Κουνά το δάχτυλο ο Σκέρτσος για «Ελευθερία Τύπου» επικαλούμενος… το «Μακελειό»

Κουνά το δάχτυλο ο Σκέρτσος για «Ελευθερία Τύπου» επικαλούμενος… το «Μακελειό»

Σε χαμηλότερους τόνους αλλά στο ίδιο απαξιωτικό πνεύμα για τον διεθνή δημοσιογραφικό οργανισμό των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα κινήθηκε η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στα ερωτήματα του documentonews.gr για την 107η θέση που κατέκτησε η χώρα μας στην διεθνή κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, με τον Άκη Σκέρτσο να σερβίρει… ξαναζεσταμένες τις απαντήσεις του προκατόχου του, φτάνοντας στο σημείο να κουνά το δάχτυλο κατά του έγκριτου διεθνούς οργανισμού. Χωρίς ίχνος συστολής απέναντι στη διεθνή κατακραυγή, ο εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασε στο σημείο να κατονομάσει το «Μακελειό» ως απόδειξη της ελευθεροτυπίας στη χώρα, παίζοντας για μία ακόμα φορά με τις λέξεις και αγνοώντας την ουσία.

Τι και αν η φετινή έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα για το επίπεδο ελευθεροτυπίας διεθνώς έγινε παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών; Τι κι αν από την περσινή 108η θέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κληθεί ουκ ολίγες φορές από διεθνείς δημοσιογράφους να δώσει λόγο για την κατάσταση της ελευθεροτυπίας στη χώρα; Τι κι αν μεταξύ της περσινής 108ης θέσης και της φετινής 107ης μεσολάβησε ένα διπλό σκάνδαλο υποκλοπών της ΕΥΠ υπό τον πρωθυπουργό και παρακολουθήσεων από το Predator υπό το Μέγαρο Μαξίμου; Στην κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκαναν πίσω από την εξωφρενική θέση της δήθεν στοχοποίησής τους από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, αλλά την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να κάνει το άσπρο-μαύρο, εμπαίζοντας πολίτες και διεθνείς παράγοντες που παρακολουθούν αυτό το τραμπικό γαϊτανάκι αμφισβήτησης διεθνών οργανισμών.

«Εχτές παρουσία του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών κ. Μπλινκεν ανακοινώθηκε ο δείκτης ελευθερίας του Τύπου των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, με τη χώρα μας στη θέση 107, μια θέση πιο ψηλά από πέρσι. Στον έναν χρόνο που πέρασε, ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών της ΕΥΠ και της παρακολούθησης μέσω Predator που αφορούσε σε δημοσιογράφους, κυβερνητικες παρεμβάσεις όπως η επιτροπή δεοντολογίας, και αλλα. Εσείς χαρακτηρίζετε τον οργανισμό αναξιόπιστο. Ο ΟΗΕ, η UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης τον θεωρούν αξιόπιστο και τον συμβουλεύονται. Ποιον να πιστέψουμε; Τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, τον ΟΗΕ, την UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης ή την κυβέρνηση Μητσοτάκη;» ήταν η ερώτηση που θέσαμε στον Άκη Σκέρτσο, ακολουθώντας την χθεσινή πρώτη του αντίδραση, η οποία έσφυζε απαξίωσης και αδιαφορίας για την διεθνή εικόνα της χώρας.

Στην απάντησή του, ο Α. Σκέρτσος απέφυγε να σχολιάσει τους διεθνείς παράγοντες όπως ο ΟΗΕ, η UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης που «υπογράφουν» για την αξιοπιστία των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, επικαλούμενος πως «αυτό το οποίο λέμε εμείς είναι ότι συνομιλούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την κ. Γιούροβα», και περιγράφοντας παρακάτω επιλεκτικά μερικές από τις «δράσεις» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ελευθερία του Τύπου, παρότι πρόκειται για πράγματα γνωστά, τόσο στους πολίτες, όσο -κυρίως- στη διεθνή οργάνωση προστασίας της ελευθερίας του Τύπου, τα οποία προφανώς έχει λάβει υπόψιν στην έκθεσή της.

«Έχουν γίνει συγκεκριμένες συστάσεις για την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Έχουμε υιοθετήσει τουλάχιστον 20 μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων, για τα αποτελέσματα για την σύσταση και συγκρότηση ομάδας εργασίας συντονισμού, για τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και επαγγελματιών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έχουμε θεσπίσει επίσης μέτρα για τη διαφάνεια στον Τύπο με νομοθετικές παρεμβάσεις όπως η τροποποίηση του άρθρου 110 στον νόμο 4915 του 2022 περί ευθύνης του Τύπου. Έχουμε λάβει μέτρα για την οριζόντια ενίσχυση των μέσων ενημέρωσης, και ειδικά των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, αλλά και μέτρα ενίσχυσης των δημοσιογράφων. Όλα αυτά σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμείς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνομιλούμε για τα μέτρα προστασίας στην Ελλάδα. Δεν έχουμε κάποια συνεργασία ή γνώση της μεθοδολογίας που ακολουθεί η συγκεκριμένη οργάνωση» ανέφερε αναλυτικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως το Μέγαρο Μαξίμου θέτει «ένα πολύ εύλογο μεθοδολογικό ερώτημα», αναμασώντας τα περσινά φληναφήματα του προκατόχου του, Γιάννη Οικονόμου.

«Πως γίνεται στην ίδια κατάταξη, χώρες οι οποίες έχουν στρατιωτικά, αυταρχικά, απολυταρχικά καθεστώτα, όπου γνωρίζουμε την κατάσταση του Τύπου και των δημοσιογράφων σε αυτά τα καθεστώτα, να σημειώνουν καλύτερη θέση, καλύτερη αξιολόγηση, από μία δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα. Νομίζω πως είναι ένα πάρα πολύ εύλογο ερώτημα και πρέπει να μας απαντήσει η οργάνωση και όσοι υποστηρίζουν την κατάταξη αυτή, για το πως προκύπτουν αυτά τα αποτελέσματα που θεωρώ ότι δεν απηχούν, δεν αντιστοιχούν στην κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα» ανέφερε ο Α. Σκέρτσος, σε μία «διασκευή» των κυβερνητικών δικαιολογιών για την θέση 108 στην κατάταξη του 2022.

Τα ίδια Παντελάκη μου…

Υπενθυμίζεται πως πριν από ακριβώς έναν χρόνο, στα ερωτήματα του documentonews.gr αλλά και σε δημόσιες δηλώσεις του, ο προηγούμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος αμφισβητούσε τους ίδιους τους ερευνητές και τους αξιολογητές, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η οργάνωση διεξάγει τις σχετικές έρευνες για την ελευθερία του Τύπου εδώ και πολλά χρόνια.

Ανέφερε, τότε, μεταξύ άλλων πως «φαίνεται ότι η βαθμολογία υπολογίζεται με βάση μια φαινομενικά ποσοτική καταμέτρηση καταχρήσεων κατά δημοσιογράφων σε σχέση με την εργασία τους και κατά των μέσων ενημέρωσης και μια ποιοτική ανάλυση της κατάστασης σε κάθε χώρα ή περιοχή με βάση τις απαντήσεις ειδικών για την ελευθερία του Τύπου, των οποίων η ταυτότητα είναι άγνωστη και μπορεί να έχουν σαφή σύγκρουση συμφερόντων». Διαμαρτυρόταν μάλιστα πως «όλα τα θέματα του σχετικού ερωτηματολογίου βασίζονται στην προσέγγιση αυτών των ειδικών. Η μεθοδολογία γενικά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υποκειμενικές απόψεις αντί σε πραγματικές αποδείξεις».

Κορυφαίο «επιχείρημα» του κυβερνητικού εκπροσώπου τον περσινό Μάιο ήταν και η παρατήρηση του προς τους συντάκτες της έκθεσης πως «θα μπορούσαν τουλάχιστον να ρίξουν μια ματιά στο πραγματικό τοπίο του Τύπου στην Ελλάδα», και το παράπονο πως οι ελληνικές εφημερίδες «δημοσιεύουν τακτικά εξαιρετικά προσβλητικούς τίτλους και περιεχόμενο κατά του πρωθυπουργού, του υπουργικού συμβουλίου και των οικογενειών τους, σε πρωτοφανή ένταση στην Ευρώπη και διεθνώς».

Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν κινήθηκε και την Πέμπτη ο Α. Σκέτσος, που στο δεύτερο ερώτημά μας για το γεγονός πως «τα ίδια ερωτήματα θέσατε και πέρσι ως κυβέρνηση, ο προκάτοχός σας» και εάν έλαβαν τότε τις απαντήσεις τους, υποστήριξε πως τα ερωτήματα της κυβέρνησης παραμένουν αναπάντητα, και μίλησε για «πραγματική κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου», θυμίζοντας τον λόγο του Τραμπ.

«Όχι, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση ως προς τη μεθοδολογία, ως προς το ποιοι είναι οι φορείς οι οποίοι δίνουν τις αξιολογήσεις για την κατάσταση του Τύπου στην Ελλάδα και θεωρούμε ότι δεν απηχούν την κατάσταση, την πραγματική κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου» υποστήριξε, εκτοξεύοντας μία ακόμα μομφή κατά των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, και φτάνοντας στο σημείο να επικαλεστεί το «Μακελείο» ως απόδειξη της κατάστασης της ελευθεροτυπίας στη χώρα.

«Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα. Εσείς είσαστε δημοσιογράφοι. Εάν θεωρείτε ότι κάποιος σας καταπιέζει, ότι υπάρχει περιορισμός στην ελευθερία έκφρασής σας, μπορείτε να το καταθέσετε, μπορείτε να προσφύγετε στη δικαιοσύνη. Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου. Επαναλαμβάνω και το είπα και στη δήλωσή μου χθες. Σε μία χώρα που κυκλοφορεί ελεύθερο, ελεύθερο, που δημοσιεύεται πρωτοσέλιδο σαν αυτά τα οποία δημοσιεύει το ρυπαρό Μακελειό, δεν μπορούμε να μιλάμε για καταπίεση της ελευθερίας του Τύπου» κατέληξε ο Α. Σκέρτσος, αποδεικνύοντας πως η περσινή αδιανόητη επίθεση στον διεθνή οργανισμό δεν ήταν παρά μία καλά σχεδιασμένη απόφαση του ίδιου του Μεγάρου Μαξίμου, του οποίου άλλωστε ο ίδιος αποτελεί αναπόσπαστο βραχίονα.

Documento Newsletter