Κούλιτζερ

Η ελληνική δημοσιογραφία δεν έχει και πολλές σχέσεις με διεθνή δημοσιογραφικά βραβεία. Με εξαίρεση τα δύο διεθνή βραβεία του Κώστα Βαξεβάνη, μάλλον δεν υπάρχουν άλλα. Ευκαιρία λοιπόν να φτιάξουμε τα δικά μας. Κάτι σαν βραβεία Πέτσα. Ή, κατά τον Sakui, βραβεία Κούλιτζερ δημοσιογραφίας. Μεγάλος ο ανταγωνισμός. Το πρώτο βραβείο Κούλιτζερ νομίζω ότι πρέπει να απονεμηθεί (ας μας συγχωρέσουν ο Πρετεντέρης και ο Πορτοσάλτε) στον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο γνωστός παρουσιαστής όταν ασκήθηκε η δίωξη εναντίον του Βαξεβάνη για τη «σκευωρία Novartis» δεν ψέλλισε κουβέντα για τη διεθνή κατακραυγή και τη στήριξη που έδωσαν στον συνάδελφό του ξένοι δημοσιογράφοι και διεθνείς οργανώσεις Τύπου. Οταν ο Βαξεβάνης το εντόπισε, ο Χατζηνικολάου το έκανε ακόμη χειρότερο. Του ευχήθηκε να αποδειχθεί αθώος, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι καλώς διώκεται. Τα μέσα ενημέρωσής του, ενώ κάλυψαν τη δίωξη του Βαξεβάνη και την κλήση του από την ανακρίτρια, δεν έγραψαν κουβέντα για την απολογία του και πολύ περισσότερο για όσα αποκάλυπτε αυτή. Το βράδυ της Πέμπτης που ο Κώστας Βαξεβάνης αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους και πάλι δεν γράφτηκε λέξη. Δεν άντεξε φαίνεται ο Βαξεβάνης και του την έριξε στο Twitter. Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε ο Ν. Χατζηνικολάου, αφού έριξε (πάλι) την ευθύνη στους συνεργάτες του, ανέβασε την είδηση και αναπαρήγαγε όσα έγραφε το Documento. Του αξίζει το βραβείο Κούλιτζερ. Για τη δημοσιογραφική ευελιξία του κυρίως.

Τικ – τακ

Ξανάνοιξε η υπόθεση των ηχητικών του Βγενόπουλου, στα οποία μια κυρία εμφανίζεται να ζητάει λεφτά εκ μέρους της προέδρου του Αρείου Πάγου για να τον αθωώσει. Το ερώτημα είναι πώς ξανάνοιξε η υπόθεση αφού δεν υπάρχουν νέα στοιχεία. Το παράνομο ηχητικό που δημοσίευσε ο Χρήστος Ράπτης στο iefimerida.gr έχει αποδοθεί πλήρως στη μήνυση Βγενόπουλου; Ποια είναι τα νέα στοιχεία;

Αν προσπαθείτε να δώσετε νομική απάντηση, δεν υπάρχει. Το Μαξίμου έκανε τη χάρη στον φίλο του Μητσοτάκη Χρήστο Ράπτη να ξανανοίξει η υπόθεση επειδή ο δημοσιογράφος είναι σε δύσκολη θέση.

Εκδικάζεται η αγωγή που του έχει κάνει η Θάνου για την έκθεση και συκοφάντησή της μέσω του παράνομου ηχητικού και νομικά δεν υπάρχει σωτηρία. Με την ανάσυρση όμως της δικογραφίας ο Ράπτης θα ισχυριστεί στο δικαστήριο ότι έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για ανοιχτή υπόθεση. Αρα δεν πρέπει να καταδικαστεί.

Για την υπόθεση πάντως αυτή ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος του Βγενόπουλου στη δίκη του με τον

Κώστα Βαξεβάνη, είχε δηλώσει επισήμως στο δικαστήριο ότι ο Βγενόπουλος δεν είχε μηνύσει τη Θάνου, αλλά μια «κυρία γνωστή απατεώνισσα που εμφανιζόταν και μιλούσε στο όνομά της».

Η δημοσιογραφική επιμονή της εφημερίδας «Παραπολιτικά» να κάνει συχνά πυκνά δημοσιεύματα για εισαγγελείς και δικαστές είναι γνωστή στους λίγους αναγνώστες της. Εισαγγελείς όπως ο Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο Εμμανουήλ Ρασιδάκης και ο Ισίδωρος Ντογιάκος βρέθηκαν συχνά στο στόχαστρο της εφημερίδας. Την τιμητική του στο πρόσφατο παρελθόν είχε ο πρώην δικαστής και υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης, για την απομάκρυνση του οποίου από το υπουργείο θριαμβολόγησε η εφημερίδα.

Φυσικά η κριτική αποτελεί δικαίωμα του δημοσιογράφου. Οι συγκεκριμένοι εισαγγελείς ωστόσο ήταν αυτοί που δεν συμβάδιζαν με τις προσμονές που είχε ενδεχομένως το team της εφημερίδας σε διάφορους χειρισμούς που αφορούσαν τον αγαπημένο τους επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Σε κάθε περίπτωση οι δημοσιογράφοι είχαν δικαίωμα να γράφουν όσα έγραφαν. Τις μέρες αυτές όμως ξυπνάνε οι επιμονές και τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ο Ισίδ. Ντογιάκος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είναι πιθανό να επιλεγεί από την κυβέρνηση για τη θέση του εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου. Αυτό δεν αρέσει στην εφημερίδα, αφού τον θεωρεί νο1 εχθρό, από τα παλιά.

Ισως αυτή είναι η αιτία που τις μέρες αυτές κουβεντιάζεται αφιέρωμα στα έργα και στις ημέρες Ντογιάκου. Θα αρχίσουν, λένε, από το γεγονός ότι ο γιος του Ντογιάκου είχε τοποθετηθεί σε εταιρεία του Βγενόπουλου όταν αυτός χειριζόταν ευνοϊκώς, όπως έλεγε στις αναφορές του ο εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής, τις υποθέσεις του Βγενόπουλου.

Ο Μαρινάκης σε πολλά κανάλια

Μετά το Mega o Βαγγέλης Μαρινάκης ετοιμάζεται και για άλλο κανάλι. Οι συχνότητες δεν είναι πρόβλημα. Ο ευέλικτος επιχειρηματίας θέλει να βγάλει στον αέρα και το One και προσπαθεί να επιλύσει μερικά προβλήματα για να αγοράσει το Κανάλι 9 που ανήκε στον αποθανόντα Δημήτρη Κοντομηνά. Τα προβλήματα είναι κληρονομικής φύσης. Ολοι πίστευαν ότι το κανάλι έχει περάσει στην κόρη του Κοντομηνά Μαρία, αλλά αποκαλύπτεται ότι υπάρχει και άλλη κληρονόμος. Πρόκειται για την τελευταία σύντροφο του Δημήτρη Κοντομηνά, Αμερικανίδα

Λόρι Χόλκομπ, με την οποία απ’ ό,τι φαίνεται είχε υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Αν και υπήρχαν πληροφορίες για δικαστικές διαμάχες μεταξύ του επιχειρηματία και της συντρόφου του τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι το σύμφωνο συμβίωσης της δίνει κληρονομικά δικαιώματα. Με ενδιάμεσους δύο παλιούς συνεργάτες του Κοντομηνά, τον Τάσο Μπούρα και τον Δημήτρη Φουρλεμάδη, ο Μαρινάκης κάνει το άλμα για δεύτερο κανάλι. Εχει σημασία ότι ο Φουρλεμάδης εργάζεται εδώ και χρόνια για τον Βαγγ. Μαρινάκη, ενώ έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό με δέκα χρόνια φυλάκιση για το σκάνδαλο με τη ΜΚΟ Αλληλεγγύη της Αρχιεπισκοπής.

Οι δύο ενδιάμεσοι φαίνεται να διαβεβαιώνουν τον Μαρινάκη ότι είναι δυνατή η απόκτηση του καναλιού, ενώ ο Φουρλεμάδης τον προτρέπει να αγοράσει και τους κινηματογράφους Village, που ανήκαν στον Κοντομηνά αλλά πέρασαν στη Eurobank. Φαντάζομαι ότι η συγκεκριμένη αγορά θα γίνει με κούρεμα. Σε κάθε περίπτωση, ο Μαρινάκης αποδεικνύεται επίμονος παίκτης και ίσως είναι ο μόνος επιχειρηματίας μετά τον Ανδρέα Βγενόπουλο που έχει επικοινωνιακή οντότητα. Η διαφορά είναι ότι ο Μαρινάκης έχει δικά του μέσα ενημέρωσης ενώ ο Βγενόπουλος πλήρωνε αδρά. Εχουν όμως μία ομοιότητα. Και ο Μαρινάκης, όπως έκανε ο Βγενόπουλος, δεν προσέχει πού κοπρίζουν τα κατοικίδιά του. Ετσι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πατήσει στις βρομιές τους.

quiz

Ποιος επιχειρηματίας στον τομέα της ενέργειας πούλησε αιολικά πάρκα, που στην πραγματικότητα ανήκαν στον ίδιο, στην εταιρεία του έναντι αστρονομικού τιμήματος μέσω παρένθετου προσώπου;

Καημένη χώρα

Ο όμιλος Βαρδινογιάννη ετοιμάζεται να κάνει επένδυση αγοράς μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η παραδοσιακή επιχειρηματική οικογένεια επενδύει στις κατασκευές. Αφού πέρυσι αγόρασε αιολικά πάρκα της Fortress επενδύοντας στην ενέργεια, φέτος επεκτείνεται με αξιώσεις στις κατασκευές. Ο όμιλος θα πάρει λίγο πάνω από το 30% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έναντι 185 εκατ. ευρώ. Πρακτικά αγοράζει πακέτο μετοχών που κατέχουν οι Γιάννης Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος. Οι δύο επιχειρηματίες έχουν σύρει σε εσωτερικό πόλεμο την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά τώρα αποχωρούν προς όφελος του Βαρδινογιάννη. Πέρα από το αμιγώς επιχειρηματικό, ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο σχεδιασμός των Μπάκου και Καϋμενάκη. Με το ζεστό χρήμα από την πώληση ετοιμάζονται να επενδύσουν σε τρία μικρά κανάλια στην Αττική. Ηδη υπάρχουν στενές επαφές με το Kontra. Αν το πετύχουν, τότε το τηλεοπτικό στερέωμα θα ανήκει σε φίλους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου μάλιστα ο υπουργός Νίκος Παππάς κατά τραγική ειρωνεία παραπέμπεται γιατί κατά τα όσα περιγράφει η πολιτική του δίωξη πήγε να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο, την ώρα που όλα μπαίνουν υπό τον έλεγχο του Μητσοτάκη; Ε, φαντάζομαι θα βγάλει καμιά ανακοίνωση γιατί απειλείται ο Τύπος και οι ελευθερίες του στην Ελλάδα.