Πριν από ένα χρόνο η κούρσα για τη θέση του προέδρου της Γαλλίας ήταν αγώνας για γερά νεύρα: η Μαρίν Λεπέν πλησίαζε τον Εμανουέλ Μακρόν απειλώντας την επανεκλογή του. Με την επικράτηση του μεταναστευτικού ζητήματος στον πολιτικό λόγο και τη δυναμική είσοδο του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ στο εκλογικό προσκήνιο φαινόταν ότι όλα θα κρίνονταν στις λεπτομέρειες. Αυτά ωστόσο δεν ισχύουν σήμερα. Ο Μακρόν βρίσκεται δώδεκα μονάδες μπροστά από τη δεύτερη Λεπέν και φαίνεται να έχει στο τσεπάκι του την επανεκλογή. Αυτό είναι το μεγαλύτερο προβάδισμα που είχε ποτέ υποψήφιος από τις εκλογές του 1988, όταν ο Φρανσουά Μιτεράν αντιμετώπισε τον Ζακ Σιράκ.
Ανάκαμψη
Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να είναι αναμφίβολα ένας από τους κερδισμένους του πολέμου στην Ουκρανία. Η ενεργή εμπλοκή του τόσο στις πρώιμες διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την αποφυγή της σύγκρουσης όσο και κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους δύο ηγέτες των εμπόλεμων μερών ανέβασε τις μετοχές του στη συνείδηση των Γάλλων πολιτών.
Ασχέτως εάν αυτή η αύξηση της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου εδράζεται στη διπλωματική δεινότητά του ή αν είναι προϊόν πολιτικής επικοινωνίας, γεγονός είναι ότι οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν πως ο Μακρόν έχει κερδίσει πέντε ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, λαμβάνοντας το 30% της προτίμησης των ψηφοφόρων. Εχει «κανιβαλίσει»
τους υποψηφίους από τη Δεξιά, καθώς ο Ερίκ Ζεμούρ και η Βαλερί Πεκρές είδαν τα ποσοστά τους να κατακρημνίζονται και από εκεί που διεκδικούσαν τη δεύτερη θέση και παρουσία στον δεύτερο γύρο των εκλογών, μένουν σε ποσοστά λίγο πάνω από το 10%. Φαίνεται ότι οι δεξιοί ψηφοφόροι εκτιμούν τη στάση που τηρεί ο Μακρόν τόσο σε σχέση με τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σε θέματα άμυνας όσο και με την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.
Εσωτερικό μέτωπο
Ο Μακρόν είναι de facto το πρόσωπο που θα ενημερώσει τους πολίτες για τις κινήσεις της χώρας του σε σχέση με τις αντιδράσεις απέναντι στη Ρωσία, έχοντας στη διάθεσή του ένα προνομιακό πεδίο επικοινωνίας με το εκλογικό κοινό σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Επιπλέον, δεν δέχεται να γίνει πολιτικό debate πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 10 Απριλίου. Ακόμη και όταν βρέθηκε απέναντι στους υπόλοιπους υποψηφίους, αυτό έγινε με όρους ευνοϊκούς για τον ίδιο. Δέκα μέρες μετά την αργοπορημένη ανακοίνωσή του ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, ο Μακρόν βρέθηκε στις 14 Μαρτίου μαζί με τους άλλους υποψηφίους σε τηλεοπτική εκπομπή με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου ξεδίπλωσε την επιχειρηματολογία του σχετικά με τα πεπραγμένα της θητείας του σε πεδία όπως η διπλωματία, η Ευρώπη, η ενέργεια και η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Κακή εντύπωση έκανε στον γαλλικό Τύπο το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή εκτυλίχτηκε με παράλληλους μονολόγους, χωρίς να αναμετριούνται επιχειρήματα και πολιτικά προγράμματα.
Σε αυτό το πλαίσιο μειωμένου πολιτικού διαλόγου, αφού δεν μπορούν να επικρίνουν τον πρόεδρο για τις κινήσεις του με τον φόβο μη φανούν λιγότερο πατριώτες, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι να προσπαθήσουν να πλήξουν τον Μακρόν επιλέγοντας να επικρίνουν επιμέρους κομμάτια της εσωτερικής του πολιτικής. Η Βαλερί Πεκρές επικρίνει τη στροφή 180 μοιρών του προέδρου σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, καθώς από την υπόσχεση να θέσει τέλος στη λειτουργία των παλιών αντιδραστήρων πέρασε στο σχέδιο για την κατασκευή καινούργιων. Γι’ αυτό ο οικολόγος Γιανίκ Ζαντό καυτηρίασε τη συμπόρευση του Μακρόν με τις μεγάλες εταιρείες και τα λόμπι τους «που θυσιάζουν την υγεία και την βιοποικιλότητα», ενώ η σοσιαλίστρια Ανν Ινταλγκό συμπλήρωσε ότι «ο Μακρόν γυρνά την πλάτη του στην κλιματική αλλαγή».
Ο υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν,ο οποίος συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά από όσους ψηφοφόρους προέρχονται από την Αριστερά, επέκρινε την απόφαση του Μακρόν να αυξήσει τα όρια της συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια.
Κυνικές νοοτροπίες
Παράλληλα, ο Μακρόν δεν φείδεται αθέμιτων υποσχέσεων ενόψει εκλογών για να βοηθήσει την επανεκλογή του. Τη Δευτέρα που πέρασε η υπουργός Δημόσιων Υπηρεσιών Αμελί ντε Μονσαλέν ανακοίνωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Le Parisien» ότι λόγω πληθωρισμού οι αμοιβές των δημόσιων υπαλλήλων θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν πριν από τις εκλογές του 2017. Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Canard enchainé», η γαλλική κυβέρνηση ήταν σε διαπραγματεύσεις με την τοπική διοίκηση της Κορσικής ώστε να βοηθήσει στην επανεκλογή του Μακρόν ψηφίζοντας στον δεύτερο γύρο με αντάλλαγμα την αναγνώριση της αυτονομίας του νησιού. Σε επίσκεψή του την Τετάρτη στην περιοχή ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν έκανε σαφώς λόγο για αυτονομία του νησιού. Ετσι, ο κεντρώος Μακρόν φαίνεται να μην έχει πρόβλημα να χρησιμοποιεί τη θέση του για να συνδιαλέγεται με ακραίους εθνικιστές προς ίδιον όφελος. Με την αποκάλυψη της είδησης οι υπόλοιποι υποψήφιοι έκαναν λόγο για «κυνικές πελατειακές νοοτροπίες» και για πρόεδρο που ενδίδει σε βίαιες πιέσεις.