Γκουαντάναμο οι ελληνικές φυλακές

Γκουαντάναμο οι ελληνικές φυλακές

Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που δυσκολεύει έως και καταργεί τις άδειες των εγκλείστων αλλά και τη μεταγωγή τους στις αγροτικές φυλακές, ερχόμενη αντιμέτωπη με την κατακραυγή για τον «μεσαιωνικό σωφρονισμό» αλλά και με τεράστια πρόστιμα από διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με τις ακραίες, ιδεοληπτικές νέες διατάξεις περί… σωφρονισμού που φέρουν τη σφραγίδα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καταπατώνται κεκτημένα δικαιώματα χρόνων. 

Μια φυλακή μέσα στη φυλακή. Ετσι θα είναι πλέον τα κατ’ επίφαση σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μετά την ψήφιση του εκτρωματικού νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η αρχή του κακού έγινε όταν η κυβέρνηση της ΝΔ μετέφερε την αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η μοναδική –εκτός της Ουγγαρίας– χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης που κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε συνέχεια της κατασταλτικής και τιμωρητικής πολιτικής της κυβέρνησης κατατέθηκε και πέρασε από τη Βουλή νομοσχέδιο που ουσιαστικά κόβει δύο βασικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με πόνο και αίμα των κρατουμένων και τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγιή κοινωνική επανένταξή τους. Ο λόγος για τις τακτικές άδειες και τις αγροτικές φυλακές.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης (πλην της Ελληνικής Λύσης), ο υπουργός επέμεινε στις διατάξεις του νομοσχεδίου, κάνοντας προς το τέλος κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες όμως δεν επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές.

Ξεχασμένοι στα κελιά

Προκειμένου να αιτηθεί πλέον ένας κρατούμενος άδεια θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 3/10 της ποινής του από 1/5 που ίσχυε μέχρι τώρα, χρονικό όριο που σχεδόν συμπίπτει με το δικαίωμά του να κάνει αίτηση αποφυλάκισης. Η αρχική πρόταση στο επίμαχο νομοσχέδιο ήταν 2/5, με τον υπουργό να τα μετατρέπει σε 3/10. Μία από τις αρχικές προτάσεις μάλιστα ήταν οι ισοβίτες να παίρνουν την πρώτη άδεια στα δώδεκα (!) χρόνια αντί για τα οκτώ όπως ίσχυε. Έπεσε τελικά στα δέκα, συνεχίζοντας όμως να αποτελεί «παράσημο» ντροπής για την κυβέρνηση. Παράλληλα μειώθηκαν οι μέρες αδείας, στο πρώτο στάδιο από έξι σε πέντε και στη συνέχεια από εννέα σε έξι.

«Μιλάμε για ακροδεξιά κυβέρνηση που επιμένει στην καταστολή και δεν την ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Αυτό είναι ξεκάθαρο όταν λέει, απευθυνόμενη ουσιαστικά στο 90% των κρατουμένων, ότι θα μπορούν να πάνε σε αγροτική φυλακή μετά την αποφυλάκισή τους. Οταν λέει ότι θα δικαιούνται άδεια ενάμιση μήνα πριν από την αποφυλάκιση γυρίζουμε εκατό χρόνια πίσω. Αυξάνει τον χρόνο σε κάτι που μέχρι τώρα πήγαινε πολύ καλά. Τα ποσοστά παραβιάσεων των αδειών είναι απειροελάχιστα. Είναι τα μικρότερα παγκοσμίως ενώ οι άδειες είναι ο μόνος τρόπος κοινωνικοποίησης του κρατουμένου. Αυτό δεν είναι σωφρονισμός, είναι τιμωρία» λέει στο Documento ο Βασίλης Φάτσης, πρώην κρατούμενος, μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης Κρατουμένων.

