Κούρδοι: Πληρώνουν με αίμα τα παιχνίδια Ιράν και Τουρκίας

Κούρδοι: Πληρώνουν με αίμα τα παιχνίδια Ιράν και Τουρκίας

Η Αγκυρα και η Τεχεράνη βρήκαν στη δράση του PKK και στα «κέντρα εκπαίδευσης και κατασκοπείας» της Μοσάντ την ευκαιρία που έψαχναν για να ξανανοίξουν το κουρδικό

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται και έτσι, ενώ η φωτιά της έντασης με επίκεντρο την αιματοβαμμένη Γάζα απλώνεται σταδιακά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, Τουρκία και Ιράν βρήκαν ευκαιρία για να ξανανοίξουν το κουρδικό ζήτημα προχωρώντας σε επιθέσεις, επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς σε Συρία και Ιράκ για να στείλουν τα δικά τους μηνύματα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η ιρανική ηγεσία βρίσκονται σε συντονισμό –πέρσι περίπου τέτοια εποχή που είχαν βάλει και οι δυο στο στόχαστρο τους Κούρδους το ερώτημα αυτό επαναλαμβανόταν συχνά–, το σίγουρο είναι ότι δύο από τις βασικές περιφερειακές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής μπαίνουν δυναμικά στον χορό της έντασης, εστιάζοντας μαζί τις επιθέσεις τους στις κουρδικές περιοχές δύο γειτονικών τους κρατών.

Επιχείρηση-σκούπα

Την αρχή έκανε η τουρκική ηγεσία. Με την πρόφαση μιας επίθεσης ενόπλων την προηγούμενη Παρασκευή στο βόρειο Ιράκ εναντίον Τούρκων στρατιωτών κατά την οποία Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Τούρκων στρατιωτών τον τελευταίο μήνα σε 21, οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν από το περασμένο Σάββατο και για ημέρες να πλήττουν στόχους εντός της Συρίας και στο ημιαυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν που σχετίζονται με κουρδικές ένοπλες οργανώσεις. Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν και μια επιχείρηση-σκούπα εντός της Τουρκίας προχωρώντας σε μαζικές συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) οι οποίες έφτασαν τις 185 σε σύνολο.

Ο Ερντογάν κάλυψε με δηλώσεις του πολιτικά την επιχείρηση: «Οι προσπάθειες να τροφοδοτηθεί και να ενισχυθεί η τρομοκρατική οργάνωση PKK μέσω της παροχής όπλων, πυρομαχικών και καταφυγίων εκπαίδευσης έχουν αποκτήσει δυναμική. Εφόσον οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρούνται κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση στο να λάβει η Τουρκία τα απαραίτητα μέτρα για τη δική της ασφάλεια».

Οι ιρανικές προφάσεις

Τη σκυτάλη από την Τουρκία πήρε το Ιράν, με τους Φρουρούς της Επανάστασης να πλήττουν τοποθεσίες στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν Ερμπίλ με δέκα βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και «άλλων τρομοκρατικών στοιχείων» εντός της Συρίας. Η δικαιολογία της ιρανικής ηγεσίας για το όχι και τόσο σύνηθες χτύπημα στο Ιράκ είναι ότι στις τοποθεσίες που επλήγησαν λειτουργούσαν κέντρα εκπαίδευσης και κατασκοπείας της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, ενώ οι επιθέσεις στη Συρία δικαιολογήθηκαν ως αντίδραση στη βομβιστική επίθεση της οργάνωσης στο Ιράν προ μερικών εβδομάδων με περίπου 100 θύματα. Τα ιρανικά ΜΜΕ επίσης ανέφεραν ότι το χτύπημα στο Ιρακινό Κουρδιστάν ήταν απάντηση στο Ισραήλ, το οποίο η Τεχεράνη κατηγορεί ότι ευθύνεται για πρόσφατη δολοφονία Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων στη Συρία.

Δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της εντατικοποίησης των επιθέσεων εναντίον των Κούρδων στις δύο χώρες, σχολιάζοντας την ιρανική επίθεση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν σημείωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά που συνέβησαν στην Ερυθρά θάλασσα, τη Συρία και στο Ιράκ προμηνύουν ότι το σπιράλ του πολέμου στη Γάζα σταδιακά θα μετατραπεί σε μεγαλύτερη δίνη». Συμπλήρωσε δε για τις τουρκικές επιθέσεις: «Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του PKK τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων μας».

Οι αντιδράσεις

Τις αιτιάσεις Τουρκίας και Ιράν σχετικά με τα πεπραγμένα τους έσπευσαν να επικρίνουν οι κουρδικές αρχές σε βόρεια Συρία και Ιράκ, η ίδια η κυβέρνηση του Ιράκ, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από δυτικές κυβερνήσεις.

Η πραγματικότητα όπως καταγράφεται από την κουρδική πλευρά απέχει παρασάγγας από τις εκτιμήσεις ότι χτυπήθηκαν νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι. Υπάρχουν αναφορές σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης, όπως το ANF και το RIC, ότι τα τουρκικά πλήγματα και οι επιχειρήσεις είχαν στόχο αμάχους και πολιτικού ενδιαφέροντος υποδομές, όπως ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και άλλες ενεργειακές υποδομές. Μετά τα χτυπήματα πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι φέρονται να έμειναν χωρίς ρεύμα στη βόρεια Συρία, ενώ τραυματίστηκαν και έξι άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Οσον αφορά τα πλήγματα στο βόρειο Ιράκ, ο πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασρούρ Μπαρζάνι από το Νταβός ανέφερε ότι οι επιθέσεις του Ιράν καταδεικνύουν την ανάγκη παραμονής των ΗΠΑ στο Ιράκ και στην περιοχή, ενώ αποκάλυψε ότι μεταξύ των νεκρών από το ιρανικό χτύπημα ήταν ο επιχειρηματίας Πεσράβ Ντιζαγί και μέλη της οικογένειάς του.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το θέμα θα πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι θα ληφθούν μέτρα νομικής φύσης. Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ιράκ ανακάλεσε τον πρέσβη της χώρας στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις.

Ενα μέτωπο για τη Γάζα

Οι δηλώσεις τόσο του Ερντογάν όσο και του Χακάν Φιντάν καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον η τουρκική ηγεσία θέλει να ανοίξει και θα ανοίξει το θέμα των Κούρδων για να ασκήσει πίεση εν είδει αντιποίνων στις ΗΠΑ, αφού θεωρεί τους Κούρδους συμμάχους των Αμερικανών, ώστε αυτοί να σταματήσουν τη σφαγή στη Γάζα αλλά και για να προλάβει μια πιθανή εργαλειοποίηση του κουρδικού ζητήματος –σε αυτό φαίνεται να συναινεί και το Ιράν– εναντίον της.

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν πατάει σε δυο βάρκες: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν και τον Πούτιν

«Σύγχρονος Φύρερ» ο Νετανιάχου, λέει ο Ερντογάν – «Βαρβαρότητα που φτάνει στα όρια της γενοκτονίας»

Γάζα: Οι Ισραηλινοί «ξηλώνουν» νεκροταφεία με πρόσχημα την αναζήτηση ομήρων – Σοκαριστικές αποκαλύψεις

Documento Newsletter