Κούβα: Επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος με άλλοθι πανδημία και εμπάργκο

Δεκάδες διαδηλώσεις και χιλιάδες διαδηλωτές έχουν βρεθεί στους δρόμους πολλών πόλεων της Κούβας εξαιτίας υπαρκτών προβλημάτων. Άλλοτε με ειρηνικά, άλλοτε με βίαια μέσα. Όμως οι ΗΠΑ καλούν σε… ελευθερία του κουβανικού λαού ξεχνώντας ότι του έχουν επιβάλλει εμπάργκο εδώ και έξι δεκαετίες. 

Το πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ συντονισμένα καλεί σε αλλαγή καθεστώτος. Ο Μπάιντεν μάλιστα μίλησε για σάλπισμα προς την… ελευθερία. Ο δήμαρχος του Μαϊάμι Φράνσις Σουάρεζ ζήτησε από τον Μπάιντεν στρατιωτική εισβολή στη Κούβα. 

Ο συντηρητικός Αμερικανός γερουσιαστής κουβανικής καταγωγής Μάρκο Ρούμπιο με τη σειρά του μίλησε για τα προβλήματα της καθημερινότητας Κούβας και τα απέδωσε στον σοσιαλισμό. Ξέχασε βέβαια να μιλήσει για το εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ σε βασικά καθημερινά είδη όπως τα φάρμακα.  

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αιτήματα που σχετίζονται με ελλείψεις σε φάρμακα, εμβόλια, οικονομική δυσπραγία και τρόφιμα έως και τη πλήρη ανατροπή του πολιτικού συστήματος. Πρόκειται για απολύτως φυσιολογικά αιτήματα τα οποία σχετίζονται αφενός με το παράνομο μονομερές εμπάργκο των ΗΠΑ προς τη Κούβα που κρατάει έξι δεκαετίες, αφετέρου με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 που έχει στερήσει πολύτιμους οικονομικούς πόρους από τους Κουβανούς. 

Τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν ήδη σπεύσει στη χώρα, μεταδίδοντας εικόνες από τις διαδηλώσεις κάνοντας λόγο για κινητοποιήσεις πρωτοφανούς μεγέθους.

Εντούτοις, στους δρόμους έχουν βγει και οι «φιντελίστας» ώστε να εκφράσουν την υποστήριξη τους προς την κουβανική κυβέρνηση.


Η κυβέρνηση από την μεριά της προσπαθεί να διαχειριστεί την επιχείρηση αποσταθεροποίησης της χώρας. Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σε διάγγελμα του προς τον κουβανικό λαό καταδίκασε την συμμετοχή των ΗΠΑ και τις πράξεις αποσταθεροποίησης που λαμβάνουν χώρα στο νησί της Καραϊβικής, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα. Θα μαχόμαστε στους δρόμους».  

Η κατάσταση σίγουρα δεν είναι ιδανική και τα αιτήματα που εκφράζονται δεν είναι αβάσιμο. Όμως, σίγουρα δεν συνηθίζεται όταν κάποιοι διαδηλώνουν στη χώρα τους, μία τρίτη χώρα να ζητάει αλλαγή καθεστώτος ήδη από τη πρώτη μέρα! Ας φανταστούμε όταν το Black Lives Matter διαδήλωνε δικαίως, η Κούβα να ζητούσε κοινωνική επανάσταση στις ΗΠΑ. Ή όταν η Ελλάδα βίωνε την έντονη και πολωμένη διετία ’10-’12 η Τουρκία του Ερντογάν να ζητούσε την ελευθερία του Ελληνικού λαού. Επομένως, εδώ δεν πρόκειται απλά για κάλεσμα σε αλληλεγγύη προς τη Κούβα ή προετοιμασία για αποστολή υγειονομικού υλικού ή οικονομική στήριξη αλλά για οργανωμένη επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος. Όπως ακριβώς συνέβη με την Γεωργία, Αραβική Άνοιξη, Ουκρανία και Αρμενία. 

Με άλλα λόγια, τα δικαιώματα στην αυτοδιάθεση και στην διαμαρτυρία για κάθε λαό είναι αδιαπραγμάτευτα. Όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η αρχή της μη εμπλοκής στα εσωτερικά ζητήματα άλλης χώρας. 

Ετικέτες