Κοτζιάς: Η Τουρκία θα μπει στον διάλογο

Κοτζιάς: Η Τουρκία θα μπει στον διάλογο

Συγκρατημένα αισιόδοξος για το Κυπριακό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Οι γραπτές προτάσεις της Ελλάδας δεν είχαν ανταπόκριση στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και τονίζει: «Οι προτάσεις μας είναι πάνω στο τραπέζι».

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στη  Ρόδο, όπου με πρωτοβουλία του υπουργείου του  θα συζητηθεί αύριο και μεθαύριο η οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλύπτει ότι στη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Πεκίνο «η ανταπόκριση που υπήρξε είναι ότι οι Τούρκοι θα εισέλθουν σε διάλογο».

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προχθές μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο υπουργός τονίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας , κατά τη γνώμη του, είναι πως η χώρα «δεν θα χάσει το τρένο γι’ αυτό που λέμε τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που είναι η διάχυση της νέας τεχνολογίας με τρόπο που να διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και να αναπτύσσει την παραγωγικότητά της».

Σε ερώτηση για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου ο υπουργός απαντά ότι η Ελλάδα είναι σε διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο. «Αυτό θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία», προσθέτει. Επίσης, διευκρινίζει ότι η ΑΟΖ «είναι άλλη ιστορία από την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο».

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αριστείδη Βικέτο

– Κύριε υπουργέ, καταρχάς ποια είναι η εκτίμησή σας για τα αποτελέσματα της κυπριακής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης; Πέτυχε, και σε ποιο βαθμό, πoιο είναι το πιο σημαντικό επίτευγμά της;

– Όπως είπα και κατά τη διάρκεια της μικρής μου ομιλίας σήμερα, η Κύπρος απέδειξε για άλλη μια φορά ότι τις καλές προεδρίες στους διεθνείς οργανισμούς, τις κάνουν οι μικρές χώρες, γιατί έχουν το ενδιαφέρον και την αγωνία να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία και προεδρία, και αυτό αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές, ήταν εξαιρετική. Πιστεύω ότι η Σύμβαση που υπογράψαμε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από το οργανωμένο έγκλημα, ήταν το πιο σημαντικό από τη σκοπιά των δικών μας ενδιαφερόντων.

Το θέμα με την Τουρκία, δεδομένου ότι συνεχίζονται οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι διώξεις, απασχολεί την Επιτροπή Υπουργών;

– Μίλησαν αρκετοί υπουργοί για το θέμα και ορισμένοι με μεγάλη αυστηρότητα.

– Έχει τεθεί η Τουρκία σε επιτήρηση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

-Μάλιστα, και πρέπει να σας πω ότι και ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης – στη μικρή παρέμβαση που έκανε – το μισό του χρόνο τον αφιέρωσε στην Τουρκία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του απέναντι στη χώρα αυτή, ταυτόχρονα κάνοντας παρατηρήσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι προοπτικές της Ελλάδας

– Για τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδος, εσείς βεβαίως δεν ήσασταν στη Βουλή των Ελλήνων. Έγινε η ψηφοφορία, πέρασε η αξιολόγηση, τι θα γίνει τώρα;

– Η ψήφος μου όμως ήταν και μέτρησε κανονικά.

–  Τι προοπτικές υπάρχουν για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία αυτή που έγινε;

– Εγώ θα σας μιλήσω από τη σκοπιά του υπουργού Εξωτερικών. Υπάρχει μεγάλη διάθεση για επενδύσεις στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, στο Πεκίνο που ήμουνα, συμφωνήθηκε και υπέγραψε μια συμφωνία η FORTHNET με την ZTE για μια επένδυση 500 εκατομμυρίων στις οπτικές ίνες, δηλαδή επένδυση για νέα τεχνολογία. Συνολικά οι επενδύσεις, που συμφωνήθηκαν μόνο σε αυτό το πεδίο, από αυτές που εγώ κατέγραψα ήταν 1,7 δισεκατομμύριο, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη θετική διάθεση. Είναι ανοικτοί πάρα πολλοί διεθνείς παίχτες να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και μάλιστα, τονίζω, ότι, όταν λέω διεθνείς παίκτες ενδιαφέρονται να επενδύσουν, δεν εννοώ να έρθουν να αγοράσουν υπάρχοντα πλούτο. Εμένα με ενδιαφέρουν οι επενδύσεις, που θέλουν να χτίσουν καινούργιο πλούτο στη χώρα και ιδιαίτερα στη νέα τεχνολογία. Δηλαδή, το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, κατά τη γνώμη μου, είναι πως η Ελλάδα δεν θα χάσει το τρένο για αυτό που λέμε τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που είναι η διάχυση της νέας τεχνολογίας με τρόπο που να διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και να αναπτύσσει την παραγωγικότητα της χώρας.

– Ορισμένοι λένε ότι πρόκειται περί ευχολογίου ότι θα υπάρξει ανάπτυξη το 2017. Τι απαντάτε;

– Το 2017 θα υπάρξει ανάπτυξη, αλλά αυτή η ανάπτυξη θα ήταν μεγαλύτερη, αν δεν μας είχαν τραβήξει στα άκρα οι εταίροι μας.

–  Αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, πώς θα τα καταφέρει η Ελλάδα να ορθοποδήσει;

– Η αναδιάρθρωση του χρέους έχει συμφωνηθεί από το καλοκαίρι του 2015 και όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες αργά το βράδυ, είναι ώρα να ανταποκριθούν στις δικές τους δεσμεύσεις, γιατί θεωρούν «τα δικά σου δικά μου και τα δικά μου δικά μου».

Τα προβλήματα στο Κυπριακό

– Δηλώσατε ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον η πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Ποιο είναι το στίγμα αυτής της πρότασης;

– Έχω την αίσθηση ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα μιλήσει σύντομα για την πρότασή του, άρα δεν θα προτρέξω εγώ. Αυτό που θέλω να πω, έτσι όπως καταλαβαίνω, είναι ότι προτάσσει στη διαπραγμάτευση τα ουσιαστικά προβλήματα του Κυπριακού.

–  Υπάρχουν υπαναχωρήσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς;

– Δεν θα ήθελα να αξιολογήσω μια διαπραγμάτευση, που αφορά την εσωτερική πτυχή. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναστοχάστηκε πάνω στην πείρα της διαπραγμάτευσης των δύο ετών και έκανε μια πρόταση για να ξεμπλοκάρει αυτή τη διαπραγμάτευση. Στους Τουρκοκύπριους φαίνεται ότι τους φάνηκε – τουλάχιστον προς το παρόν – παράξενο σε σχέση με αυτά που έχουν στο δικό τους το μυαλό. Ελπίζω να κοιμηθούν ήσυχα με το μαξιλάρι τους και να το ξανασκεφθούν.

– Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ενδεχόμενο μιας νέας διάσκεψης, ότι δεν είναι μόνο θέμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά είναι θέμα Τουρκίας, Ελλάδας και της Βρετανίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια νέα Γενεύη;

-Εμείς, πριν πάμε τον Ιανουάριο στη Γενεύη, είχαμε καταθέσει γραπτές προτάσεις για το ζήτημα (ασφάλεια – εγγυήσεις) στο οποίο μας πέφτει λόγος. Δεν υπήρξε ανταπόκριση τότε. Οι προτάσεις μας είναι πάνω στο τραπέζι.

– Και ούτε υπήρξε κάποια ανταπόκριση στο Πεκίνο;

– Στο Πεκίνο η ανταπόκριση που υπήρξε είναι ότι οι Τούρκοι θα εισέλθουν σε διάλογο.

–  Τελευταίο ερώτημα είναι το εξής: η Τουρκία όλο αυτόν τον καιρό απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τα ενεργειακά, κυρίως στα δυτικά της νήσου. Εάν η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Κύπρο και με την Αίγυπτο, αυτό δεν θα ενδυνάμωνε περισσότερο την Κυπριακή Δημοκρατία;

– Για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ είμαστε σε διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο. Την υφαλοκρηπίδα την περιγράφεις μόνος σου, αλλά νομικά δεν την προσδιορίζεις οριστικά μόνος σου. Αυτό θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ΑΟΖ;

–  Αυτό έχει να κάνει με τις οριοθετήσεις και τις ανακηρύξεις. Είναι άλλη ιστορία από την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter