μήνα, ενός έτους, μόνο για να συζητούμε τις διαφωνίες μας”, προειδοποίησε ακόμη ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. “Θέλουμε να αισθανθούμε την αρχή μιας βούλησης να ληφθούν υπόψη τις ανησυχίες μας. Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε καταφέρει δυστυχώς να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα”.
Ο Πεσκόφ απέρριψε επίσης την απειλή των πρωτοφανών κυρώσεων που διατύπωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία. “Θα ήταν μεγάλο λάθος” γιατί αυτό “θα οδηγούσε σε διακοπή οποιασδήποτε σχέσης μεταξύ των δύο χωρών”, προειδοποίησε.