Κοτζιάς: Η Ελλάδα σύνδεσμος ανάμεσα σε Κίνα και ΕΕ

Κοτζιάς: Η Ελλάδα σύνδεσμος ανάμεσα σε Κίνα και ΕΕ

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι σύνδεσμος ανάμεσα στον κόσμο της Κίνας και της ΕΕ, εξέπεμψε από το Πεκίνο, στην ομιλία του στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας, τη μεγαλύτερη δεξαμενή σκέψης στην Ασία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Η Ελλάδα ως η νοτιοανατολική είσοδος της ΕΕ, ως η νότια θαλάσσια πόρτα για την Ευρώπη, ιδιαίτερα την Κεντρική και Ανατολική, έγινε και μπορεί να είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στον κόσμο της Κίνας και εκείνον της ΕΕ. Είναι η χώρα που κατανοεί και τις δύο πλευρές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Η συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ, με την αξιοποίηση του ιδιαίτερου ρόλου της Ελλάδας στην αρμονία ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους, αποτελεί ένα μεγάλο και ιδιαίτερο πεδίο δράσης των δύο κρατών και των λαών μας, κατέστησε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών. Υπογράμμισε επίσης πως η Ελλάδα ανήκει σε μια μεγάλη δύναμη, όπως είναι η ΕΕ και ότι δεν έχει τους ανταγωνισμούς με την Κίνα που έχουν ορισμένοι ισχυροί στην ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, διαμήνυσε πως «επιπλέον χάρη στην αίσθηση που έχει για την ιστορία, μπορεί και επιδιώκει να μεσολαβεί ανάμεσα στην ΕΕ ως σύνολο και τη ΛΔ της Κίνας. Είναι ο καλύτερος και πιο παλιός φίλος της σε αυτήν».

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Κοτζιάς στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνισμού. «Η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματός της από τρίτες δυνάμεις, η προσπάθεια ταϊβανοποίησης αυτού του τμήματος, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που προσπάθησε η Δύση μέσα από πολλαπλές κατακτήσεις, παλαιότερα της Ιαπωνίας και της Πορτογαλίας, να σπάσει την μία Κίνα σε δύο οντότητες» σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα και η Κίνα είναι από τους πλέον συνεπείς υπερασπιστές της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, της ανεξαρτησίας τους και της αποτροπής πολιτικών ταπείνωσης κρατών μελών του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους. «Χάρη στην αναπτυσσόμενη πορεία των οικονομιών μας, με διαφορετικά βέβαια μεγέθη και ρυθμούς, μας δίνει μια δυνατότητα να αναπτύξουμε ακόμα καλύτερα τις οικονομικές και κοινωνικές επαφές των κρατών και κοινωνιών μας» σημείωσε και προσέθεσε: «Οι κινέζικες επενδύσεις με κορυφαία εκείνη στο Λιμάνι του Πειραιά από την Cosco, η ανάπτυξη του εμπορίου, όπου νομίζω τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να προωθηθούν πολύ πιο οργανωμένα στην Κίνα, η ανταλλαγή τεχνολογίας και η συνεργασία ανάμεσα σε νέες εταιρείες, η ναυτιλία όπου η Ελλάδα είναι μία από τις ισχυρότερες χώρες στον κόσμο με μεγάλη παράδοση και ο τουρισμός είναι μερικοί από τους τομείς παραπέρα ανάπτυξης των σχέσεων των δύο κρατών μας».

Επίσης, για την ακόμα πιο ουσιαστική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μας, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι πολιτιστικές και μορφωτικές ανταλλαγές.

Παράλληλα, έδωσε και το στίγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και παρέθεσε σειρά πρωτοβουλιών της. Η Ελλάδα ακολουθεί μια ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, τόνισε και σημείωσε: «Στα τέσσερα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία μας συγκροτήθηκαν στην περιοχή της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου 16 νέες μορφοποιήσεις περιφερειακών-διεθνών συνεργασιών που αποτελούν ένα νέο δίκτυο συνεργασίας, φιλίας και ειρηνικής αλληλοκατανόησης στην περιοχή».

Σημειώνεται πως μεγάλο μέρος της ομιλίας του, με τίτλο «Ελλάδα-Κίνα: Παρελθόν και Μέλλον/Διαφορές και Κοινά», ο κ. Κοτζιάς το διάνθισε με την ανάδειξη των διαχρονικών κοινών χαρακτηριστικών των δύο χωρών. «Ελλάδα και Κίνα, δύο χώρες διαφορετικές σε μέγεθος και ρόλο στη σημερινή παγκοσμιοποίηση, με μεγάλη και οι δύο διαδρομή στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας πως «η ιστορία μας, είναι και για τους δύο μια ιστορία αγάπης στη μόρφωση, στην εκπαίδευση και στον σεβασμό στις επόμενες γενιές».

Διατρέχοντας την ιστορική διαδρομή των δύο λαών, επισήμανε πως αν η αρχαία Ελλάδα γέννησε τη σκέψη και θεσμούς δημοκρατίας, η Κίνα γέννησε ουσιαστικά το σύγχρονο κράτος. «Ένα κράτος με κατανομή λειτουργιών και με καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, με ειδικές μορφωτικές διαδικασίες για όλες τις βαθμίδες. Η εκπαίδευση έγινε ο μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας και γέννησε τη λειτουργική διοίκηση στη χώρα. Ανάλογα με τη δημοκρατία στην Ελλάδα, στην Κίνα γεννήθηκε η σκέψη για την ανάγκη της αρμονίας» προσέθεσε.

«Οι πολιτισμοί μας, η ιστορία μας, τα επιτεύγματα των λαών μας, μας έδωσαν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Ό,τι είναι η Κίνα για την Ν.Α. Ασία, είναι η Ελλάδα για την Ευρώπη. Μεγαλώσαμε και μεγαλουργήσαμε παράλληλα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς σταχυολογώντας το ιστορικό πλέγμα των κοινών χαρακτηριστικών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «εξαιτίας αυτής της παράλληλης ηλικίας και πολιτισμού, η μεγάλη σήμερα Κίνα μπορεί να κατανοήσει τη σημασία της ιστορικότητας των Ελλήνων, την προσφορά τους στον παγκόσμιο πολιτισμό, ακόμα και τον σημερινό. Η Κίνα σέβεται και συνεργάζεται με τη μικρή Ελλάδα».

Ως έμπρακτη ένδειξη σε αυτό, τόνισε πως οι δύο χώρες μαζί έφτιαξαν το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών που έχουν επίδραση και στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, μια διεθνή πρωτοβουλία που εκτείνεται σε 4 ηπείρους.

Καταληκτικά, απευθυνόμενος στον πρόεδρο και στα στελέχη της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, είπε πως η πρόσκλησή τους αποτελεί μια μεγάλη τιμή για έναν φίλο της Κίνας και του κινέζικου πολιτισμού, τονίζοντας ότι «είναι ένα μικρό πετραδάκι στο τεράστιο οίκημα φιλίας που φτιάχνουμε ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter