Κραδασμοί στη δεξιά πολυκατοικία

Κραδασμοί στη δεξιά πολυκατοικία

Νέα κόμματα κυοφορούνται στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς.

Η ανακοίνωση του νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ από τον Γιώργο Τράγκα όπως και οι κινήσεις από πρώην στελέχη της ΝΔ που κινούνται στον μεσαίο χώρο, προκαλούν κραδασμούς στην δεξιά πολυκατοικία, καθώς συνιστούν αμφισβήτηση του προσωρινού διαχειριστή της.

Καίτοι οι διάφορες κινήσεις στην ευρύτερη κεντροδεξιά μέχρι και υπέρ-δεξιά είναι προς το παρόν ασύνδετες, εντούτοις υπάρχει ο κοινός παρανομαστής, ότι εκείνοι που θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα στην πορεία της παράταξης, δεν είναι ικανοποιημένοι από την διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό στις επόμενες εκλογές η ΝΔ δεν θα είναι μόνη της, θα υπάρξουν κόμματα που της στερήσουν μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό.

Κόμμα Τράγκα

Μέχρι στιγμής το μόνο βέβαιο είναι ότι ο γνωστός δημοσιογράφος, με σταθερή παρουσία δεκαετιών στον χώρο της δεξιάς παράταξης θα ιδρύσει νέο κόμμα. Ένα από τα ονόματα, το πιθανότερο, είναι «Ελεύθεροι Έλληνες». Μαζί του είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος, επίσης με μακρά πολιτική θητεία πρώτα στη ΝΔ και στην συνέχεια σαν συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ. Είναι γνωστό ότι ο κ. Τράγκας έχει έλθει σε πλήρη ρήξη με την μητσοτακική ηγεσία της ΝΔ και την «αγία οικογένεια» όπως την αποκαλεί στις εκπομπές του. Συνέπεια αυτής της σύγκρουσης ήταν ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες βρέθηκε εκτός των μεγάλων ραδιοφωνικών σταθμών της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόσφατα έκανε συγκέντρωση στο σπίτι του όπου ανακοίνωσε σε παράγοντες του χώρου τις προθέσεις του μαζί με την ανάλογη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ειδικά στον πρωθυπουργό. Το ερώτημα που του έθεσαν ήταν ότι «καλές οι προθέσεις, το κενό στον χώρο της Δεξιάς είναι υπαρκτό, αλλά το όποιο εγχείρημα θέλει χρήματα». Άλλωστε εκείνοι που τον ξέρουν, λένε ότι μπορεί τα πολιτικά του ελατήρια να είναι γνήσια, καθώς πλησιάζει στην δύση της δημοσιογραφικής του καριέρας, αλλά ο Γιώργος Τράγκας δύσκολα θα έβαζε δικά του χρήματα για οποιοδήποτε εγχείρημα. Η απάντηση ήταν ότι ήδη υπάρχουν πρόθυμοι χορηγοί και μπορεί να συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό (ακούστηκε το ποσό των τεσσάρων εκατ. ευρώ).

Ο κ. Τράγκας όπως και ο Νικολόπουλος δηλώνουν καραμανλικοί. Ο κ. Τράγκας μάλιστα εμφανίζεται σαν θεματοφύλακας των αξιών του καραμανλισμού, ωστόσο αμφότεροι έχουν σαφές δεξιό πολιτικό αποτύπωμα. Ο κ. Τράγκας εκτιμά ότι η νεομητσοτακική διακυβέρνηση, μπολιασμένη με τους πρώην εκσυγχρονιστές του Σημίτη, απομακρύνει παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους, στους οποίους ένας νέος φορέας μπορεί να δώσει διέξοδο, αντί να μείνουν στον καναπέ την ημέρα των εκλογών. Εκ των πραγμάτων όμως και από τις θέσεις που έχει πάρει για την πανδημία και τους εμβολιασμούς, πέφτει επάνω στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Μέτωπο και στο κέντρο

Περισσότερο προς το κέντρο κινείται μία άλλη ομάδα στελεχών προερχόμενη από τη ΝΔ που πρόσφατα έκαναν κοινή εμφάνιση με την δήλωσή τους κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είναι οι Άρης Σπηλιωτόπουλος, Χρήστος Ζώης και Βαγγέλης Αντώναρος. Με τη δήλωσή τους πήραν αποστάσεις από τη κατασταλτική πολιτική Μητσοτάκη στα Πανεπιστήμια, κάνοντας αναφορά και στην σχετική δήλωση του Γιώργου Σουφλιά. Είναι μάλιστα σε επαφή και με τον παλαιό υπουργό του Κώστα Καραμανλή, Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος είχε μάλιστα κατέβει στις τελευταίες ευρωεκλογές με δικό του κόμμα, το Κόμμα Ελλήνων Ριζοσπαστών.

