Άθλιες συνθήκες διαβίωσης, προσβολή της προσωπικότητας, έλλειψη υγιεινής ακόμα και σεξουαλική παρενόχληση, καταγγέλλουν, κρατούμενες από τα ασφυκτικά γεμάτα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή – μετά και τις εκκενώσεις των καταλήψεων – στην Πέτρου Ράλλη στοιβάζονται σχεδόν 60 γυναίκες σε κελιά που προορίζονται για πολύ μικρότερο αριθμό ατόμων.
Το φαγητό και το νερό που τους παρέχονται είναι ακατάλληλα, βρώμικα και πολλές φορές σάπια, με το δεύτερο να έχει ελάχιστα βελτιωθεί μετά την καταγγελία που δημοσίευσε η ομάδα εθελοντών «Το Σπίτι Γυναικών» στις αρχές Ιανουαρίου.
Καταγγελία που δημιούργησε πολλές αντιδράσεις, με τον διοικητή, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, να απειλεί τις κρατούμενες, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως «αν ξαναμιλήσουν δεν θα βγουν ποτέ από εκεί».
Οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες με αποτέλεσμα αρκετές γυναίκες να έχουν γεμίσει αποστήματα ενώ η ψυχολογική και ιατρική περίθαλψη είναι κάτι που μάλλον η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί πολυτέλεια.
Όσο για τα ήδη υγιεινής που το τμήμα οφείλει να τους παρέχει, ούτε λόγος.
Βασανιστήρια – «Υποφέρουμε»
«Υποφέρουμε εδώ μέσα», δήλωσε κρατούμενη (τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση μας) στο documentonews.gr επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες.
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρατηρούμε μία σειρά παραβιάσεων του νομικού πλαισίου, από την ΕΛ.ΑΣ.. Παραβιάζεται εξολοκλήρου το άρθρο 21 του κανονισμού λειτουργίας του προαναχωριασιακού κέντρου, το άρθρο 48 για την κράτηση ευάλωτων ατόμων, το άρθρο 47 παρ.7 για τις συνθήκες κράτησης και το άρθρο 46 παρ.2 και 3 του νόμου περί διεθνούς προστασίας (ν.4636/2019), το άρθρο 22 παρ. 3 του ν.3907/2011για την οικειοθελή αναχώρηση ενώ παράλληλα παραβιάζεται το άρθρο 2 του Συντάγματος περί προστασίας της αξίας του ανθρώπου για σεβασμό, το άρθρο 2 της ΕΣΔΑ για το δικαίωμα στη ζωή και το άρθρο 3 περί απαγόρευσης των βασανιστηρίων», σημειώνει στο documentonews.gr η Βικτώρια Πλατή, δικηγόρος που επισκέπτεται συχνά τα τελευταία χρόνια τα κολαστήρια της Πέτρου Ράλλη.
Η κ. Πλατή τονίζει πως «έχουμε να κάνουμε με βασανιστήρια σε συνθήκες κράτησης καθώς ο κρατούμενος είναι κάτω από την απόλυτη εξουσία των αστυνομικών και εκείνοι τον κάνουν ό,τι θέλουν, πολλές φορές μάλιστα ανάμεσα σε παιχνίδια εξουσίας τους αναγκάζουν να κάνουν εξευτελιστικά πράγματα. Ουσιαστικά “διασκεδάζουν” μαζί τους. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς (κυρίως γυναίκες) να φτάνουν στα όριά τους και να έχουν ακόμα και αυτοκτονικές τάσεις».
Σεξουαλική παρενόχληση, «παρακολούθηση» και παρακώλυση της θρησκευτικής ελευθερίας
Μία κρατούμενη σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στις αρχές του μήνα, αποκάλυψε ότι δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση την ώρα που έκανε μπάνιο, ενώ επίσης στο ίδιο κείμενο που δημοσιεύτηκε αναφέρθηκε πως αστυνομικοί την ώρα της διανομής του φαγητού τις αγγίζουν και τις παρενοχλούν.
Για όλες αυτές τις γυναίκες υπάρχει μόνο μία ψυχολόγος.
Οι γυναίκες μέσα σε αυτά τα κελιά, υποφέρουν. Υποφέρουν από τη βρωμιά, από τον απάνθρωπο τρόπο που τους φέρονται, από τις προσβολές, από την απαξίωση και την υποτίμηση της προσωπικότητάς τους, από την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους στη ζωή, από την τον χλευασμό που δέχονται όταν ασκούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα, πράγμα που πολλές φορές δεν τους επιτρέπεται καν.
