Κραυγή αγωνίας των γιατρών που έχουν επιταχθεί

Κραυγή αγωνίας των γιατρών που έχουν επιταχθεί

Συγκλονιστικά είναι όσα περιγράφουν στο Documento οι ιδιώτες γιατροί που επιστρατεύτηκαν από την κυβέρνηση προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόκειται για 206 επαγγελματίες της υγείας των οποίων, όπως καταγγέλλουν, η επίταξη έγινε με «προχειρότητα», καθώς οι ίδιοι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη νοσοκομειακή εμπειρία ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας.

Παθολόγοι, πνευμονολόγοι αλλά και γενικοί γιατροί παράτησαν τα ιατρεία και τους ασθενείς τους για να διαχειριστούν ασθενείς με άλλες θεραπευτικές ανάγκες. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς βρέθηκαν να είναι μόνοι τους σε εφημερίες χωρίς να γνωρίζουν ούτε πώς να «βγάλουν» γραμμή για να καλέσουν το ΕΚΑΒ, ενώ την ίδια στιγμή παραμελούνται ασθενείς με άλλα νοσήματα.

Οι γιατροί είναι εξοργισμένοι με τη στάση του υπουργείου. Πριν από λίγες μέρες επέδωσαν μάλιστα και εξώδικο προς το υπουργείο Υγείας με το οποίο προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για την αναζήτηση τυχόν ποινικών και αστικών ευθυνών. Την ίδια ώρα, με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, η επίταξή τους παρατείνεται για 20 ημέρες, με ανοικτό όμως το ενδεχόμενο να επιταχθούν άλλοι ιδιώτες γιατροί.

Στο εξώδικο προς το υπουργείο Υγείας οι επιστρατευμένοι ιδιώτες γιατροί αφήνουν αιχμές για τη διαδικασία επιλογής τους από το υπουργείο Υγείας και κάνουν λόγο για «πλημμελή και πρόχειρη διαδικασία επίταξης». Οπως αναφέρουν, συνολικά οι ιδιώτες γιατροί σε αντίστοιχες ειδικότητες ανέρχονται, σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, σε 2.140. Ωστόσο, από όλους αυτούς τελικά επιτάχθηκαν μόλις 206.

Η επίταξη έγινε μάλιστα χωρίς «να έχουν ανακοινωθεί ή να προκύπτουν ευλόγως και αιτιωδώς τα κριτήρια και η διαδικασία της επιλογής, αν υπήρξε διαδικασία εκλογής ή ήταν αποτέλεσμα κλήρωσης». Κατά τους γιατρούς, η επιλογή τους φέρεται επίσης να έγινε από το υπουργείο Υγείας «με προχειρότητα». Δίχως δηλαδή να έχει εκπονηθεί «συγκεκριμένη επιστημονική και αναλυτική μελέτη» και στη συνέχεια να επιλεγούν.

«Δεν διαθέτουμε νοσοκομειακή εμπειρία»

Επιπλέον οι ιδιώτες γιατροί στο εξώδικό τους επισημαίνουν ότι η επίταξή τους «εγκυμονεί σοβαρούς και βάσιμους κινδύνους για τη δημόσια υγεία». Οπως επισημαίνεται, οι ίδιοι δεν διαθέτουν «νοσοκομειακή εμπειρία» καθώς μέσω των ιατρείων τους πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην πρωτοβάθμια υγεία. «Ουδείς από εμάς δεν ήταν εξοικειωμένος, πολλώ δε μάλλον προσαρμοσμένος στις υγειονομικές απαιτήσεις ενός δημοσίου νοσοκομείου. Η νοσοκομειακή μας εμπειρία είναι ανύπαρκτη, τόσο σε επίπεδο νοσηλείας, εφημερίας και εν γένει λειτουργικών αναγκών των δημοσίων νοσοκομείων» αναφέρουν στο εξώδικο.

Σύμφωνα με τους ιδιώτες γιατρούς, λόγω της έλλειψης εμπειρίας σε δημόσια νοσοκομεία οι ίδιοι είναι «ακατάλληλοι» για την «εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

«…Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι η επίταξή μας είναι απρόσφορη για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος… Ενώ επιπλέον, ένεκα της μακρόχρονης απουσίας από τα δημόσια νοσοκομεία, της παντελούς απειρίας μας στις νοσοκομειακές ανάγκες και απαιτήσεις μάς καθιστά ακατάλληλους προς τούτο».

Επιτάχθηκε και … διασωληνώθηκε

Οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι θα στραφούν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αναζητηθούν τόσο ποινικές όσο και αστικές ευθύνες. Ειδικότερα αναμένεται να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά, όπως υπογραμμίζει στο Documento ο δικηγόρος των ιδιωτών γιατρών Γιάννης Καρούζος, για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τρία ζητήματα: σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των γιατρών στις διαδικασίες επίταξης αλλά και τυχόν παράτασής της, την αιτία αποκλεισμού άλλων γιατρών και τον λόγο της «επίμονης επιλογής τους».

«Το επόμενο βήμα θα είναι να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να διερευνηθεί για ποιον λόγο εξαιρέθηκαν άλλοι ιδιώτες γιατροί από την επίταξη και επιλέχτηκαν οι συγκεκριμένοι 206, τη στιγμή που πάρα πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και προσωπικά προβλήματα αλλά και προβλήματα υγείας, ενώ παράλληλα δεν έχουν καμία νοσοκομειακή εμπειρία. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιος από αυτούς τους γιατρούς είναι διασωληνωμένος επειδή δεν πρόλαβε να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου και νόσησε από κορονοϊό.

Ταυτόχρονα η δίχως προγραμματισμό οικονομοτεχνική μελέτη και η αναπόδεικτης αναγκαιότητας επίταξη προκάλεσαν αδυναμία στην πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα για τις υπόλοιπες ασθένειες πλην του κορονοϊού σε μεγάλη μερίδα πολιτών που πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν στον γιατρό της γειτονιάς ή τον οικογενειακό τους γιατρό. Πουθενά στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν υιοθετήθηκε τέτοιου είδους μέτρο. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα, δυστυχώς» υπογραμμίζει στο Documento ο δικηγόρος – εργατολόγος Γ. Καρούζος.

Ωστόσο η διευρεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων από τη Δικαιοσύνη που θα ζητήσουν οι γιατροί μέσω του δικηγόρου τους δεν τελειώνει εδώ. Οπως επισημαίνουν, θα ζητήσουν από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών για ενδεχόμενη βλάβη της υγείας των ασθενών που παραμελούν λόγω της επίταξής τους.

«Η εν λόγω στοχοποίησή μας ενεργοποιεί αστική και ποινική ευθύνη των εμπλεκόμενων δημοσίων υπηρεσιών που μας οδήγησαν στην αγχόνη της επαγγελματικής μας καταστροφής. Περαιτέρω είναι αυτονόητο ότι θα αιτηθούμε τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για την ενδεχόμενη βλάβη της υγείας των ασθενών που παραμελούμε λόγω της επίταξης των υπηρεσιών μας αλλά και των ασθενών στους οποίους καλούμαστε να παρέχουμε υπηρεσία μολονότι δεν διαθέτουμε νοσοκομειακή εμπειρία» επισημαίνεται στο εξώδικο.

«Τόσα χρόνια μακριά από τα νοσοκομεία, ρωτάμε τους ειδικευόμενους»!

Ιδιώτες γιατροί μιλούν στο Documento και περιγράφουν όσα βιώνουν με την προχειρότητα της επίταξης και την έλλειψη νοσοκομειακής εμπειρίας. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα κλήθηκαν να διαχειριστούν ακόμη και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που έχει φύγει 20 χρόνια από το νοσοκομείο να μπορεί μέσα σε δέκα μέρες να προσαρμοστεί» εξηγούν ιδιώτες γιατροί στο Documento που πέρασαν ξανά το κατώφλι του ΕΣΥ καλούμενοι να περπατήσουν σε άγνωστα θεραπευτικά μονοπάτια.

«Ξεκινάς να κάνεις μια διαφορετική προσέγγιση στους ασθενείς τόσο διαγνωστικά όσο και θεραπευτικά από αυτό που κάνουμε έξω στην πρωτοβάθμια. Οι ενδονοσοκομειακές αντιβιώσεις είναι αντιβιώσεις που εμείς στα ιατρεία μας δεν τις χρησιμοποιούμε ποτέ γιατί είναι ενδοφλέβιες» εξηγεί ο Ηλίας Μανωλάκης, παθολόγος, επιταγμένος στο «Αμαλία Φλέμινγκ».

«Η δική μας βοήθεια στα νοσοκομεία δεν μπορεί να είναι αυτή που πρέπει επειδή έχουμε φύγει γύρω στα 20 χρόνια οι περισσότεροι, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να παρέχουμε βοήθεια στην απαιτούμενη νοσοκομειακή περίθαλψη. Στο ιατρείο δίνουμε αγωγές από το στόμα και αυτή η διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με την αγωγή που πρέπει να χορηγηθεί ενδοφλέβια, με αποτέλεσμα να ζητάμε τη βοήθεια των ειδικευόμενων» περιγράφει η πνευμονολόγος Αλεξάνδρα Ρεσβάνη, η οποία παρέχει τις ιατρικές υπηρεσίες της στο Τζάνειο.

Τα προβλήματα όμως δεν είναι μόνο θεραπευτικά αλλά και πρακτικά. Ιδιώτες γιατροί βρέθηκαν σε νοσοκομεία που βρίσκονταν στο «κόκκινο» και τους ζητούσαν να αναλάβουν κλινικές χωρίς να γνωρίζουν ούτε πού βρίσκονται βασικά ιατρικά αντικείμενα.

