Κούβα προς Πούτιν: Θέλουμε να ενταχθούμε στην ομάδα BRICS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δεξιά, και ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ εισέρχονται σε αίθουσα για τις συνομιλίες τους στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου στο Κρεμλίνο στη Μόσχα, Ρωσία, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024. (Maxim Shemetov/Pool Photo via AP)

Η Κούβα ζήτησε να ενταχθεί στην ομάδα αναδυόμενων οικονομιών BRICS, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Κάρλος Μιγκέλ Περέιρα.

«Η Κούβα ζήτησε επίσημα την ένταξή της στους BRICS ως «χώρα εταίρος», μέσω επιστολής προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ασκεί την προεδρία της ομάδας, η οποία εδραιώνεται ως βασικός παίκτης στην παγκόσμια γεωπολιτική και ελπίδα για τις χώρες του Νότου», δήλωσε ο Περέιρα στο X.

 

Τα ανοίγματα του Περέιρα προς τον Πούτιν έρχονται δύο εβδομάδες πριν από τη συνάντηση των μελών των BRICS στην ετήσια σύνοδο κορυφής του μπλοκ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 22-24 Οκτωβρίου στη ρωσική πόλη Καζάν.

Η προσφορά της χώρας της Καραϊβικής να ενταχθεί στο μπλοκ έρχεται λίγο μετά την επιβεβαίωση του Αζερμπαϊτζάν ότι πιέζει επίσης για ένταξη, μετά από συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Η ιδιότητα του μέλους των BRICS είναι μόνο με πρόσκληση και σε πολλές χώρες δόθηκε η ευκαιρία να ενταχθούν στις αρχές του τρέχοντος έτους, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Αργεντινή έλαβε επίσης πρόσκληση, αλλά δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει.

Οι BRICS ιδρύθηκαν το 2009 για να προωθήσουν στενότερους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, και σήμερα αποτελούνται από εννέα μέλη. Αναδεικνύεται σε γεωπολιτικό και οικονομικό αντίπαλο του δυτικού μπλοκ των χωρών της G7.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σε ισχύ ξανά η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Τζόρτζια

«Αν δεν φύγετε, θα πεθάνετε»: Σε κατάσταση συναγερμού η Φλόριντα – Μαζικές εκκενώσεις λίγο πριν χτυπήσει ο τυφώνας Μίλτον (Photos-Videos)

Νόμπελ Φυσικής 2024: Στους John Hopfield και Geoffrey Hinton – Για τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα

Κίνα: Αντίποινα για τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα – Στο στόχαστρο το ευρωπαϊκό μπράντι

Υπόθεση Μαντλίν: Ανατροπή με τον βασικό ύποπτο – Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα