Κοτζιάς: Όχι σε εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή τουρκικού στρατού

Κοτζιάς: Όχι σε εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή τουρκικού στρατού

«Αυτό που συμφωνήσαμε με τον συνάδελφό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλές περισσότερες σκέψεις, γιατί δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης” δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά πρόγευμα εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αυτό που συμφωνήσαμε με τον συνάδελφό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλές περισσότερες σκέψεις, γιατί δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης” δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά πρόγευμα εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.. “Επίσης θα πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Προηγήθηκε η συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Αντόνιο Γκουτιέρες, που διήρκησε 50 λεπτά και παραβρέθηκαν επίσης, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αλλά και ο ειδικός μεσολαβητής για την διαφορά Ελλάδας-Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, καθώς συζητήθηκε επίσης το θέμα της ονομασίας και η πορεία των διαπραγματεύσεων. Νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς.

Αναλυτικά η δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Νέα Υόρκη:

«Η μονοήμερη επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη μπορεί να θεωρηθεί πολύπλευρα πετυχημένη. Έγιναν σειρά από συναντήσεις, τόσο με ελληνοαμερικανικές και κυπροαμερικανικές οργανώσεις όσο και με το εβραϊκό λόμπι.

Η συνάντηση μου με τον Mevlüt Çavuşoğlu έγινε σήμερα το πρωί, όπου συζητήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα.

Συνάντησα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αργότερα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου συζητήσαμε κύρια το Κυπριακό και τις ελληνικές απόψεις και θέσεις γιατί πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, πριν απ’ όλα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

Επίσης, είδα μεγάλο κομμάτι από το επιτελείο της νέας κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ. Συναντήθηκα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, τον κ. Flynn και την αναπληρώτριά του. Είδα τον Προσωπάρχη του Προέδρου καθώς και σειρά από Ελληνοαμερικάνους που βρίσκονται κοντά στο επιτελείο του».

Documento Newsletter