Τη διασύνδεση των ΑΕΙ ανέλαβε να εκτελέσει το 2021 εταιρεία-συνεργάτιδα του κινεζικού κολοσσού
Σε σύμβαση 6,8 εκατ. ευρώ με κρατικό φορέα που υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει εμπλακεί εμμέσως ο κινεζικός κολοσσός Huawei, όπως αποκαλύπτει το Documento. Πρόκειται για σύμβαση μεταξύ της εταιρείας Cosmos Business Systems Συστήματα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ) για την «παροχή υπηρεσιών ασύρματης πρόσβασης στους χώρους των ιδρυμάτων», η οποία υπογράφηκε το 2021 και υλοποιείται με τεχνολογικό εξοπλισμό και της Huawei.
Μάλιστα, για την υλοποίηση του έργου η ΕΔΥΤΕ προπλήρωσε μέρος των χρημάτων της σύμβασης προκειμένου η Cosmos Computers AEBE να παραγγείλει τον «εξοπλισμό απευθείας από την κατασκευάστρια εταιρεία στο εξωτερικό», όπως υπογραμμίζεται στα έγγραφα της σύμβασης που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια.
Πιο απλά, αποδεικνύεται ότι ο υπουργός Εργασίας Αδωνης Γεωργιάδης έλεγε ψέματα όταν υποστήριζε δημόσια ότι «η Huawei δεν έχει πάρει καμία κρατική δουλειά στη χώρα μας» μετά τις αποκαλύψεις των «New York Times». Μπορεί να μην έχει υπογράψει απευθείας σύμβαση με κρατικό φορέα, αλλά μέσω της Cosmos Computers AEBE έχει εμπλακεί σε κρατικό έργο.
Τον Ιούνιο του 2021 η ΕΔΥΤΕ ανέθεσε έπειτα από διαγωνισμό στην κοινοπραξία εταιρειών Cosmos ΑΕΒΕ – Δυναμική ΕΠΕ την «προμήθεια δικτυακού εξοπλισμού και παθητικών υποδομών για την αναβάθμιση των εσωτερικών δικτύων των ιδρυμάτων» στο πλαίσιο της πράξης «Ηφαιστος». Επρόκειτο για την «αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων», «προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης» κ.λπ. σε 45 πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα.
Το συνολικό ύψος του τιμήματος ανήλθε σε 6,85 εκατ. ευρώ, έπειτα από επέκταση του «οικονομικού αντικειμένου» κατά 2,253 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν ακόμη δύο εταιρείες: η IBM Ελλάς ΑΕ και η ΟΤΕ ΑΕ. Μεταξύ των εταιρειών είχαν κατατεθεί προδικαστικές προσφυγές στο στάδιο της υποβολής προσφορών στην ΕΤΥΔΕ για τυπικούς κυρίως λόγους. Τελικά το έργο κατοχυρώθηκε στην Cosmos Computers AEBE. Η οριστική παραλαβή του προβλέπεται να γίνει σύντομα, τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ οι «εργασίες εγκατάστασης εξοπλισμού» προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως τις 30 Νοεμβρίου 2023.
«Εγγύηση για τους πελάτες μας»
Η Cosmos Business Systems AEBE ιδρύθηκε το 1988 και είναι ένας «από τους μεγαλύτερους εμπορικούς συνεργάτες της Huawei στην Ελλάδα», όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα. Το 2019 η Cosmos Business Systems ανακηρύχτηκε «πρώτος και μοναδικός Gold Enterprise Partner της Huawei στην Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά το έργο που της ανατέθηκε από την ΕΔΥΤΕ, υλοποιείται με εξοπλισμό και της κινεζικής Huawei. Κάτι τέτοιο άλλωστε είχε τονίσει στέλεχος της Cosmos κατά τη διάρκεια του Huawei Partner Summit 2023 τον Μάιο του 2023. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Huawei και «παρευρέθησαν 150 εκπρόσωποι από 40 συνεργάτες της Huawei στην Ελλάδα και τα Νότια Βαλκάνια στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ)».
Κατά την ομιλία του το ανώτατο στέλεχος της Cosmos Ηλίας Ρίζος επισήμανε χαρακτηριστικά: «Το έργο “Ηφαιστος”, που έχει ήδη παραδώσει και υλοποιεί η Cosmos Business Systems με τεχνολογία τελευταίας γενιάς της Huawei αποτελεί εγγύηση για τους πελάτες μας ότι είμαστε η καλύτερη επιλογή για σχεδίαση και υλοποίηση πολύπλοκων δικτυακών λύσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα από πλευράς κόστους, ποιότητας και τεχνικής υποστήριξης».
Το Documento επικοινώνησε με την Cosmos Business Systems και έθεσε το ερώτημα εάν το έργο υλοποιείται με τεχνολογία της Huawei. Σε σχετική απάντηση εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε ότι «στην εν λόγω σύμβαση περιλαμβάνεται εξοπλισμός των ακόλουθων κατασκευαστικών οίκων: Huawei Technologies, Hellenic Cables και Nexans». Είτε ο Αδ. Γεωργιάδης είπε για μία ακόμη φορά συνειδητά ψέματα είτε παίζει με τις λέξεις.
Δεκτά τα αιτήματα για παραγγελία προϊόντων
Εντυπωσιακά είναι όσα αναφέρονται στις αποφάσεις στη Διαύγεια σχετικά με την καταβολή της αποζημίωσης για την υλοποίηση της σύμβασης.
Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2022 η Cosmos ΑΕΒΕ κατέθεσε αίτημα «εκχώρησης των οικονομικών απαιτήσεων για το αντικείμενο της προαίρεσης του συμβατικού τιμήματος» σε τραπεζικό οργανισμό. Στην επιστολή η εταιρεία υπογράμμιζε ότι ζητούσε κάτι τέτοιο «λόγω της παραγγελίας του εξοπλισμού απευθείας από την εταιρεία η οποία εδρεύει στο εξωτερικό».
Αναφερόταν μεταξύ άλλων σε αυτή: «Με δεδομένο ότι μεγαλύτερο και βασικότερο αντικείμενο της σύμβασης αυτής αποτελεί η προμήθεια του εξοπλισμού, η όσο το δυνατόν ταχύτερη απόκτηση αυτού, θα έχει αποτέλεσμα την έγκαιρη ολοκλήρωση και παράδοση του όλου έργου». Το αίτημα έγινε δεκτό.
Εκτόξευση πωλήσεων στην Ελλάδα
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η Huawei έχει ανοδική πορεία στη χώρα μας. Συγκεκριμένα το 2022, όπως προκύπτει από τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 56% σε σχέση με το 2021. Πιο αναλυτικά, από 165,1 εκατ. ευρώ το 2021, αυξήθηκαν σε 258,3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα το 2021 αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το 2020 (165,1 εκατ. ευρώ έναντι 149,8 εκατ. ευρώ), κάτι που απέδιδαν «στην ενίσχυση των επενδύσεων από πλευράς των πελατών».