Κρατικό χρήμα μέσω ΟΑΕΔ για λιβανωτούς στον Μητσοτάκη

Κρατικό χρήμα μέσω ΟΑΕΔ για λιβανωτούς στον Μητσοτάκη

Μιλούν για εσωστρέφεια του ΟΑΕΔ, την οποία δημιούργησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υποβαθμίζοντας τις σχολές του, και στέλνουν κρατικό χρήμα στα «πετσωμένα» ΜΜΕ για να συνεχίσουν στο μοτίβο αποθέωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η λίστα Πέτσα παράγει ακόμη δημοσιεύματα θαυμασμού για τον πρωθυπουργό και αποσιώπηση των εγκληματικών του λαθών, ωστόσο εφευρέθηκε ένας ακόμη τρόπος λιβανίσματος. Αυτήν τη φορά επιλέγουν, όπως ακριβώς και στις απευθείας αναθέσεις, την κατάτμηση της διαφημιστικής δαπάνης σε οργανισμούς του δημοσίου, οι οποίοι ουδεμία ανάγκη έχουν να διαφημίσουν τις υπηρεσίες τους.

Πληρώνουν για να διαφημίσουν δήθεν δράσεις οι οποίες είναι υποχρεωτικό να διαφημίζονται δωρεάν. Τέτοια περίπτωση είναι το «Μένουμε σπίτι» της λίστας Πέτσα. Στην πράξη «χρύσωσαν» με κρατικό χρήμα τα συστημικά ΜΜΕ για να θαυμάζουν «το… μεγαλείο» του πρωθυπουργού. Αρχικώς το έκαναν κεντρικά μέσω της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ). Τώρα το κάνουν αποκεντρωμένα, δίνοντας εντολή στους οργανισμούς του δημοσίου να αυξήσουν τη διαφημιστική τους δαπάνη. Ομως αυτό δεν γίνεται ανεξάρτητα από κάθε δημόσιο οργανισμό. Τα διοικητικά συμβούλια είναι υποχρεωμένα να στείλουν προς έγκριση τα προγράμματα στη ΓΓΕΕ, την κεντρική υπηρεσία που ελέγχεται από τον εκάστοτε κυβερνητικό εκπρόσωπο. Το 2020 ήταν ο Στέλιος Πέτσας, τώρα είναι ο Γιάννης Οικονόμου. Τότε το κρατικό χρήμα διοχετεύτηκε κεντρικά. Τώρα διοχετεύεται τύποις αποκεντρωμένα.

ΟΑΕΔ και κρατική διαφήμιση

Τέτοιο παράδειγμα είναι ο ΟΑΕΔ. Προσφάτως πέρασε εισήγηση στο ΔΣ του οργανισμού για διαφημιστική δαπάνη των δράσεών του, συνολικού ποσού 1,32 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δράσεις που μόλις ανακοινωθούν τυγχάνουν εκτεταμένης προβολής από τα ΜΜΕ. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι όλο αυτό με την κατευθυνόμενη διαφημιστική δαπάνη ξεκίνησε στον ΟΑΕΔ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι προηγούμενες διοικήσεις διέθεταν χρήματα για επικοινωνία μεμονωμένα και για άλλους λόγους (π.χ. για το περίπτερο στη ΔΕΘ).

«Το… φρούτο» της προέγκρισης ετήσιας διαφημιστικής δαπάνης προέκυψε από το 2020. Τότε για πρώτη φορά το ΔΣ ενέκρινε διαφημιστική δαπάνη ύψους 450.000 ευρώ. Το 2021 η διαφημιστική δαπάνη ανήλθε σε 680.000 ευρώ. Για να φτάσουμε τώρα στην έγκριση μιας υπερβολικής διαφημιστικής δαπάνης 1,32 εκατ. ευρώ. Αύξηση 65% σε δύο χρόνια για δράσεις του οργανισμού οι οποίες αποτελούν είδηση και περνούν στο σύνολο του πληθυσμού ως ειδησεογραφία δωρεάν.

Το πρόβλημα είναι ευρύτερο: το μεγαλύτερο ποσό της διαφημιστικής δαπάνης (450.000 ευρώ δηλαδή) κατευθύνεται σε διαφήμιση των σχολών του ΟΑΕΔ. Είναι γεγονός ότι οι σχολές αυτές από το 2021 έχουν πάρει την κατιούσα, συγκεντρώνοντας ελάχιστο ενδιαφέρον. Ο λόγος είναι η απαξίωσή τους, καθώς από το τέλος Δεκεμβρίου 2020 (ν. 4763/2020) και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, το πτυχίο που χορηγούν υποβαθμίστηκε σε επίπεδο 3 (κάτω και από αυτό των ΕΠΑΛ). Ηταν ένα δώρο στα ιδιωτικά ΙΕΚ που κατατάχτηκαν σε επίπεδο 5.

Ωθηση στα ιδιωτικά ΙΕΚ

Πλέον, από το 2021 εάν κάποιος επιλέξει να φοιτήσει στις σχολές του ΟΑΕΔ, θα πρέπει να πιστοποιήσει τις γνώσεις του μέσω των εξετάσεων του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), καθώς οι σχολές δίνουν απλή βεβαίωση σπουδών, χωρίς εγγύηση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Για να εξεταστείς όμως περνάς πάλι το κατώφλι των ιδιωτικών ΙΕΚ ώστε να σε βοηθήσουν να περάσεις τις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ. Αρα γιατί να επιλέξει κάποιος τις σχολές του ΟΑΕΔ –με την τεράστια διαχρονικά συμβολή στην επαγγελματική εκπαίδευση χιλιάδων επαγγελματιών– και να μην προτιμήσει απευθείας τα ιδιωτικά ΙΕΚ;

Το ΔΣ του ΟΑΕΔ θέλει λοιπόν να διαφημίσει κάτι που η κυβέρνηση απαξίωσε, «σκορπίζοντας» κρατικό χρήμα 450.000 ευρώ για να διαφημίσει τις απαξιωμένες σχολές του οργανισμού. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης στη συνεδρίαση του ΔΣ της Πέμπτης 3 Φεβρουαρίου αποφάνθηκε ότι η μείωση των εγγραφών οφείλεται στη «δυσφήμηση του νόμου Κεραμέως»! Είναι προφανές ότι το επιχείρημα κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με το επιχείρημα Μητσοτάκη ότι «το χιόνι πέφτει νύχτα». Το ζήτημα είναι ότι οι εγγραφές φέτος στην Α΄ τάξη ήταν οι χαμηλότερες όλων των εποχών και η αιτία βρίσκεται στην υποβάθμιση των σχολών.

Η συνεδρίαση του ΔΣ

Πώς όμως περνάει μια τέτοια εισήγηση από ένα ΔΣ στο οποίο υπάρχουν και μέλη από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ); Πώς είναι δυνατόν να μην εξεγείρονται αυτοί οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντα της κοινωνίας μέσω του συνδικαλισμού; Ποια είναι τα ελατήρια της υπερψήφισης μιας τέτοιας σκανδαλώδους απόφασης; Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στις χρηματορροές της κατάρτισης που στέλνονται αφειδώς στους κοινωνικούς εταίρους. Σημασία όμως έχει το γεγονός ότι στο ΔΣ που αποφάσισε αυτή την υπερβολική ετήσια διαφημιστική δαπάνη μειοψήφησαν δύο άνθρωποι… Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Γ. Μακράκης και ο Γ. Γεωργακόπουλος, εκ των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ. Υπήρξαν και κάποιες αντιδράσεις κατά τη συζήτηση από τον εκπρόσωπο της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκα, ο οποίος όμως τελικά υπερψήφισε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter