Κόβει φάρμακα για σπάνιες παθήσεις ο Αδωνης Γεωργιάδης

Κόβει φάρμακα για σπάνιες παθήσεις ο Αδωνης Γεωργιάδης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ανασφάλεια προκαλεί στους ασθενείς με σπάνιες παθήσειςη δήλωση του Αδωνη Γεωργιάδη με την οποία προανήγγειλε την αυστηροποίηση των διαδικασιών πρώιμης πρόσβασης σε θεραπείες που εισάγονται για τους Έλληνες ασθενείς μέσω του ΙΦΕΤ.

Μια τέτοια απόφαση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους προειδοποιεί η Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος (ΕΣΑΕ). Όπως τονίζει, ο αυτονόητος έλεγχος των διαδικασιών εισαγωγής φαρμάκων μέσω του ΙΦΕΤ θα πρέπει να διατηρήσει την πρώιμη πρόσβαση σε θεραπείες που έχουν λάβει υπό όρους έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ώστε να ικανοποιούνται οι ακάλυπτες ανάγκες των Ελλήνων ασθενών, εκ των οποίων 500.000 ζουν με σπάνιες παθήσεις.

Σύμφωνα με την ΕΣΑ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι σχεδόν 500.000 άτομα ζουν με μία σπάνια πάθηση. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα μέλη της οικογένειας και τους φροντιστές των σπάνιων ασθενών, περισσότεροι από 1.500.000 άνθρωποι στη χώρα επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα. Συγκεκριμένα:

  • Το 50% των ασθενών είναι παιδιά.
  • Το 30% δεν φτάνει τα 5 έτη.
  • Οι σπάνιες παθήσεις ευθύνονται για το 35% των βρεφικών θανάτων.
  • Οι σπάνιες παθήσεις ευθύνονται για το 58% των παιδιατρικών θανάτων.
  • Στην Ευρώπη λιγότερο από το 10% των ασθενών με σπάνιες νόσους λαμβάνει θεραπεία, ενώ μόλις το 1% ακολουθεί ένα εγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο.
  • Για το 95% των σπάνιων παθήσεων δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία.

Αφορμή για τις δηλώσεις του Άδ. Γεωργιάδη, σύμφωνα με το healthstat.gr στάθηκε η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας Amylyx Pharmaceuticals σχετικά με το φάρμακο της Relyvrio για την αντιμετώπιση της σπάνιας νόσου της Πλάγιας Μυατροφικής Σκλήρυνσης (ALS), το οποίο απέτυχε να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά του και ενδέχεται σύντομα να αποσυρθεί από την παγκόσμια αγορά.

Ο υπουργός χαρακτήρισε αποτυχία των γιατρών την υπερσυνταγογράφηση του φαρμάκου Relyvrio στη χώρα, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τη δαπάνη που σημειώθηκε στον ΙΦΕΤ. Όπως σημειώνει η Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος, η ανακοίνωση της διακοπής χορήγησης στην Ελλάδα του Relyvrio δεν πρέπει να παρεμποδίσει την εισαγωγή φαρμάκων για τους Έλληνες ασθενείς, ειδικά για αυτούς με σπάνιες νόσους: «Υπάρχουν σαφώς περισσότερες περιπτώσεις όπου φάρμακα με ‘υπό όρους έγκριση’, που διατίθενται αρχικά μέσω προγραμμάτων πρώιμης πρόσβασης, κατέληξαν σε επιτυχημένη πλήρη έγκριση από τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς, προσφέροντας νωρίς τεράστια οφέλη στους ασθενείς».

Η Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος ζητά να συμμετάσχει σε προγραμματισμένες συναντήσεις στο υπουργείο Υγείας μαζί με το ΙΦΕΤ, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγειονομικής Ασφάλισης (ΕΟΠΥΥ) και στις σχετικές επιτροπές. Τέλος, ζητά τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδος:

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη για αυστηροποίηση των διαδικασιών πρώιμης πρόσβασης σε θεραπείες που εισάγονται για τους Έλληνες ασθενείς μέσω του ΙΦΕΤ, η Ε.Σ.Α.Ε. έχει διατυπώσει την πάγια θέση της για την ανάγκη κάλυψης των αναγκών των σπάνιων ασθενών σε ζωτικής σημασίας θεραπείες, κρίσιμες για την επιβίωσή τους, σε ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας.

Ωστόσο, θέλουμε να τονίσουμε ότι ο αυτονόητος έλεγχος των διαδικασιών εισαγωγής φαρμάκων μέσω του ΙΦΕΤ θα πρέπει να διατηρήσει την πρώιμη πρόσβαση σε θεραπείες που έχουν λάβει υπό όρους έγκριση από τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ΗΠΑ) και τον EMA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων), ώστε να ικανοποιούνται οι ακάλυπτες ανάγκες των Ελλήνων ασθενών, εκ των οποίων 500.000 ζουν με σπάνιες παθήσεις.

Τα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης σε φάρμακα που έχουν λάβει «έγκριση υπό όρους» αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για την εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών το οποίο πρέπει να διατηρηθεί χωρίς προσκόμματα.

Η ανακοίνωση της διακοπής χορήγησης στην Ελλάδα του Relyvrio (πρώιμης θεραπείας με άδεια επείγουσας πρόωρης χρήσης από τον FDA για τους ασθενείς με Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση – ALS), παρόλο που αποτελεί ένα μεμονωμένο παράδειγμα, δεν πρέπει να παρεμποδίσει την εισαγωγή φαρμάκων για τους Έλληνες ασθενείς, ειδικά για αυτούς με σπάνιες νόσους. Υπάρχουν σαφώς περισσότερες περιπτώσεις όπου φάρμακα με «υπό όρους έγκριση» που διατίθενται αρχικά μέσω προγραμμάτων πρώιμης πρόσβασης κατέληξαν σε επιτυχημένη πλήρη έγκριση από τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς, προσφέροντας νωρίς τεράστια οφέλη στους ασθενείς.

Η ευθύνη για την αποδοτική λειτουργία των προγραμμάτων πρώιμης πρόσβασης ανήκει σε όλους μας, και απαιτεί συνεργασία και διαφάνεια.

Η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος (Ε.Σ.Α.Ε.), εκπροσωπώντας τα δικαιώματα των ασθενών με σπάνιες παθήσεις, παραμένει στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας, ώστε να συνεισφέρει με την πολύχρονη και συμπυκνωμένη εμπειρία της σε έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο με στόχο τη βελτιστοποίηση και την εξασφάλιση της έγκαιρης και ισότιμης πρόσβασης στις θεραπείες, σε ένα βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ο υπουργός-Πινόκιο Αδωνης Γεωργιάδης ανασκολοπίζει το ΕΣΥ

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Εκτός λίστας αναμονής ασθενείς που έκαναν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία

Ερυθρός Σταυρός: Αντί για παγοκύστες έδωσαν σε ασθενή… κατεψυγμένο αρακά – Διαψεύδει ο Θεμιστοκλέους (Photo-Video)

Θράσος Γεωργιάδη για καταγγελία ΟΕΝΓΕ κατά διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου: «Μα τίποτε δεν πάει καλά στο ΕΣΥ;»

Αντικαρκινικό «Μεταξά»: Αφύλακτο το νοσοκομείο – Συχνές οι κλοπές και οι επιθέσεις στο προσωπικό

Documento Newsletter