Κοζάνη: Οι κάμπιες απειλούν σπίτια και καλλιέργειες (Photos)

Κοζάνη: Οι κάμπιες απειλούν σπίτια και καλλιέργειες (Photos)

Πέρυσι οι κάμπιες είχαν αφανίσει 20 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και εκατοντάδες βοσκοτόπια με 3.500 γιδοπρόβατα να αναζητούν μάταια τροφή και τελικώς να παράγουν πολύ λιγότερο γάλα. 

Η πρώτη εκτίμηση της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μόνο καθησυχαστική δεν είναι για τη νέα επιδρομή της κάμπιας σε χωριά του Δήμου Κοζάνης, αλλά και του Δήμου Σερβίων –Βελβεντού πέριξ της λίμνης του Ιλαρίωνα. Ήδη μετά από μια καταγραφή σε Χρώμιο, Λευκοπηγή, Αιανή, Κτένι, Λευκόβρυση σε μία αρκετά μεγάλη περιοχή δηλαδή, ο αριθμός από τις κάμπιες είναι τέτοιος που μπορεί να επιφέρει τεράστιες ζημιές και πολύ μεγαλύτερες από τις περσινές.

Αυτή την περίοδο οι κάμπιες είναι μικρές 2-3εκ. και είναι δύσκολο να εντοπιστούν ,μιας και έχουν μόλις 15 μέρες που έχουν εκκολαφθεί. Στο Χρώμιο η καταστροφή άρχισε με τις κάμπιες να έχουν εξαφανίσει το φρέσκο πουρνάρι, όπως ανέφερε ο πρόεδρος κ. Ευάγγελος Γαμβρέλας στον «Πρωινό Λόγο». Να θυμίσουμε ότι πέρυσι είχαν καταστραφεί 20 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και εκατοντάδες βοσκοτόπια με 3.500 γιδοπρόβατα να αναζητούν μάταια τροφή και τελικώς να παράγουν πολύ λιγότερο γάλα. Οι κάμπιες πάνε παντού σε χόρτα, φύλλα , δέντρα και απειλείται για μια ακόμη φορά ο κτηνοτροφικός κόσμος, αλλά και το δάσος.

Η εξάπλωση του φαινομένου αναμένεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις, αφού ακόμα δεν έχει καταγραφεί η παρουσία της κάμπιας στα χωριά γύρω από τον Ιλαρίωνα, Ρύμνιο, Φρούριο κ.ο.κ., κάτι που αναμένεται τις επόμενες μέρες. Όλα δείχνουν πάντως ότι φέτος θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με τις αρχές να αναζητούν ήδη τρόπο αντιμετώπισής του.

Ο πρόεδρος του Χρωμίου κ. Ευάγγελος Γαμβρέλας μίλησε στο “ραδιολόγος” και το Λύσανδρο Ρήγα για την καταστροφική επιδρομή της κάμπιας στην περιοχή. Να θυμίσουμε ότι νέα σμήνη κάμπιας έχουν κατακλείσει τα χωριά της Αιανής ως το Χρώμιο, αλλά και τη Λευκόβρυση, Λευκοπηγή με την εξάπλωση του φαινομένου να γιγαντώνεται πολύ γρήγορα και ανησυχητικά.

«Πέρυσι ήταν καταστροφική η ζημιά στην χλωρίδα . Η διάρκειά της ήταν περίπου ενάμιση με δύο μήνες, κατέπεσε στα πλατύφυλλα. Περίπου στις 20.000 στρέμματα χάθηκαν ενώ η ζημιά στη κτηνοτροφία ήταν μεγάλη. Οι κάμπιες ήταν εκατομμύρια, ώστε να μην μπορούν να βοσκήσουν τα γιδοπρόβατα . Οι επιστήμονες μας είχαν πει ότι πιθανόν θα εξαλειφτεί το φαινόμενο. Τα αυγά όμως που είχαν αφήσει οι πεταλούδες είχαν εκκολαφθεί. Ενημέρωσα όλους και το Ινστιτούτο Ερευνών, πήραν δείγματα. Η υπόσχεση είναι ότι θα ραντίσουν κάποια στιγμή» .

Ο πρόεδρος του Χρωμίου ερωτώμενος για τυχόν προληπτικά μέτρα και ραντίσματα ανέφερε ότι η ευρύτερη περιοχή Αιανής –Χρωμίου έχει 7.000 γιδοπρόβατα , αλλά και μέλισσες. Ήδη οι κάμπιες μεγαλώνουν πολύ γρήγορα , « έχουν σκαρφαλώσει στα φύλλα, έχουν κατακλείσει τα πουρνάρια, έφαγαν το φρέσκο που βγαίνει.» Το φάρμακο είναι τοξικό, ίσως να προταθεί και κάτι άλλο δήλωσε ο πρόεδρος.

Η κτηνοτροφία πλήττεται

Δεν υπάρχει κάτι επίσημο για την εμφάνιση του φαινομένου, ενώ εικάζεται ότι πιθανόν να εισήχθη από κάποια ξυλεία που μπήκε στην χώρας μας. «Οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας αυτού του φαινομένου παθαίνουν μεγάλη ζημιά. Μείον 100 κιλά γάλα την ημέρα είχε ένας κτηνοτρόφος πέρυσι. Είναι κι οικονομικό το πρόβλημα. Αν το αφήσουμε και δεν το αντιμετωπίσουμε, θα γίνει μεγάλη καταστροφή. Το πουρνάρι μπορεί να ξαναβγεί , αλλά η κτηνοτροφία πλήττεται» ολοκλήρωσε.

Αναζητείται λύση

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» έχει γίνει κάποια πρόταση από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών για την αντιμετώπιση της κάμπιας στα χωριά της Αιανής, αλλά και σε Λευκόβρυση, Λευκοπηγή χωρίς ακόμα να έχει εγκριθεί .Και το ΕΘΙΑΓΕ(Εθνικό ίδρυμα Αγροτικής Έρευνα) εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση επιζητώντας την πιο ενδεδυμένη λύση .Το δασαρχείο, η Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης κινούνται προς την επίλυση χωρίς όμως ακόμα να βρεθεί ο τρόπος , ο οποίος σίγουρα θα εκτιμηθεί για τις γενικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το κόστος του.

Πηγή: prlogos.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter