Την πτώση της κυβέρνησης προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Κουμουτσάκου, εξηγώντας παράλληλα τον τρόπο που έπεσε και η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τον μετέπειτα πρωθυπουργό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, δίνοντας την εντύπωση πως τάσσεται αναφανδόν υπέρ του τότε -όπως τον αποκαλούσε σύσσωμη η ΝΔ- αποστάτη.
«Ποιος δεσμεύει την χώρα;» διερωτήθηκε και συνέχισε με ανάλογου τύπου ερωτήματα για τη συμφωνία για το μακεδονικό: «Ποιος με την υπογραφή του θα δεσμεύσει την χώρα; Ένας απομονωμένος από τον λαό αλλά και από την κυβέρνηση του και από το υπουργικό του συμβούλιο πρωθυπουργός;».
«Χωρίς να έχει την σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εθνικής Άμυνας…» είπε προσπαθώντας να επικαλεστεί τη μη στήριξη του Πάνου Καμμένου στη συμφωνία για το ονοματολογικό, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μπγιάλα, ο οποίος αναφέρθηκε στην πτώση της κυβέρνησης του Κων. Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά. «Οι κυβερνήσεις πέσαν τότε γι αυτό. Αρχίζει και μυρίζει πτώση και στην δική σας» τόνισε, με τον κ. Μπγιάλα να επιμένει ρωτώντας τον κ. Κουμουτσάκο: «Ο Σαμαράς δεν έφταιγε;»
«Ακούστε λοιπόν, επειδή το επικαλείστε» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Εκείνη η κυβέρνηση με τέτοια προβλήματα έπεσε και ετοιμάζεστε να πέσετε κι εσείς αργά ή γρήγορα».
Ποια είναι τα προβλήματα που εννοούσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ; Αυτά ακριβώς που παρέθεσε για τον κ. Τσίπρα. Δηλαδή, ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί αρχηγίας του γιου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη ΝΔ θεωρεί πως ο αποθανών πρωθυπουργός ήταν απομονωμένος από το λαό, από την κυβέρνησή του και από το τότε Υπουργικό του Συμβούλιο και ως εκ τούτου ορθώς έπραξε ο Αντώνης Σαμαράς που στη συνέχεια ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη και τον έριξε.
Σύμφωνα με όσα ακούγονται στους διαδρόμους της Βουλής, η αποστροφή του κ. Κουμουτσάκου δεν ήχησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ηγεσία της ΝΔ.