Κρανίου τόπος η Αττική με υπογραφή Μητσοτάκη – Μόνο την τελευταία τετραετία έχει καεί το 1/3 των δασών του λεκανοπεδίου

Κρανίου τόπος η Αττική με υπογραφή Μητσοτάκη – Μόνο την τελευταία τετραετία έχει καεί το 1/3 των δασών του λεκανοπεδίου

Μόνο την τελευταία τετραετία έχει καεί το 1/3 των δασών του λεκανοπεδίου

Οι μετρήσεις του Copernicus και του EFFIS και οι πρώτες καταγραφές των καμένων και μέσα στον αστικό ιστό διαλύουν την επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνηση. Οι αριθμοί ξεγυμνώνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος δήλωσε κυνικά ότι «είναι ευτυχώς λίγοι οι πληγέντες από την πρόσφατη φωτιά στην Αττική».

Σχεδόν όλο το πράσινο γύρω από την Αθήνα έχει καεί από το 2021 έως σήμερα. Σύμφωνα με τις αναφορές της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), δέκα μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει 605.900 στρέμματα από το 2021. Ως προς τα δάση, από τα περίπου 1.230.000 στρέμματα δασών που έχει η περιφέρεια της Αττικής (χωρίς τα νησιά και την Τροιζήνα) έχουν γίνει στάχτη 450.000 στρέμματα. Χρονιές-ρεκόρ ήταν το 2021 με 253.700 καμένα στρέμματα (σε Βαρυμπόμπη, Γεράνεια όρη, Βίλια και Κερατέα) και το 2023 με 215.600 στρέμματα (σε Κουβαρά, Δερβενοχώρια και Πάρνηθα). Αντίστοιχα, το 25% της συνολικής επιφάνειας της Αττικής (2.500.000 στρέμματα) έχει καεί από δασικές πυρκαγιές.

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών στο ΑΠΘ, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε: «Στον αστικό ιστό θα ανέβει η θερμοκρασία 1 με 1,5 βαθμό Κελσίου», ενώ η Αττική οδηγείται σε «συνθήκες ανάλογες του Καΐρου».

Δεν πρόλαβαν να ξαναβγούν

Την απόλυτη καταστροφή αποκαλύπτουν τα στοιχεία του EFFIS και του Copernicus που αφορούν τις καμένες εκτάσεις της βορειοανατολικής Αττικής. Συνολικά 104.000 στρέμματα κάηκαν, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να υπάγεται στον Δήμο Μαραθώνα (51.786 στρέμματα). Μετά το 2021 και το 2023 η Αττική μετράει και το 2024 εξαψήφιο αριθμό καμένων στρεμμάτων. Η φωτιά διέσχισε συνολικά έξι δήμους μέχρι να φτάσει στον πυκνό αστικό ιστό των βορείων προαστίων.

Ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έκαψε τους Δήμους Διονύσου (29.816 στρέμματα), Πεντέλης (11.703 στρέμματα), Ωρωπού (8.517 στρέμματα), Ραφήνας – Πικερμίου (958 στρέμματα).

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το στοιχείο του χάρτη του Beyond EO Centre που δημοσίευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Σύμφωνα με τον χάρτη, το 60% των περιοχών που κάηκαν στη φωτιά είχε καεί ξανά το 2009! Η αλληλοεπικάλυψη των καμένων εκτάσεων μεταξύ των πυρκαγιών που απέχουν 15 χρόνια η μια από την άλλη «κάνει έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή με δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με τη φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια», όπως αναφέρει το Beyond EO Centre NOA.

Στο μέτωπο των 24 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις 184 αυτοψίες που έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έως τις 16/8, 104 κατοικίες χαρακτηρίζονται ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»). Οι 40 είναι «κόκκινες» και οι 64 «κίτρινες». Επίσης 30 επιχειρήσεις επλήγησαν από τη φωτιά και σε μια από αυτές στο Πάτημα Χαλανδρίου εγκλωβίστηκε η εργαζόμενη που έχασε τη ζωή της.

Καμία αντιπυρική ζώνη

Πολλαπλά είναι τα ερωτήματα για την απόλυτη έλλειψη αντιπυρικών ζωνών μεταξύ Βαρνάβα και Διονύσου, όπως καταγγέλλουν οι πυροσβέστες στο Documento:

«Αν υπήρχαν δύο μεγάλες αντιπυρικές ζώνες των 50 μέτρων, ενδεχομένως τη φωτιά να την είχαμε κόψει και να μην έφτανε στον αστικό ιστό» αποκαλύπτει o Γιώργος Γουρδουράκος, πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Περιφέρειας Αττικής και Νήσων.

Οπως εξηγεί ο Γ. Γουρδουράκος: «Δεν υπάρχει καμία αντιπυρική ζώνη από τον Βαρνάβα μέχρι και πίσω από τον Διόνυσο. Δεν υπήρχαν καν δρόμοι για να περάσουν τα οχήματα. Μόνο μια μικρή στο Σέσι Γραμματικού που δεν έχει καμία σχέση με την πορεία της φωτιάς η οποία είναι ίδια με αυτή του 2009». Ο έμπειρος πυροσβέστης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση της πυροσβεστικής και την υπερκόπωση των πυροσβεστών και ασκεί κριτική στα συνεχόμενα μηνύματα του 112: «Τα κενά μας σε έμψυχο δυναμικό θα αγγίξουν τις 4.000 με τις συνταξιοδοτήσεις. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους 2.500 εποχικούς συναδέλφους για να κατέβει και ο μέσος όρος ηλικίας των 49-50 ετών. Από τον Μάιο δουλεύουμε στα κόκκινα. Οσο για το 112, δεν είναι πανάκεια η απομάκρυνση και υποχώρηση των πολιτών και των πυροσβεστών. Τα συνεχή μηνύματα σπέρνουν τον πανικό και ο κόσμος εκκενώνει άναρχα».

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και μεγάλη συχνότητα κεραυνών

«Πόσο είναι το “πολύ”, κύριε Μητσοτάκη;»

Καιρός: Απότομη αλλαγή με βροχές, καταιγίδες και κεραυνούς – Πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα

Πυρκαγιά στην Αττική: Ψάχνουν ακόμη να βρουν το «επιτελικό κράτος»

Χαλκιδική: Ο «Ρώσος» και η συμμορία του «Τάκι» – Τα σενάρια για τους πυροβολισμούς σε γνωστό beach bar (Video)

ΑΑΔΕ, ώρα για επανασχεδιασμό;

Απόψε η πανσέληνος Αυγούστου: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Documento Newsletter