Οι τρεις, Σπηλιωτόπουλος, Ζώης, Αντώναρος, διαβεβαιώνουν ότι η κοινή τους εμφάνιση δεν ήταν μία μεμονωμένη ντουφεκιά και ότι θα έχει συνέχεια. Το αν θα κατέβουν με δικό τους κόμμα είναι ανοικτό και θα εξαρτηθεί από την πορεία των πραγμάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως θα κάνουν αισθητή την πολιτική τους παρουσία. Αυτοτοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου και παίρνουν αποστάσεις τόσο από την κατασταλτική πολιτική της ΝΔ στα θέματα δημοκρατίας όσο και από τις νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις στην οικονομία. Θεωρούν ως μείζον θέμα την καταστροφή της μεσαίας τάξης, των ελεύθερων επαγγελματιών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με πρόσχημα την πανδημία. Αξιολογούν ως σημαντικό το θέμα του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους.

Στον χώρο κινείται και ο Νίκος Καραχάλιος, παλιός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή και μετέπειτα συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της Όλγας Κεφαλογιάννη. Φέρεται και εκείνος να ιχνηλατεί το πολιτικό τοπίο. Αν και είναι κοντά με τους Σπηλιωτόπουλο, Ζώη, Αντώναρο, εντούτοις διαφέρουν ως προς την εμβέλεια που θα πρέπει να έχει το εγχείρημα και αν θα πρέπει να συμπεριλάβει και πρόσωπα με σκληρές δεξιές απόψεις, όπως π.χ. ο Φαήλος Κρανιδιώτης, που επίσης είναι ενεργός στον υπέρ-δεξιό χώρο. Τελευταία μάλιστα κινείται πιο έντονα με τον κόμμα του τη Νέα Δεξιά.

Νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη και πριγκηπική αντίληψη

Είναι σαφές ότι τις φυγόκεντρες τάσεις τροφοδοτεί η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της ΝΔ και η πριγκηπική αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με την διαχειριστική ανικανότητα (που καταδεικνύει η αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας) και την υποχωρητικότητα στα εθνικά θέματα. Υπάρχει κοινό μικρομεσαίων στελεχών και ψηφοφόρων στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς-Κεντροδεξιάς που νιώθει απογοητευμένο και δίχως πολιτική ομπρέλα μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους εκσυγχρονιστές, πρώην σημιτικούς που τον περιστοιχίζουν. Η δημιουργία κομμάτων και πολιτικών κινήσεων, όποια μορφή κι αν πάρουν θα αυξήσει τους κραδασμούς και τις διασπαστικές τάσεις. Είναι θέμα χρόνου οι κραδασμοί να μεταφερθούν και στο εσωτερικό της ΝΔ και να αγγίξουν την κοινοβουλευτική ομάδα.

Το εάν θα συνεχιστούν και θα τελεσφορήσουν παρόμοιες κινήσεις θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Το κύριο όμως είναι οι εξελίξεις στην ίδια τη ΝΔ και εάν τελικά θα μπουν στο παιχνίδι «τα μεγάλα παιδιά», όπως λέει γνώστης του χώρου εννοώντας τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ.

Ο παράγων Σαμαράς

Ο καθοριστικός παράγοντας όμως είναι ο ενεργός Αντώνης Σαμαράς, όσο ο Κώστας Καραμανλής παραμένει αποστασιοποιημένος. Συντηρεί τον κομματικό του “στρατό”, διατηρεί τις ποσοστώσεις του στην κυβέρνηση και στο κόμμα, βλέπει συνεχώς βουλευτές και ενισχύει την “κοινοβουλευτική του ομάδα”. Είναι σε εγρήγορση με αναφορά τα εθνικά θέματα, ενώ δεν δίστασε να προειδοποιήσει, μέσω του Χρύσανθου Λαζαρίδη, το “επιτελικό κράτος” να μη διανοηθεί να χρησιμοποιήσει τον στρατό του στα ΜΜΕ εναντίον του (Μπορούμε να γίνουμε και του λιμανιού είπε ο κ. Λαζαρίδης). Φυσικά ο κ. Σαμαράς δεν θα αμφισβητήσει ευθέως τον κ. Μητσοτάκη, ούτε θα υποδείξει κάποιο άλλο από τα στελέχη του, ωστόσο είναι και θα παραμείνει παρόν στην διάθεση των εξελίξεων, εάν μία μείζονα κρίση ευνοήσει την επιστροφή του. Δεν είναι πάντως δίχως σημασία ότι στην τελευταία του συνέντευξη έκανε σαφή αναφορά στον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ δικοί του βουλευτές παραπέμπουν στις αναλύσεις για τα εξωτερικά ενός άλλου καραμανλικού, του Γιάννη Βαληνάκη.

Documento Newsletter