Νέες συναντήσεις με τους εργαζόμενους για να βρεθεί μια προσωρινή λύση, εξήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
«Είμαστε κοντά στο να βρούμε λύση σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, για το θέμα της νυκτερινής βάρδιας στην Πύλη 16 του ΟΛΘ και την εξαγγελθείσα από την Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων κατάργησή της από τις 16 Σεπτεμβρίου.
«Είχαμε συνάντηση στις 9 το πρωί με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, τους τελωνειακούς και τους ναυτιλιακούς πράκτορες. Ο στόχος είναι να βρεθεί λύση στην εξαγγελία των τελωνειακών για απεργίες στην πύλη 16. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία λύση, έγινε αρκετή κουβέντα, σε καλό κλίμα. Προσπαθούμε να βρούμε μία προσωρινή λύση, γιατί αυτό το καθεστώς ίσχυε τα τελευταία 20 χρόνια. Τώρα η διοίκηση αυτή είναι σε ένα μεταβατικό στάδιο, είναι πολύ κοντά για να παραδώσει και δεν μπορεί να γίνουν αυτά που ζητάνε οι τελωνειακοί, μπορεί όμως σε ένα πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας να βρούμε κάποια λύση. Είμαστε κοντά», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, στο περιθώριο της παρουσίας του σε εκδηλώσεις της 82ης ΔΕΘ.
Σημείωσε, ακόμη, πως «τη Δευτέρα το πρωί θα γίνει πάλι συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με την παρουσία και του γενικού γραμματέα του υπουργείου και αν δεν προκύψει λύση θα τους φωνάξω στην Αθήνα».
«Μνημόνιο συνεργασίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με την ΑΕΝ Μακεδονίας»
Ο υπουργός είχε συναντήσεις και με τις διοικήσεις του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, όπου συμφωνήθηκε τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα να συνεργαστούν πάνω σε συγκεκριμένους στόχους. «Θέλω να εμπλέξω το ΤΕΙ στην προσπάθεια ανάπτυξης της Σχολής. Πρέπει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας να έχουν -με την καλή έννοια- εμπλοκή στην ανάπτυξη του επιπέδου των ναυτικών ακαδημιών. Συναποφασίσαμε να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας», εξήγησε ο κ. Κουρουμπλής.
Γνωστοποίησε, δε, πως δόθηκε λύση στο θέμα της σίτισης των σπουδαστών των σχολών ναυτικής εκπαίδευσης. «Είναι ένα πάρα πολύ ουσιαστικό ζήτημα. Από το 2011 σταμάτησε η σίτιση των παιδιών στις σχολές ναυτικής εκπαίδευσης. Αυτό ήταν απαράδεκτο, γιατί δε μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ. Πάνω από 7.000 παιδιά έχουν μείνει χωρίς σίτιση και είναι παιδιά από τις οικονομικά πιο ευάλωτες οικογένειες. Η κυβέρνηση έλυσε το ζήτημα αυτό, εξασφαλίστηκαν οι πόροι και αναζητούμε τώρα τον τρόπο για να υλοποιηθεί. Συζήτησα με το ΤΕΙ για να δούμε πώς μπορεί με το πρόγραμμα που υλοποιεί το ΤΕΙ να πληρώσουμε το ανάλογο τίμημα, με βάση τον αριθμό των παιδιών και να ξεκινήσει από φέτος το πρόγραμμα σίτισης των παιδιών», είπε.
«Νομοθετικές πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες»
Ο κ. Κουρουμπλής έκανε γνωστό πως εντός του τρέχοντος μήνα θα προωθηθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αφορούν θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η πρόβλεψη διαδικασίας εισαγωγής στο λιμενικό σώμα, ανάλογη με αυτή που ισχύει για την εισαγωγή στις σχολές της αστυνομίας, έτσι ώστε «να κλείσει κι εδώ μια πόρτα αδιαφάνειας που με διάφορους τρόπους λειτουργούσε». «Μέσα στον Σεπτέμβρη πιστεύω θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, που είναι και αυτό ένα ζήτημα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία, έχει πάρα πολλές παρατάσεις και πιστεύω ότι η δέσμευση να κατατεθεί αυτό το προσεχές δίμηνο είναι η τελική και οριστική», πρόσθεσε ο υπουργός.
Το επόμενο διάστημα, άλλωστε, πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα και το πλαίσιο των προτάσεων για μία εθνική στρατηγική στη ναυτιλία. «Ήδη το αφήγημα με 14 στόχους είναι έτοιμο, θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Αυτό το αφήγημα θα τεθεί και υπόψη των κομμάτων -είμαστε ανοιχτοί σε όποια άλλη πρόταση που θα συμπληρώσει το αφήγημα, δε θεωρούμε ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια- ώστε όλοι μαζί, σε ένα ενωτικό πνεύμα, να πάμε σε μία προσπάθεια, που συνδέεται με την ανάπτυξη ακόμη περισσότερο και τη σταθερή πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας», επισήμανε ο υπουργός.