«Δεν γνωρίζαμε πού είναι συγκεκριμένα αντικείμενα, δεν ξέραμε πού βρίσκεται ο συγκεκριμένος αναισθησιολόγος όταν χρειαζόταν να διασωληνώσουμε έναν ασθενή, ποιο εσωτερικό τηλέφωνο έπρεπε να πάρουμε, ποιος είναι ο νοσηλευτής, ποιος ο τραυματιοφορέας» περιγράφει την κατάσταση η πνευμονολόγος Κατερίνα Αναπλιώτη, η οποία τον τελευταίο μήνα παρέχει τις ιατρικές υπηρεσίες της στον Ερυθρό Σταυρό.

Υπολειτουργούν και τα ιατρεία τους

Οι δυσκολίες των πρώτων ημερών σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράστηκαν. Οι ιδιώτες γιατροί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ωστόσο αυτό δεν επαρκούσε για τη διεκπεραίωση των καθημερινών υποχρεώσεων.

«Πηγαίνοντας στα δημόσια νοσοκομεία όλοι οι συνάδελφοι προσφέραμε τα μέγιστα ακόμη και αν απέχουμε πολλά χρόνια από αυτό το κομμάτι. Με αποτέλεσμα να έχουμε εφημερίες και εξαντλητικά ωράρια» λέει η Κατ. Αναπλιώτη, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι είναι αδύνατο να λειτουργούν σωστά και το ιατρείο τους. «Αυτό που έλεγε ο υπουργός ότι οι γιατροί αυτοί μπορούν να διατηρούν και τα ιατρεία τους είναι πρακτικά κάτι που δεν μπορεί να γίνει» λέει και συνεχίζει: «Φανταστείτε μια γυναίκα με παιδιά να πηγαίνει στο νοσοκομείο οκτώ ώρες την ημέρα, με εφημερίες και ιατρείο το οποίο τρέχει και με τους ασθενείς να μας ψάχνουν καθημερινά στα τηλέφωνα.

Ο γιατρός πρέπει να έχει καθαρό νου και καθαρή σκέψη, αλλά αυτήν τη στιγμή είμαστε πραγματικά εξαντλημένοι» τονίζει η πνευμονολόγος. «Για να λειτουργείς το ιατρείο σου, σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλεύεις πάνω από 12 ώρες την ημέρα» εξηγεί η πνευμονολόγος Αλεξάνδρα Ρεσβάνη.

Δεν γνωρίζουν πόσα χρήματα θα πάρουν

Αν και στο σύνολό τους οι γιατροί ξεκαθαρίζουν ότι το θέμα τους δεν είναι το χρηματικό ποσό που θα λάβουν από το κράτος για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν, ωστόσο τα λειτουργικά έξοδα των ιατρείων τους τρέχουν, ενώ τα ραντεβού στα ιατρεία μειώνονται.

«Οικονομικά καταστρεφόμαστε, έχουμε λειτουργικά έξοδα στα ιατρεία. Δεν μας έχουν δοθεί συμβάσεις για να υπογράψουμε. Κάποιοι συνάδελφοι ρώτησαν τους αρμόδιους και η απάντηση ήταν “δεν γνωρίζουμε από πού θα πληρωθείτε και τι ποσό”» μας λέει η Κατ. Αναπλιώτη και ξεκαθαρίζει: «Το οικονομικό είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει. Υπάρχουν συνάδελφοι όμως που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και κάποιοι που ήδη έχουν λήξει τις συμβάσεις τους με ιδιωτικά θεραπευτήρια διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν».

«Υπάρχουν συνάδελφοί μου που εφημερεύουν όλη μέρα και μετά πάνε στο ιατρείο τους για να μη χάσουν τη δουλειά τους σε ιδιωτικές εταιρείες. Κάποιοι έχουν ήδη ενημερωθεί ότι θα φύγουν από τις πρωινές δουλειές» λέει ο Ηλ. Μανωλάκης.

«Καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει προχωρήσει σε επίταξη γιατρών. Η Κύπρος το έκανε αλλά ανά δέκα μέρες πήγαιναν διαφορετικοί γιατροί για να μην εξοντωθούν οικονομικά και σωματικά» καταλήγει.

Επικοινωνιακό τέχνασμα η επίταξη

Για μέγιστη υποκρισία κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί σχετικά με την επίταξη των ιδιωτών γιατρών τους οποίους στερούνται οι ασθενείς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

«Η κυβέρνηση δείχνει την “πυγμή” της στον γιατρό της γειτονιάς, αλλά παρέχει ασυλία στα ιδιωτικά μεγαθήρια της υγείας, που κρατάνε ερμητικά κλειστές τις πόρτες τους στους ασθενείς με κορονοϊό και αποζημιώνονται αδρά για όσους ασθενείς δεχτούν να νοσηλεύσουν» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ επισημαίνοντας παράλληλα: «Με την επιστράτευση των ιδιωτών δεν αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ, με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους· δεν αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας που παραμένουν αποκλεισμένοι έναν χρόνο τώρα από το δημόσιο σύστημα υγείας εξαιτίας της αναστολής πρακτικά της τακτικής του λειτουργίας».

Documento Newsletter