Όπως αναφέρει η κ. Πλατή, στο παρελθόν, προκειμένου να χλευάσουν μία κρατούμενη η οποία ήταν μουσουλμάνα, την ανάγκασαν γελώντας να ξεφυλλίσει μία προς μία τις σελίδες από το Κοράνι.
«Παρατηρείται ξεκάθαρη παρακώλυση ως προς το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και όχι μόνο. Τις χτυπούν τις βρίζουν τους μιλούν απαξιωτικά», σημειώνει η κ. Πλατή
Παράλληλα ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει είναι πως οι γυναίκες αυτές δεν μπορούν να εκφραστούν. Ακόμα και όταν έχουν επισκεπτήριο η αστυνομία είναι παρούσα στο χώρο προκαλώντας τους φόβο.
Όσον αφορά τις συναντήσεις με τους δικηγόρους, που ο κρατούμενος έχει δικαίωμα να μείνει εντελώς μόνος μαζί του έτσι ώστε να μιλήσει άνετα, είναι κάτι που δεν συμβαίνει.
Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. είναι σε θέση να ακούσουν ό,τι λέγεται μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς είτε είναι μέσα στην αίθουσα, είτε σε θέση που ναι μεν τυπικά βρίσκονται εκτός, ουσιαστικά όμως ακούν καθαρά. Παρά τις ενστάσεις από πλευράς δικηγόρων αυτό δεν έχει αλλάξει.
Η διαδικασία αίτησης ασύλου
«Οι κρατούμενοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που έχουν ζητήσει άσυλο και σε αυτούς που δεν έχουν ζητήσει. Αυτοί που έχουν ζητήσει άσυλο υπόκεινται σε ένα λίγο ευνοϊκότερο καθεστώς από τους άλλους», λέει η κ. Πλάτη.
Φυσικά είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των κρατουμένων να υποβάλλουν αίτηση ασύλου και δεν χρειάζεται η παρουσία δικηγόρου για τη διεκπεραίωσή της διαδικασίας, ωστόσο πολλοί από τους αστυνομικούς, εμπαίζουν τους κρατούμενους και κωλυσιεργούν με αποτέλεσμα να αναγκάζονται – όσοι έχουν χρήματα – να φωνάξουν δικηγόρους, οι οποίοι και αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα.
«Για να ζητήσει άσυλο κάποιος αναγκάζεται να απευθυνθεί σε δικηγόρο ενώ αυτό δεν χρειάζεται. Το τμήμα θα έπρεπε να το κάνει. Αυτό δεν συμβαίνει, αφού οι αστυνομικοί προφασίζονται διάφορες δικαιολογίες και κωλυσιεργούν να καταθέσουν την αίτηση. Με τον ίδιο τρόπο προσπαθούν να αποφύγουν και τους δικηγόρους πράγμα πιο δύσκολο όμως. Οι αστυνομικοί ξέρουν πως αν υποβάλλουν άσυλο αυτόματα θα ισχύει ευνοϊκότερο καθεστώς για τους αιτούντες κρατούμενους. Οι αστυνομικοί γνωρίζουν πολύ καλά, ότι άπαξ και κάποιος υποβάλλει αίτηση ασύλου, η χώρα δεν μπορεί να τον απελάσει, αρχίζουν και μετρούν οι προθεσμίες ως προς την αποφυλάκιση, που είναι συνήθως το τρίμηνο, για παράδειγμα μία κρατούμενη μου μετέφερε πως μία γυναίκα από τη Γεωργία βρίσκεται στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη εδώ και 18 μήνες που είναι το ανώτατο όριο που ορίζει το Σύνταγμα», συμπληρώνει η δικηγόρος.
Το καλοκαίρι η κατάσταση στο κολαστήριο της διεύθυνσης Αλλοδαπών, γίνεται ασφυκτική, με τη ζέστη σε συνδυασμό με τη βρωμιά να δημιουργούν ένα αποπνικτικό κλίμα. Οι κατσαρίδες, οι κοριοί, τα κουνούπια και ένα σορό άλλα έντομα αυξάνονται ενώ παράλληλα δεν υπάρχει πρόσβαση σε δροσερό νερό.