Κρατικός… «εκβιασμός» σε μετανάστες για την Άδεια Διαμονής μέσω παραβόλων

Κρατικός… «εκβιασμός» σε μετανάστες για την Άδεια Διαμονής μέσω παραβόλων

Αδικαιολόγητες χρεώσεις επί χρεώσεων καλούνται να καταβάλλουν οι αιτούντες άδειας διαμονής, όπως προκύπτει μέσα από καταγγελία 27χρονης γυναίκας στο koutipandoras.gr, αφού καλείται χωρίς δική της ευθύνη να πληρώσει εκ νέου παράβολο 300 ευρώ για να ολοκληρώσει την αίτησή της.

Η 27χρονη γυναίκα, η οποία μάλιστα είναι μετανάστρια δεύτερης γενιάς, καταγγέλλει ότι ενώ είχε καταθέσει όλα τα σχετικά δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας διαμονής της, ήδη από τον Νοέμβριο του 2019, οι διαδικασίες «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού το 2020. Μεταξύ των δικαιολογητικών αυτών, συμπεριλαμβανόταν και ένα υψηλό παράβολο της τάξης των 300 ευρώ.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και στην αλληλογραφία που παραθέτουμε, η υπηρεσία ξεκαθάρισε εγγράφως στην 27χρονη ότι οφείλει να ξαναπληρώσει, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο παράβολο ακόμη ισχύει. «ΝΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΤΕ 300 ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΒΟΛΟ», αναφέρει χαρακτηριστικά, με… κεφαλαία γράμματα.

Η ιστορία γραφειοκρατικής παράνοιας, αναδεικνύει, άλλωστε και ένα ακόμη ζήτημα, δηλαδή της μετατροπής του εκσυγχρονισμού του κράτους με ηλεκτρονικές διαδικασίες, που θα όφειλαν να κάνουν τη ζωή των πολιτών ευκολότερη, σε «όχημα» κρατικών εισπράξεων σε βάρος των ίδιων των πολιτών και των κατοίκων της χώρας.

Παράλληλα, εύκολα θα μπορούσε κανείς να κάνει λόγο ακόμη και για περίπτωση θεσμικού αποκλεισμού, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση που κατήγγειλε το θέμα στο koutipandoras.gr, πρόκειται για γυναίκα που κυοφορεί και λόγω των εμποδίων που τίθενται τώρα, αδυνατεί να λάβει το επίδομα κυήσεως του ΕΦΚΑ, καθώς η άδεια διαμονής της έχει λήξει τον Οκτώβριο του 2019. Αυτό μάλιστα προκύπτει και από την πλατφόρμα του επιδόματος μητρότητας που θεωρεί την περίπτωση μη έγκυρη, παρά το γεγονός ότι η άλλη πλατφόρμα ενημερώνει τη νεαρή γυναίκα ότι το αίτημά της «έχει παραληφθεί και εξετάζεται».

«Ορίζοντες»: «Η πολιτεία πολλές φορές βρίσκεται πιο πίσω από την κοινωνία»

Σε δήλωσή της για το θέμα, η Ρετζίνα Μπλούση, μιλώντας εκ μέρους του Δικτύου Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής «Ορίζοντες», που ασχολείται με ζητήματα μεταναστών δεύτερης γενιάς, κάνει λόγο για «θεσμικό ρατσισμό», τονίζοντας μάλιστα ότι «τα τελευταία 3 χρόνια τα πράγματα έχουν επιστρέψει στη δεκαετία του ’90».

«Η πολιτεία έχει επιλέξει να αποκλείσει ανθρώπους που είτε έχουν γεννηθεί εδώ και άλλη πατρίδα δεν έχουν γνωρίσει είτε έχουν μεγαλώσει εδώ, μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και έχουν οργανικές σχέσεις με την ελληνική κοινωνία», αναφέρει η κ. Μπλούση.

«Ως Ορίζοντες, παρακολουθούμε τα θέματα που απασχολούν τη δεύτερη γενιά μεταναστών. Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με καταγγελίες για αποφάσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης που μπορούν να χαρακτηριστούν από ακατανόητες ως παράλογες αλλά στο τέλος της ημέρα όμως αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής πολιτείας όλα αυτά τα χρόνια και είναι ο θεσμικός ρατσισμός που έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα. Και παρά τα βήματα που είχαν γίνει από το 2010, τα τελευταία 3 χρόνια τα πράγματα έχουν επιστρέψει στη δεκαετία του 90’», τονίζει μιλώντας στο koutipandoras.gr

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η πολιτεία πολλές φορές βρίσκεται πιο πίσω από την κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Σαϊντού ο οποίος βρήκε δίπλα του όλους τους συμμαθητές του και την τοπική κοινωνία του Αγίου Δημητρίου, όχι όμως την πολιτεία η οποία ήταν έτοιμη να τον απελάσει. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλους όσους πιστεύουν στη Δημοκρατία, με όλους τους ανθρώπους της γενιάς μας, για μια κοινωνία που τους χωρά όλους και όλες», καταλήγει η Ρετζίνα Μπλούση.

Πηγή: koutipandoras.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter