Κλίμα έντασης επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής δικαιοσύνης μετά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για πειθαρχικό έλεγχο κατά της ανακρίτριας και του εισαγγελέα που αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα της Πολεοδομίας της Ρόδο.
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους, ο Άρειος Πάγος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να απαντήσει στις αιτιάσεις για την παραγγελία Κλάπα.
Διαβάστε επίσης: Πολεοδομία Ρόδου: Κατά μέτωπο επίθεση σε Κλάπα από Ενώσεις Δικηγόρων, Δικαστών και Εισαγγελέων
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου, την οποία υπογράφει ο εκπρόσωπος Τύπου Παναγιώτης Λυμπερόπουλους, επικαλείται τα καθήκοντα της προέδρου του Αρείου Πάγου «περί εποπτείας των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της Χώρας (άρθρο 23 του ν. 4938/2022), το Σύνταγμα και τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και τονίζει: «Πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η ελευθερία της γνώμης κάθε δικαστή και εισαγγελέα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ανεξαρτήτως βαθμού, είναι θεμελιώδες στοιχείο της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του, η οποία όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγχέεται με το ανέλεγκτο».
Νωρίτερα, κατά μέτωπο επίθεση από Ενώσεις Δικηγόρων, Δικαστών και Εισαγγελέων δέχθηκε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα. Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αλλά και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για επιχείρηση ποδηγέτησης του δικαιοδοτικού έργου των δικαστών υπό τη δαμόκλειο σπάθη του πειθαρχικού ελέγχου.
Δυστυχώς, αντί να διαφυλάσσει την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης, η ηγεσία του Αρείου Πάγου, επιχειρεί συστηματικά να ποδηγετήσει το δικαιοδοτικό έργο των δικαστών, υπό τη δαμόκλειο σπάθη του πειθαρχικού ελέγχου.»
Από την πλευρά της, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σύμφωνα με το άρθρο 109 παρ.4 του ΚΟΔΚΔΛ δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για το δικαστικό λειτουργό, «η κρίση που εκφέρει κατά την άσκηση των καθηκόντων του…».
Επισημαίνουν μάλιστα πως η διάταξη αυτή μαζί με τα άρθρα 87 παρ.1 του Συντάγματος και άρθρο 7 παρ.1 της Παγκόσμιας Χάρτας του Δικαστή είναι ρυθμίσεις που έχουν τεθεί για την προστασία της προσωπικής λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών.
Για να συμπληρώσουν:
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στον πλευρό των συγκεκριμένων συναδέλφων, όπως και κάθε συναδέλφου που με προσωπικό κόστος, επιστημονική σπουδή και αιτιολογημένη κρίσης υλοποιεί καθημερινά στην πράξη την δικαστική ανεξαρτησία»
Ανάλογη είναι και η στάση της Ένωσης Εισαγγελέων: «Η παραγγελία της άσκησης πειθαρχικού ελέγχου για δικαιοδοτική κρίση δικαστικού λειτουργού και η ευρεία γνωστοποίησή της πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και τελικά βλάπτει την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και την ίδια τη δημοκρατία, θέτοντας υπό διαρκή αμφισβήτηση τον θεσμό και τροφοδοτώντας την κακόβουλη και απαξιωτική συζήτηση περί δήθεν αδυναμίας και ανεπάρκειας των λειτουργών της».
Η ανακοίνωση της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας
Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων
Διαβάστε επίσης:
ΠΑΣΟΚ: Ίλιγγος από τις χαμηλές πτήσεις – Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη
«Το δίκτυο νοσεί βαθιά»: Ομολογία Κυρανάκη – Τον εκθέτει ο Μεϊκόπουλος – Αποκάλυψη για σταθμάρχη
Καιρός: 26 βαθμοί σε δύο περιοχές και βροχές στη μισή χώρα – Επιμένει η αφρικανική σκόνη
ΕΡΤ και Πολεμικό Ναυτικό «τίναξαν» την παρέλαση στον αέρα με γκάφες ολκής (Video)
Αντιδράσεις για τα εθνικιστικά συνθήματα στην παρέλαση – Υπόθεση με πολιτικές διαστάσεις