Κοτζιάς: Η κατανόηση πολιτισμών, επίλυση των απειλών της ανθρωπότητας

Κοτζιάς: Η κατανόηση πολιτισμών, επίλυση των απειλών της ανθρωπότητας

Τη σημασία της συνεργασίας των Πολιτισμών στο πλαίσιο πολυδιάστατων συνεργειών, ως ένα σημαντικό επόμενο βήμα στην ανάπτυξη μίας θετικής ατζέντας ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την έναρξη των εργασιών της 2ης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών (Ancient Civilizations Forum – ACForum) που διεξάγεται σήμερα στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ.

Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο μακρύ ταξίδι που έκανε αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τη χαρά του να συμμετέχει στο Φόρουμ της Λα Παζ, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο από την Αθήνα σε συνεργασία με τον Κινέζο ομόλογό του στο πνεύμα της σύνδεσης των αρχαίων πολιτισμών με τη σύγχρονη εποχή. Εστιάζοντας στην “πολιτισμική αλληλεπίδραση” που υφίσταται σήμερα τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης κατανόησης των πολιτισμών , ως «δεξαμενές σοφίας» για την επίλυση σύγχρονων απειλών της ανθρωπότητας, “στη βάση της αρχής του σεβασμού της διαφορετικότητας, της ισοτιμίας τους, και της αναγνώρισής τους ως πολιτισμούς της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Σε μία εποχή που κυριαρχεί, όπως είπε, η σκληρή ισχύς και η τεχνολογική πρόοδος την επιτείνει, τελικώς κερδίζουν αυτοί που μιλούν με τη γλώσσα της ήπιας ισχύος, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που έχει “η διπλωματία, η αίσθηση περί δικαίου, η «πολιτιστική υπεροχή» στις διεθνείς σχέσεις” καταδεικνύοντας την ανάγκη ανάδειξης πιο συντονισμένα της πολιτιστικής διάστασης των διεθνών σχέσεων ώστε να μπορεί να υπάρξει “κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού”.

“Τα τρία στοιχεία του πολιτισμού, η επικαιρότητά του, η ήπια ισχύς, η οικονομική του διάσταση, η δυνατότητα να συνδέσει και να σταθεροποιήσει τον κόσμο σε μια ασταθή περίοδο, καθιστούν σημαντική τη συνέχιση και την ενδυνάμωση της πρωτοβουλίας μας” υπογράμμισε ο Ν. Κοτζιάς.

Υπό το πρίσμα αυτό ανέδειξε και το θέμα της διεύρυνσης του Φόρουμ σε νέα μέλη εστιάζοντας από όλους τους υποψηφίους που εξέφρασαν ενδιαφέρον στον ιδιαίτερο ρόλο που είχε στην ιστορία της ανθρωπότητας και των αρχαίων πολιτισμών η Αρμενία. Πρόταση η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή στη συνέχεια.

Σημαντικά θέματα συζήτησης, όπως τόνισε είναι η προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, η επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους και η συναφής αλληλοϋποστήριξη, η προώθηση της κατανόησης των αρχαίων πολιτισμών και της ιστορικής έρευνας για την ανάδειξη της σημασίας και της συνεισφοράς τους στον παγκόσμιο πολιτισμό, ο συντονισμός των κοινών ενεργειών στα διεθνή φόρα, η ενίσχυση του διαλόγου και οι πολιτιστικές ανταλλαγές επί επιμέρους εκφράσεων των πολιτισμών μας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε παράλληλα την ανάγκη σε αυτή τη δεύτερη διάσκεψη του Φόρουμ να επεκταθεί ο διάλογος με τη συμμετοχή των λαών και της ακαδημαϊκής κοινότητας των συμμετεχόντων χωρών και ανακοίνωσε ότι άρχισε να λειτουργεί και η ιστοσελίδα του Φόρουμ, καλώντας τους συμμετέχοντες να συνεισφέρουν με περιεχόμενο, ώστε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο σημείο αναφοράς για τις δράσεις του Φόρουμ και των μελών του.

“Κατά κάποιον τρόπο” κατέληξε “αυτή η πρωτοβουλία είναι για εμάς σαν ένα μωρό, το οποίο μεγαλώνει, εδώ στα υψίπεδα της Βολιβίας όπου υπάρχει ένα ζωντανός πολιτισμός”.

Ειδικότερα για τη χώρα αυτή απαντώντας σε ερωτήσεις Βολιβιανών δημοσιογράφων είπε ότι αυτό που φέρνει η Βολιβία στον παγκόσμιο πολιτισμό “είναι η σημασία του πνεύματος”. Και συμπλήρωσε: “Σε μία εποχή διαφθοράς, στην οποία δεν υπάρχουν αρκετές αξίες και αρχές, νομίζω ότι η βολιβιανή παράδοση φέρνει καινούριες σκέψεις σε όλους μας. Αποτελεί έμπνευση. Σήμερα ήρθαμε εδώ για να εντατικοποιήσουμε τη δουλειά που κάνουμε. Όπως γνωρίζετε, όλες οι χώρες συναντιόμαστε στην UNESCO και η βολιβιανή προεδρία θα ετοιμάσει άμεσα δύο συναντήσεις, μία για τα ακαδημαϊκά θέματα και μία, όπως πάντα, το Σεπτέμβριο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι υπουργοί. Θέλουμε να αναδείξουμε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι πολιτισμοί μας στο σημερινό κόσμο, ότι είναι ζωντανοί, να υπερασπιστούμε την κληρονομιά μας και να ξαναφέρουμε πίσω και πολιτισμικά αγαθά. Ο πολιτισμός είναι μία ήπια ισχύς, φιλειρηνική. Πρέπει να υποστηρίξουμε την παρουσία του παντού. Για εμένα προσωπικά δεν υπάρχει εξωτερική πολιτική χωρίς την πολιτιστική διπλωματία. Νομίζω ότι και για όλους τους παρόντες ισχύει το ίδιο”.

Τέλος κληθείς να σχολιάσει την οικονομία της Βολιβίας σε διεθνές επίπεδο ο Ν. Κοτζιάς είπε: “Γνωρίζουμε ότι η Βολιβία είχε στο παρελθόν πολύ μεγάλες δυσκολίες, γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας σε όλη την ήπειρο, και γι’ αυτό είμαστε πάρα πολύ ευτυχείς που παρακολουθούμε μία Βολιβία που μεγαλώνει, ενισχύεται και βρίσκεται στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. Μου αρέσει πάρα πολύ που η Βολιβία έχει μπει στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς να χάνει την αυθεντικότητά της”.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Documento Newsletter