Κούνεβα: Υποκριτική η στάση της ΝΔ στα θέματα της αναπηρίας

Κούνεβα: Υποκριτική η στάση της ΝΔ στα θέματα της αναπηρίας

Υποκριτική χαρακτήρισε τη στάση της ΝΔ στα θέματα της αναπηρίας, η ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, σε αίθουσα της ΕΔΟΘ.

«Η στάση της ΝΔ στα θέματα της αναπηρίας είναι μια τεράστια υποκρισία» τόνισε η κ. Κούνεβα.

Η κ. Κούνεβα αναφέρθηκε στη θητεία της στην ευρωβουλή και στην εμπειρία της από τη στάση συναδέλφων της από κόμματα ιδεολογικά συγγενή με τη ΝΔ, απέναντι στις προτάσεις της Αριστεράς για τα ‘Ατομα Με Αναπηρία – οι οποίες, τόνισε, ήταν και προγραμματικές προτάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αναπηρίας – υποστηρίζοντας, ότι ενώ συμμετείχαν στις συζητήσεις και συνδιαμόρφωναν τα κείμενα, στο τέλος «δεν ψήφιζαν».

«Κι έτσι άφησαν τους ανάπηρους, χωρίς να πάρουν τα πραγματικά μέτρα, που χρειάζονταν» είπε η κ. Κούνεβα.

Υπογράμμισε, ότι και σε θέματα προσβασιμότητας, δομών στήριξης, ψήφιζαν επιμέρους ρυθμίσεις, κατά περίπτωση, ή απέρριπταν εισηγήσεις. Ανέφερε, ως παράδειγμα, ότι η προτεινόμενη έκθεση για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των μεταναστριών οικιακών βοηθών, ώστε να «πάψουν να είναι αόρατες», να ασφαλίζονται, να έχουν ωράριο κ.τ.λ. «καταψηφίστηκε από τους δεξιούς». Σημείωσε, ωστόσο, ότι χώρες – μέλη έλαβαν τη σχετική έκθεση για να την αξιοποιήσουν και κάποιες χώρες ήδη το έπραξαν.

Επίσης, ανέφερε, ότι διαφημιστικό του υποψηφίου περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, έξω από τα γραφεία του, εμπόδιζε τη διάβαση τυφλών στο πεζοδρόμιο – σημείωσε, ωστόσο, ότι απομακρύνθηκε αργότερα – και πρόσθεσε: «Αυτό δείχνει και την άγνοια και την περιφρόνηση τους στους ανάπηρους. Και τα δύο είναι επικίνδυνα».

Η ενσωμάτωση του ακροδεξιού λόγου μέσα στην παραδοσιακή δεξιά, δυναμώνει την ακροδεξιά, τόνισε ο Γ. Μουζάλας

«Τα τελευταία τέσσερα, πέντε χρόνια έχουμε την ενσωμάτωση του ακροδεξιού λόγου και της ακροδεξιάς πρακτικής μέσα στην παραδοσιακή δεξιά. Αυτό θεσμοποιεί την ακροδεξιά, αυτό δίνει δύναμη στην ακροδεξιά» είπε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Γιώργος Μουζάλας και αναφερόμενος στην άνοδο της Χ.Α. στα χρόνια αυτά, πρόσθεσε :

«Πότε έγινε η Χ. Α. μεγάλη δύναμη στη Βουλή; Εγώ, επειδή ασχολούμαι χρόνια με τα μεταναστευτικά και όλα αυτά και έξω και εδώ, μπορώ να σας βάλω την ημερομηνία – τομή. Είναι η ημερομηνία που ο Σαμαράς είπε: «Να επανακαταλάβουμε τις πόλεις». Μέχρι τότε, η Χ.Α. ήταν ομάδες τραμπούκων, που κάνανε τους μικροτραμπουκισμούς τους μέσα στις συνοικίες. Όταν η επίσημη δεξιά έδωσε τη γραμμή, η Χ.Α. άρχισε να ανεβαίνει».

Τόνισε, ότι αυτό το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τότε, ως αποτέλεσμα, «η ακροδεξιά υποχωρεί, απογυμνώνεται, μένει μόνη της».

Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε, ότι το μεταναστευτικό -προσφυγικό είναι «πρόβλημα», ενώ οι χαρακτηρισμοί «πρόκληση, ευκαιρία» αναφέρονται σε κατευθύνσεις, που είτε μετατρέπουν το πρόβλημα σε «ρατσισμό και ενίσχυση της ακροδεξιάς», είτε σε λύσεις με «δημοκρατία, ανθρωπισμό, οικονομική ανάπτυξη, ενσωμάτωση».

«Ήταν τυχεροί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Είναι η πολιτική και όχι τα DNA μας και ότι είχαμε γιαγιάδες πρόσφυγες και παππούδες μετανάστες και ξαδέρφια, δεν ξέρω εγώ τι είχαμε και είμαστε καλοί άνθρωποι. Ήταν η πολιτική που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε την αλληλεγγύη και μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε ένα τεράστιο πρόβλημα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε το μεταναστευτικό «εργαλειοποιείται» από συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις στην Ε.Ε., οι οποίες ψηφίζουν αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα και πρόσθεσε : «Γίνεται ένα εργαλείο για να επιτεθούν στην εργασία, στο εισόδημα και στο κοινωνικό κράτος. Θέλουν να γίνουμε φτωχότεροι, θέλουν να έχουμε χειρότερα νοσοκομεία».

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα στην κρίση να κρατήσει όρθιο και να «ενισχύσει» το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας και ότι αυτό χρειάζεται να γίνει και στην Ε.Ε. για να αποτραπεί η «επίθεση» στο εισόδημα, στο μισθό, στα κοινωνικά δικαιώματα.

Τοποθετήσεις Κ. Μάλαμα, Γ. Πετρόπουλου

Στην ανάγκη να στηριχθούν στην Ε.Ε. πολιτικές για το κοινωνικό κράτος, για τα θέματα ισότητας, για τον πολιτισμό και για το περιβάλλον – στο οποίο έδωσε έμφαση, επικαλούμενη και την ιδιαίτερη καταγωγή της από τη Χαλκιδική – αναφέρθηκε η υποψήφια ευρωβουλευτής Κυριακή Μάλαμα, ενώ τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες να επιστρέψουν στη χώρα οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό.

«Τους νέους δεν τους χαρίζουμε στο Μητσοτάκη, θα αγωνιστούμε για να γίνει πάλι η Ελλάδα τόπος ελκυστικός και ευλογημένος για τον κόσμο της» είπε η κ. Μάλαμα.

«Αυτό που θα γίνει μετά τις 26 Μάη, μετά τις 26 Μάη, δε θα είναι μια συζήτηση για την Ευρώπη, αλλά θα είναι μια συζήτηση για την Ελλάδα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Πετρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη υπερίσχυση της ΝΔ εξυπηρετεί την προσπάθεια επιστροφής μιας «εκδικητικής δεξιάς» και «το τέλος της προσπάθειας» για ένα κοινωνικό κράτος.

«Και τι θα έχουμε στην πραγματικότητα; Την ίδια πολιτική, τους ίδιους ανθρώπους που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και στα μνημόνια» είπε ο κ. Πετρόπουλος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Αμανατίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης, η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς Χρήστος Αρκούδης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κ.α.

Documento Newsletter