Κραυγή αγωνίας για τη ζωή του Βασίλη Δημάκη

Κραυγή αγωνίας για τη ζωή του Βασίλη Δημάκη

Χιλιάδες πολίτες, και μαζί τους, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, _x000D_
πολιτικές οργανώσεις και κόμματα ενώνουν τη «φωνή» τους και την κάνουν _x000D_
«κραυγή» υπέρ του δικαιώματος στη μόρφωση και στη ζωή για τον απεργό _x000D_
πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη.

Η μαζική πορεία αλληλεγγύης το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έρχεται να συμπληρώσει κινηματικά την προσπάθεια ενός ανθρώπου που βιώνει αντί για το σωφρονισμό την τακτική της ελληνικής πολιτείας που άλλα λέει, άλλα κάνει και άλλα ισχυρίζεται. Η Πολιτεία δεν υλοποιεί όσα είχε δεσμευθεί επισήμως, πράττοντας σε αντίφαση με όσα το (όποιο) κράτος δικαίου ορίζει, και οδηγώντας ουσιαστικά τον Βασίλη Δημάκη σε νέα απεργία πείνας και δίψας. Δεν τιμά ούτε την κυβέρνηση ούτε τους αρμοδίους για την υπόθεση του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη ότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) αναγκάζεται να επανέλθει στο θέμα με τρίτη συνεχόμενη δημόσια Δήλωσή της , σημειώνοντας ότι αυτό «είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, ανησυχητικό και πρωτόγνωρο στην ιστορία της»!

Το δράμα που ξετυλίγεται ώρα με την ώρα λαμβάνει διαστάσεις ενός «χορού του θανάτου», κατά την διατύπωση του νομικού παραστάτη του Δημάκη. Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης παραθέτει την περιγραφή του Κάφκα, ως εξής, όταν αυτός ο χορός θανάτου φτάσει στο βιολογικό τέλος του κρατούμενου: «Ο θυρωρός νιώθει πως ο άνθρωπος αγγίζει κιόλας στο τέλος και, για να φτάσει την ακοή του που χάνεται, ουρλιάζει: «Κανένας άλλος δε μπορούσε να γίνει δεκτός εδώ, γιατί η είσοδος ήταν για σένα προορισμένη. Πηγαίνω τώρα να την κλείσω». Και συμπληρώνει: «Μακάρι ο Βασίλης να καταλάβει ότι δεν έχει τίποτα να κερδίσει από αυτόν τον χορό του θανάτου. Όσο για εμάς, που σαν να διαβάζουμε τη ζωή ενός ανθρώπου που διάλεξε να γράψει ένα άλλο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής του, αλλά βρέθηκε τελικά να πρωταγωνιστεί σε μυθιστόρημα του Κάφκα, ας ξεσηκωθούμε απέναντι σ’ αυτή την ΚΤΗΝΩΔΙΑ!».

Δεν ανέφερε τυχαία τον Κάφκα ο Θανάσης Καμπαγιάννης. Ο Βασίλης Δημάκης είχε κόψει εδώ και δυο μέρες κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο και με τον ίδιο τον νομικό παραστάτη του, γιατί οι αρμόδιοι δεν εφάρμοσαν ούτε το νόμο ούτε τα υπεσχημένα. Σαν να … έκλεισε τον διακόπτη. Μόλις σήμερα αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγο πριν ξεκινήσει η διαδήλωση για την στήριξη του κρατούμενου φοιτητή και ενώ η ζωή του Δημάκη κρέμεται από μια κλωστή, ο Θανάσης Καμπαγιάννης είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με την υποδιευθύντρια στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.

Τον ενημέρωσε «ότι, αν και δεν διαθέτει ακόμα το lap-top και το usb το οποίο έχει παραγγείλει η φυλακή, το Υπουργείο έδωσε σήμερα εντολή στη Διεύθυνση να ενημερώσει τον κρατούμενο ότι υπάρχει διαθέσιμος υπολογιστής στον οποίο μπορεί να προσέλθει και να παρακολουθήσει το μάθημά του». Και προσθέτει ο Θανάσης Καμπαγιάννης: «Μα, αναρωτήθηκα μεγαλόφωνα, είχαμε πει στην κυρία Διευθύντρια αν θα μπορούσε να γίνει αυτό από την πρώτη μέρα” (όπως είχαμε προτείνει να δωρίσουμε ένα lap-top στη φυλακή). “Μόνο σήμερα λάβαμε αυτή την εντολή από το Υπουργείο. Λόγω της κατάστασης, καταλαβαίνετε».

Η τακτική αυτή του τεντώματος ως τα βιολογικά άκρα τον φυλακισμένο κάτι δείχνει για το κράτος, την κυβέρνηση, την ελληνική Πολιτεία. Ο Βασίλης Δημάκης είναι φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ε, ούτε κι αυτό το δικαίωμα στην εκπαίδευση άφησαν για έναν άνθρωπο που προσπαθεί να σκαρφαλώσει λίγο ψηλότερα από τα όρια της φυλακής και να λάμψει έχοντας ορθωθεί πάνω από τον παλιό εαυτό του που τον οδήγησε στη φυλακή.