Σχετικά με τις αγροτικές φυλακές, το νομοσχέδιο τροποποιεί διάταξη του 2015 που επέτρεπε τη μεταγωγή βαρυποινιτών σε αγροτικές φυλακές. Πρόκειται για φωτογραφική διάταξη, ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών της οικογένειας Μητσοτάκη με μοναδικό στόχο τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος εκτίει την ποινή του στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στον Βόλο. Η εφαρμογή της βέβαια αφορά όλους τους κρατούμενους και όχι ένα μικρό κομμάτι, όπως προσπαθεί να μεταφέρει επικοινωνιακά η κυβέρνηση, σε βάρος των οποίων καταπατάται το άρθρο 3 του Σωφρονιστικού Κώδικα, το οποίο τονίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσοι για την πορεία τους εντός της φυλακής και όχι για το έγκλημα που τους οδήγησε σε αυτή.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών, οι οποίοι είναι πολύ συγκεκριμένοι σχετικά με τη σωφρονιστική πολιτική. Η Ελλάδα αναμφισβήτητα θα ελεγχθεί και θα τιμωρηθεί με αρκετά υψηλά χρηματικά πρόστιμα, την ώρα που ήδη εκκρεμούν 240 υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

«Βγαίνει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης και λέει για το ΕΔΑΔ και πόσα λεφτά πληρώσαμε για το City Plaza και ξεχνάει πόσα λεφτά πληρώνουμε κάθε μήνα ως αποζημιώσεις σε κρατουμένους. Ενας από αυτούς είμαι κι εγώ, που με πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο 11,5 χιλιάρικα» τονίζει ο Β. Φάτσης και προσθέτει: «Το νομοσχέδιο ήρθε την ώρα που έχουμε ήδη τρεις κρατούμενους νεκρούς από κορονοϊό (σε 15 ημέρες). Η Covid κάνει πάρτι στις φυλακές. Παγκοσμίως γίνονται αποσυμφορήσεις λόγω Covid και εμείς κάνουμε το αντίθετο. Σε κελιά που είναι για δύο στοιβάζονται επτά».

Κραυγή αγωνίας των κρατουμένων στο Documento

Βασίλειος Δημάκης – Φυλακές Κορυδαλλού

«Οταν οι κρατούμενοι δεν περιμένουν τίποτε είναι σίγουρο ότι θα αλλάξουν στάση, παύοντας να είναι διαλλακτικοί ή βάζοντας νερό στο κρασί τους και αυτό θα φανεί οσονούπω»

«Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου τις αλλαγές στη σωφρονιστική νομοθεσία, αλλά το νομοσχέδιο πέρασε, με την ψήφιση του από το Κυβερνών κόμμα. Από τη μεταπολίτευση και έπειτα, ουδέποτε έχει υπάρξει τόσο σκληρά ιδεοληπτικό, εκδικητικό και αντίσωφρονιστικό νομοθέτημα, με δίχως ίχνος ενδιαφέροντος για την ενταξιακή πορεία των κρατουμένων!

Τουναντίον …

Όταν οι οικογενειακές βεντέτες γίνονται εκτρωματικά νομοθετήματα, τότε κάτι δεν πάει καλά με τη «Δημοκρατία» που ως πολίτες απολαμβάνουμε …Το Κυβερνών κόμμα, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την ατομική ευθύνη κάποιων εκ των κρατουμένων, ένεκα της φύσης των εκάστοτε αδικημάτων τους, έρχεται ως οδοστρωτήρας με κατάπτυστα αντιδημοκρατικά νομοθετήματα και τη μετατρέπει σε συλλογική τιμωρία …

Χωρίς να υπάρχει πραγματικά καμία κοινωνική ανάγκη που να επιβάλει κάτι τέτοιο… θυμίζοντας μας την περίοδο της κατοχής, τότε που οι ναζί εκτελούσαν ένα ολόκληρο χωριό, επειδή κάποιος από το χωριό σκότωσε έναν Γερμανό στρατιώτη …

