Κοτζιάς για Κυπριακό: Είμαστε οι μόνοι που έβαλαν το θέμα των εγγυήσεων και των στρατιωτικών στρατευμάτων, οι άλλοι το… τρώγανε

Κοτζιάς για Κυπριακό: Είμαστε οι μόνοι που έβαλαν το θέμα των εγγυήσεων και των στρατιωτικών στρατευμάτων, οι άλλοι το… τρώγανε

«Στην πραγματικότητα βάλαμε στο τραπέζι -χρησιμοποιώντας σειρά από βέτο- ένα θέμα που οι άλλοι το τρώγανε: Τις εγγυήσεις και την κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων. Και είμαστε πολύ υπερήφανοι που προσθέσαμε αυτήν τη θεματολογία» είπε από το βήμα της Βουλής ο πρώην ΥΠΕΞ.

Ο Νίκος Κοτζιάς αντέκρουσε τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά του Κυρ. Μητσοτάκη περί απεμπόλησης του δικαιώματος άσκησης βέτο κατά την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αναφερόμενος παράλληλα στο Βουκουρέστι και τα πεπραγμένα της πρόσφατης διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.

«Για την ΕΕ, λέμε (σ.σ. στη Συμφωνία των Πρεσπών) ότι σε κάθε κεφάλαιο θα έχει έλεγχο, τι σημαίνει αυτό; Ότι η συμφωνία έχει βέτο» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΝΔ.

Αναφερόμενος δε στο βέτο που δήθεν ασκήθηκε το 2008 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο κ. Κοτζιάς ρώτησε δηκτικά την αντιπολίτευση αν συμφωνεί να βγουν στη δημοσιότητα τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης, καθώς -όπως τόνισε- δεν κατατέθηκε κανένα βέτο. Μάλιστα, υπενθύμισε και την καταδίκη που προκάλεσε η ρητορική περί βέτο, το 2011, από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

«Στο Κυπριακό κατηγορηθήκαμε ότι ήμασταν πολύ σκληροί, εμείς που λένε ότι τα παραδώσαμε όλα» είπε και συμπλήρωσε: «Στην πραγματικότητα βάλαμε στο τραπέζι -χρησιμοποιώντας σειρά από βέτο- ένα θέμα που οι άλλοι το τρώγανε: Τις εγγυήσεις και την κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων. Και είμαστε πολύ υπερήφανοι που προσθέσαμε αυτήν τη θεματολογία».

Αξίζει να προστεθεί ότι αμέσως μετά τον κ. Κοτζιά στο βήμα της Ολομέλειας ανέβηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του πρώην ΥΠΕΞ για τη μη ύπαρξη βέτο στο Βουκουρέστι, αμφισβητώντας όμως την καταδίκη της Ελλάδας, το 2011, από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

«Το ισχυρό γερμανικό κράτος χρειαζόταν 4 χρόνια για την αλλαγή των εγγράφων»

Ως προς τα πέντε χρόνια μεταβατικής περιόδου που ορίζει η Συμφωνία για την αλλαγή των εγγράφων στη γείτονα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τα νέα δεδομένα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι ανέτρεξε -μεταξύ άλλων- στη συμφωνία ενοποίησης της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι το «ισχυρό γερμανικό κράτος χρειάστηκε τέσσερα χρόνια». «Εμείς, δώσαμε πέντε γιατί τόσο ισχύουν τα έγγραφά τους» κατέληξε.

Documento Newsletter