Κοζάνη: Η πανώλη των καραβίδων απειλεί τη λίμνη Πολυφύτου

Κοζάνη: Η πανώλη των καραβίδων απειλεί τη λίμνη Πολυφύτου

Εκτός από την πανώλη των αιγοπροβάτων, τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό και την καταστροφή των μυδοκαλλιεργειών στον Θερμαϊκό μια εν πολλοίς άγνωστη απειλή έχει καταστρέψει τους ψαράδες της λίμνης Πολυφύτου, η πανώλη της καραβίδας.

Ο Νίκος Κουρτίδης, Πρόεδρος επαγγελματιών ψαράδων ανέφερε στην ΕΡΤ ότι οι επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο και σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, πρόκειται για παθογόνο μύκητα, την λεγόμενη μούχλα του νερού, που προκαλεί την πανώλη της καραβίδας και ήδη έχει εξαφανίσει τους πληθυσμούς των καραβίδων εσωτερικών υδάτων στην Ευρώπη.

Όπως λέει, δεν υπάρχουν καραβίδες και παρά το ότι ρίχνουν γόνο στο νερό, δεν αλλάζει η κατάσταση. Σύμφωνα όμως με τον Οργανισμό Περιβάλλοντος της Βρετανίας, που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, τα σπόρια της πανώλης της καραβίδας εξαφανίζονται από ένα μολυσμένο σύστημα νερού (που συνδέονται με λίμνες και ποτάμια), μέσα σε λίγες εβδομάδες από την στιγμή που αφαιρεθεί και η τελευταία μολυσμένη καραβίδα.

Επομένως, η ρίψη γόνου και ο εμπλουτισμός των υδάτων, προτού εξαλειφθεί και η τελευταία καραβίδα με πανώλη, απλώς παρατείνει το πρόβλημα. Οι καραβίδες που μεταφέρουν την νόσο καταστρέφουν την οικολογία των συστημάτων και απειλούν το μέλλον των ιθαγενών ειδών ψαριών. Σε αυτό συμβάλει και το κοινό που καλείται να «ελέγχει, καθαρίσει και στεγνώσει» τα ρούχα και τον εξοπλισμό του μετά την χρήση, για να αποτραπεί η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές.

Αυτό κάτι σημαίνει ως προς την μόλυνση των λιμνών από την χερσαία μετακίνηση των οστρακοειδών, καθώς μπορεί να εξαπλωθούν σε νέους βιότοπους, μέσω πλημμυρών, περπατώντας στην στεριά, από εργαλεία, πλωτά μέσα, δολώματα ή και τον γόνο που ρίχνεται από άλλες περιοχές που πιθανόν να έχουν προσβληθεί.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Καταπέφτουν οι υπέρογκες εγγυήσεις που είχαν επιβληθεί στους κατηγορούμενους για τη σύμβαση 717

Λέσβος: Με απαγορεύσεις στις χρήσεις του νερού προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία

Τσουνάμι αντιδράσεων για τη «φίμωση» υγειονομικών με πιστοποιητικό εχεμύθειας – Η γνωμοδότηση «καταπέλτης»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter