Κουκουλωμένος και με χειροπέδες στον ανακριτή ο καθηγητής με τα «φακελάκια» (Video + Photos)

Mε χειροπέδες και με ένα μπουφάν να καλύπτει το πρόσωπό του εμφανίστηκε ο καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών στα δικαστήρια, προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή κατηγορούμενος για εκβιασμό και χρηματισμό.

Μαζί του και οι δύο ιδιοκτήτες του φροντιστηρίου, με το οποίο ο 59χρονος συνεργαζόταν για να παίρνει χρήματα από τους φοιτητές και να τους περνά στα μαθήματά του.

Η εισαγγελέας ποινικής δίωξης τους απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και τους παρέπεμψε να απολογηθούν σε ανακριτή.

Η δίωξη εις βάρος του καθηγητή αφορά τις πράξεις της δωροληψίας και του εκβιασμού, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του διώκονται για άμεση συνέργεια σε δωροληψία.

Ο 59χρονος καθηγητής κατηγορείται ότι παρέπεμπε σπουδαστές του στο φροντιστήριο των φερόμενων ως συνεργών του για να περάσουν τα μαθήματά του. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, επρόκειτο για σπουδαστές τους οποίους «έκοβε» στις εξετάσεις και προκειμένου να πάρουν το πτυχίο τους εκείνοι απευθύνονταν πράγματι στο φροντιστήριο, όπου καλούνταν να καταβάλλουν χρηματικά ποσά, που ανάλογα με την περίπτωση κυμαίνονταν από 250 έως 400 ευρώ και τα οποία υποτίθεται ότι αφορούσαν σε δίδακτρα για την παρακολούθηση μαθημάτων.

Γαβρόγλου: Δεν έχουν θέση στα ΑΕΙ τέτοιοι άνθρωποι

«Δεν έχουν θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματά μας τέτοιοι άνθρωποι εφόσον κριθούν ένοχοι, αλλά ο νόμος μας δίνει και τη δυνατότητα να απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους μέχρις ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», για την υπόθεση του καθηγητή του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, που κατηγορείται για παράνομες δραστηριότητες και τη διαδικασία που κινεί το υπουργείο Παιδείας, ώστε ο κατηγορούμενος να τεθεί σε αποχή από την άσκηση των καθηκόντων του.

Ο υπουργός επισήμανε πως «είναι ένα άτομο ανάμεσα στις πολλές χιλιάδες», ώστε «να μην αρχίσουν γενικεύσεις ως προς τη συμπεριφορά αυτή» και εκτίμησε πως «το καλύτερο και ηθικότερο είναι η ανοιχτή καταγγελία τέτοιων συμπεριφορών». «Μελέτησα χθες τον φάκελλο του συγκεκριμένου ΤΕΙ, είχαμε μόνο μία ανώνυμη καταγγελία πριν από έναν χρόνο. Οι ανώνυμες καταγγελίες είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, μαζί με το κριτήριο αθωότητας, που πάντα πρέπει να υπάρχει στη δημοκρατία μας. Προχωρήσαμε και στείλαμε εκεί που έπρεπε να στείλουμε την καταγγελία αυτή, δεν έγινε τίποτε. Νομίζω ότι η κοινωνία είναι πια πάρα πολύ ώριμη, ώστε οποιοσδήποτε επί της ουσίας και τεκμηριωμένα κάνει μια καταγγελία και να προστατεύεται αυτό το άτομο (σ.σ. ο καταγγέλων), αλλά και μέσω αυτών να υπάρχει η όποια ποινή προβλέπεται για αυτά τα ζητήματα. Βεβαίως έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι καταγγελίες να γίνονται και πολύ τεκμηριωμένα», διευκρίνισε.

Παρατήρησε, δε, πως «αξιολογήσεις καθηγητών έχουν γίνει και παίρνουμε υπόψη τις αξιολογήσεις», όμως, στη συζήτηση για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης θα πρέπει «να μπορέσουμε να βάλουμε στο τραπέζι όχι μόνο τη θετική πλευρά των πανεπιστημίων μας και των ΤΕΙ, αλλά και κάποιες σκοτεινές πλευρές». «Τα ηθικά ζητήματα της εκπαίδευσης εμπλέκουν μέσα όλη την κοινωνία. Οι γονείς που πηγαίνουν πολλές φορές και φωνάζουν στους δασκάλους, ότι αδικείται το παιδί τους, ορισμένοι δάσκαλοι που δεν πάνε όσο καλά προετοιμασμένοι θα έπρεπε, τα παιδιά, που μέσα στο άγχος τους αντιγράφουν […] Υπάρχουν και στην Ελλάδα νόμιμες εταιρείες, που διαφημίζονται σε πολλά εκπαιδευτικά sites, όπου έναντι κάποιας αμοιβής μπορούν να σου γράψουν είτε εργασίες, είτε διπλωματική master –δεν είναι παίξε γέλασε αυτό», εξήγησε.





Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