Όμως, η τιμωρητική τακτική, μακρυά από την έννοια του σωφρονισμού, δεν τελειώνει. Μαζί φαίνεται ότι περισσεύει η σκληράδα και η ευκολία στις αποφάσεις των «αρίστων» που τοποθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε πόστα όπως η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης (επικεφαλής η Σοφία Νικολάου). Αρκεί τούτο για να σκεφτεί κανείς πώς η αλαζονεία της εξουσίας ανακατεμένη με την διεκπεραιωτική αδιαφορία μπλέκει τη ζωή με το θάνατο σαν να είναι ένα παιχνίδι με game over. Μετά την απάντηση-twitter, η ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης έβγαλε ανακοίνωση. Σε αυτή έθετε ως μείζον ότι στο ότι το Σάββατο 23 Μαΐου ο Βασίλης Δημάκης ενημερώθηκε ότι «επίκειται μέσα σε αυτή την εβδομάδα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών όπου, μεταξύ άλλων, θα εξετάσει και το αίτημά του για τη μετάβασή του στο Κατάστημα Κορυδαλλού ΙΙ (…).Και κατέληγε:

«Είναι πλέον φανερό ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση, επιζητώντας να εμφανιστούν ως οι διαπρύσιοι ιεροκήρυκες ενός σωφρονισμού που έχουν στο μυαλό τους, όπου η ασφάλεια και η τήρηση της νομιμότητας είναι έρμαια στις παράλογες, ανυπόστατες και εκβιαστικές διαθέσεις των κρατουμένων. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο».

Αυτή η ανακοίνωση είχε ένα …μικρό λάθος με μεγάλη σημασία. Το εντόπισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook σημείωσε: «Δεν θέλω να προσωποποιώ τα πράγματα. Εχουμε να κάνουμε με πολιτικές, θεσμούς, κράτος. Αλλά μια Γενική Γραμματέας που βγάζει ανακοίνωση και λέει ότι ο Δημάκης σπουδάζει στο Πάντειο και στη συνέχεια παίρνει σβάρνα τα σάιτ για να σβήσει το λάθος και να γράψει ΕΚΠΑ είναι ακατάλληλη να είναι στη θέση της».

Με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των κρατουμένων, η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει, όπως μετ΄επιτάσεως λέει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, να επιδείξει υπευθυνότητα και συνέπεια υλοποιώντας άμεσα τη δημόσια δέσμευσή και μεριμνώντας για την μεταγωγή του κύριου Δημάκη στη Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι οι συνεχείς εκκλήσεις από κοινοβουλευτικά κόμματα και από πολιτικά σχήματα κυρίως της Αριστεράς. Πλήθος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 , της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά. συντάσσονται με το αίτημά του κρατούμενου για τη μεταγωγή του και την εξασφάλιση της παρακολούθησης των μαθημάτων του μέσω τηλε-εκπαίδευσης και μέσω αυτοπρόσωπης παρουσίας όταν αυτά επαναληφθούν στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο.

Πριν από λίγες ώρες, το μεσημέρι της Δευτέρας (25.5.2020) οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και Μαρία Κομνηνάκα κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ζητούν να σταματήσει «η αυθαίρετη και εκδικητική συμπεριφορά σε βάρος του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη» και να ικανοποιηθεί άμεσα το δίκαιο αίτημά του ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του.

Μάλιστα, περιγράφεται συνοπτικά πώς φτάσαμε ως εδώ: «Ο Βασίλης Δημάκης είχε ξεκινήσει πριν έναν περίπου μήνα απεργία πείνας και στη συνέχεια και δίψας, ζητώντας, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει την παρακολούθηση των πανεπιστημιακών μαθημάτων του, την επαναμεταγωγή του στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού. Από αυτές είχε μεταχθεί εκδικητικά και αιφνιδιαστικά στις φυλακές Γρεβενών, επειδή διεκδίκησε μαζί με συγκρατούμενούς του αυτονόητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Στη συνέχεια, ύστερα από την κινητοποίηση πλήθους μαζικών φορέων, έγινε δεκτό το αίτημά του και επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλο. Ωστόσο, αντί να μεταχθεί στη Δ’ Πτέρυγα των ανδρικών φυλακών, στην οποία ήταν πριν κρατούμενος, η οποία διαθέτει και την υποδομή για την παρακολούθηση των μαθημάτων του, οδηγήθηκε στο ειδικό τμήμα των γυναικείων φυλακών, όπου βρίσκονται κρατούμενοι για “τρομοκρατία”, με το πρόσχημα της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στη συνέχεια, αν και πέρασε το προβλεπόμενο 14ήμερο της προφύλαξής του, εξακολουθεί να κρατείται αδικαιολόγητα στον ίδιο χώρο, παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, στερούμενος έτσι αυθαίρετα τη δυνατότητα να συνεχίσει την παρακολούθηση των μαθημάτων του».

Ο Βασίλης Δημάκης δέχτηκε να συναντήσει το δάσκαλό του, Πέτρο Δαμιανό
(διευθυντή του γυμνασίου και λυκείου των φυλακών του Αυλώνα), ο οποίος
μετέφερε το μήνυμα ότι του αξίζει να ζήσει, να σπουδάσει. Ομως, ο
Δημάκης δεν πείστηκε να σταματήσει την απεργία- του είπε ότι θα
συνεχίσει.

Documento Newsletter