Αλήθεια, γιατί δεν εφαρμόζεται αυτή η κακώς εφαρμοζόμενη πεπατημένη και στο ελληνικό κοινοβούλιο;

Δηλαδή, όταν κάποιος προβαίνει σε διασπάθιση δημόσιου χρήματος να τιμωρούνται και οι υπόλοιποι 299 της εθνικής μας αντιπρόσωπειας; Βέβαια, η συλλήβδην ανεξαιρέτως αποδιδόμενη ατομική ευθύνη στην COVID εποχή, έχει την τιμητική της όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, είτε εντός είτε εκτός των τειχών …

Όσον αφορά τη βελτίωση της κλασματικής αναγωγής για την άδεια από 2/5 σε 3/10, θεωρούμε ότι έγινε καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους προσπαθώντας να μας χρυσώσουν το χάπι αφού μαθηματικώς εξαγόταν αβίαστα ότι προχωρούσαν σε απόλυτη κατάργηση της. Βέβαια, παρόλα αυτά και πάλι θα προλαβαίνουν να πάρουν άδεια πριν την αναστολή μόνο όσοι δεν δούλεψαν ποτέ και δεν ακολούθησαν κανένα Πρόγραμμα Εκπαίδευσης.

Οι οποίοι και πάλι θα είναι ελάχιστοι

Όσο για την αναδρομική ισχύ ενός νόμου που είναι βλαπτικός για τα δικαιώματα των κρατουμένων, προσθέτοντας απλά μόνο μία λέξη και αναφέρομαι για την παραμονή ή την επιστροφή από τις αγροτικές φυλακές, θεωρούμε ότι μία συμπληρωματική λέξη, η λέξη «παραμονή» δεν μπορεί να είναι ικανή να καταργήσει συνταγματικές επιταγές και θα συνεχίσει να προσκρούει σε αυτές …

Τουλάχιστον , για όσο δεν θα υπάρξει παρέκβαση στο πολίτευμα το οποίο καλό είναι να αναφέρουμε για όσους το έχουν ξεχάσει ότι είναι Δημοκρατία !

Καχεκτική μεν, αλλά δημοκρατία δε!

Το σημαντικότερο πράγμα από τα ελάχιστα που αποτρέπει έναν κρατούμενο να φερθεί αντικοινωνικά προς τον γενικό πληθυσμό εντός των τειχών ήταν η άδεια, όταν δεν περιμένεις τίποτα, είναι σίγουρο ότι οι κρατούμενοι θα αλλάξουν στάση, παύοντας να είναι διαλλακτικοί ή βάζοντας νερό στο κρασί τους και αυτό θα φανεί οσονούπω …

Το «κατόρθωμα» αυτό του πισωγυρίσματος στο πολύ μακρινό παρελθόν, θα πιστωθεί στην τωρινή ηγεσία που διαχειρίζεται τα θέματα των φυλακών γενικότερα και της σωφρονιστικής πολιτικής ειδικότερα !

Τώρα, όσον αφορά τα άρθρα που δίνουν υπερεξουσίες σε κάποιους εκ των ιθυνόντων, η ιστορία, όχι η νεότερη αλλά ανά τους αιώνες, είναι αδιάψευστος μάρτυρας, καταμαρτυρώντας το ποιοι αρέσκονται στη συγκέντρωση των εξουσιών και που εν τέλει τους τοποθέτησε η ίδια !

Αντί να προβούν σε νομοθετήματα που θα βοηθούσαν στην αποσυμφόρηση των κάτεργων του Κράτους, στην απόδοση κινήτρων για ουσιαστικό σωφρονισμό και κατ’ επέκταση επανένταξη, δημιουργώντας εκπαιδευτικές δομές προγράμματα εκμάθησης τεχνών αποκτώντας οι κρατούμενοι δεξιότητες, έτσι ώστε να φεύγουν από τις φυλακές εφοδιασμένοι για το νέο τους ξεκίνημα ή νομοθετήματα για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών υγειονομικού περιεχομένου εν μέσω πανδημίας όπου τα καταστήματα κράτησης βρίθουν κρουσμάτων του φονικού ιού και δεν υπάρχει καμία μέριμνα, παρά μόνο στοιβάζονται σε θαλάμους ανά δεκάδες παστώνοντάς τους εκεί χωρίς καμία ουσιαστική περίθαλψη αφήνοντας τους στην τύχη τους …

