Την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και την εφαρμογή της σε όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να αναβαθμιστεί το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, εξασφαλίζοντας τη συμπληρωματικότητα μεταξύ εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου, ζητάει η έκθεση που εγκρίθηκε από τις Επιτροπές Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) και Δικαιωμάτων των Γυναικών (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Κάνουμε ένα ακόμη βήμα για να σπάσουμε τη εκκωφαντική σιωπή γύρω από τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Αυτό που λέει ουσιαστικά η Έκθεση είναι ότι η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι πολιτικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί», σχολίασε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, σκιώδης εισηγήτρια της πολιτικής ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς και Βόρειας Πράσινης Αριστεράς GUE/NGL στην Επιτροπή Γυναικών (FEMM).
«Η επικύρωση και η εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης θα πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα για όλους, διότι η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και είναι πλέον καιρός η ΕΕ και τα κράτη-μέλη να αναλάβουν την ευθύνη για το θέμα, μέσω μιας συνεκτικής και ολιστικής στρατηγικής. Κανείς δεν πρέπει να μένει παρατηρητής», πρόσθεσε.
Η Σύμβαση, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης τον Μάιο 2011 στην Κωνσταντινούπολη και τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2014, αποτελεί το πρώτο δεσμευτικό, διεθνές νομικό εργαλείο κατά της βίας εις βάρος των γυναικών, του πιο διαδεδομένου εγκλήματος στον κόσμο. Δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη όλων των μορφών βίας ενάντια στις γυναίκες και διασφαλίζει την προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, βάζοντας τέρμα στην ατιμωρησία των δραστών.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της κ. Κούνεβα, αν και τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, μόλις 14 από αυτά έχουν προχωρήσει στην κύρωσή της, συχνά επικαλούμενα το οικονομικό κόστος για την εφαρμογή της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία: Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών. Μία στις 20 γυναίκες έχει υπάρξει θύμα βιασμού. Πάνω από το 55% των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Μία στις 3 γυναίκες έχει υποστεί ψυχολογική κακοποίηση από το σύντροφό της. Μία στις 3 γυναίκες έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία από ενήλικο στην παιδική της ηλικία.
Το Συμβούλιο έχει επιφυλαχθεί για την πλήρη προσχώρηση στη Σύμβαση ως προς τα θέματα δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις και στα θέματα ασύλου και μη-επαναπροώθησης, γεγονός που επέκριναν οι ευρωβουλευτές μέσα από την έκθεση που υιοθέτησαν οι δύο Επιτροπές του ΕΚ.
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα κατέθεσε μια σειρά τροπολογιών ζητώντας μέριμνα για τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρίες, για τα άτομα ΛΑΔΜ, για μετανάστριες, πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο, ενώ επέμενε στην ανάγκη για εκπαίδευση όλων των λειτουργών και επαγγελματιών που διαχειρίζονται περιστατικά έμφυλης βίας, προκειμένου να μη θυματοποιούνται ξανά όσες βίωσαν τον εφιάλτη της βίας.
Οι δύο επιτροπές είχαν αναλάβει τη σύνταξη της ενδιάμεσης έκθεσης, η οποία θα έλθει προς έγκριση στην προσεχή ολομέλεια του ΕΚ το Σεπτέμβρη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