Αντί λοιπόν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, έρχονται χωρίς καμία απολύτως νομιμοποίηση και περιστέλλουν κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών που αποκτήθηκαν με πόνο, αίμα και σωρεία τιμωριών…

Εν κατακλείδι, για εμάς τους «άθλιους» των ελληνικών φυλακών που θεωρούμε ότι έχουμε και ζει περισσότερη Δικαιοσύνη μέσα μας, από ότι στους εν λόγω ιθύνοντες που διαχειρίζονται τα σωφρονιστικά θέματα, για εμάς λοιπόν Δικαιοσύνη θα ήταν, να μπορούσαμε να μοιράσουμε στο ακέραιο ό,τι δεν μας ανήκει …

Τους καλούμε να κάνουν το ίδιο!»

Π. κρατούμενος (τα πλήρη στοιχεία στη διάθεσή μας)

«Με αυτές τις αλλαγές στις άδειες οι αποδράσεις θα αυξηθούν. Οταν ο κρατούμενος δεν έχει τι να περιμένει δεν τον νοιάζει ούτε να δείξει καλό πρόσωπο ούτε να εργαστεί. Θα αυξηθούν οι συγκρούσεις και η βία»

«Με αυτές τις αλλαγές στις άδειες οι αποδράσεις θα αυξηθούν. Οταν ο κρατούμενος δεν έχει τι να περιμένει δεν τον νοιάζει ούτε να δείξει καλό πρόσωπο ούτε να εργαστεί. Θα αυξηθούν οι συγκρούσεις και η βία. Είμαι δέκα χρόνια κρατούμενος, τέτοιο μένος και μίσος δεν έχω δει από καμιά κυβέρνηση. Αυτό το νομοσχέδιο είναι ταφόπλακα για όλους τους κρατούμενους. Ολο αυτό έρχεται σε συνέχεια μιας εκδικητικής πολιτικής που με πρόσχημα την Covid μας έχει αποκλείσει από τις οικογένειές μας. Εχουν φτιάξει μια φυλακή μέσα στη φυλακή. Είμαστε η πιο αδικημένη κοινωνική ομάδα, δεν ασχολείται κανείς μαζί μας. Το μόνο που κάνουν είναι να καταστέλλουν. Και με τη βούλα πια δεν υπάρχει σωφρονισμός στη χώρα, μόνο εκδικητικότητα απέναντι στους κρατουμένους που μας γυρνάει δεκαετίες πίσω».

Δ. κρατούμενος (τα πλήρη στοιχεία στη διάθεσή μας)

«Εχει πέσει από πάνω μας ένα μαύρο πέπλο! Αισθανόμαστε σαν μελλοθάνατοι»

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι εγκληματικό και απαράδεκτο. Γυρίζουν τη χώρα 100 χρόνια πίσω! Δυστυχώς η κοινωνία αντί να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της κοινωνικής επανένταξης του κρατούμενου, λειτουργεί αντίθετα. Δηλαδή προς την κοινωνική και προσωπική του εξαΰλωση. Ουσιαστικά βγάζοντας τους ανθρώπους κάποια στιγμή από τη φυλακή σωστά αγρίμια, γεμάτα μίσος και θυμό! Ελπίζω να μην περιμένουν πολλά από αυτούς όταν βγουν από εκεί μέσα με το καλό! Διότι όλοι κάποια στιγμή θα βγουν. Είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας. Εχει πέσει από πάνω μας ένα μαύρο πέπλο! Αισθανόμαστε σαν μελλοθάνατοι».

Documento Newsletter