Ήρθε η ώρα για άλλες συμμαχίες είπε ο Νίκος Κοτζιάς από το Ηράκλειο, μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο, κάνοντας λόγο για ένα πολιτικό σύστημα ενάντια, όπως επισήμανε, στην διαφθορά και τους εκβιαστές.
Το δικό μου στόμα και το στόμα του “Πράττω” δεν κλείνει, είπε, δηλώνοντας σε αυστηρό τόνο πως οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι δημοκρατία. «Προσωπικά ούτε εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν κυβέρνηση σωτηρίας, τώρα όμως ήρθε η ώρα για άλλες συμμαχίες .
Φανερά συγκινημένος δήλωσε ότι είναι καθαρός άνθρωπος, καθαρό παιδί, όπως χαρακτηριστικά είπε και αριστερός που αποποιήθηκε την περιουσία του πατέρα του, της μητέρας του και του θείου του, όταν στην επιχείρηση της οικογένειας του δούλευε και ο Κώστας Σημίτης και ως εκπαιδευόμενος ο Σωκράτης Κόκκαλης και άλλοι. «Εγώ ζω, ανέφερε από το μισθό το δικό μου και της συζύγου μου που είναι καθηγήτρια Πανεπιστημίου και είμαι περήφανος για αυτό. Δεν με αγγίζει τίποτα γιατί είμαι καθαρός», είπε μέσα σε έντονο φορτισμένο κλίμα, δηλώνοντας αρκετές φορές ότι στην περίοδο που βρέθηκε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών υπερασπίστηκε τόσο την αξιοπρέπεια τη δική του όσο και της κυβέρνησης.
Ο κ. Κοτζιάς έκανε ένα απολογισμό του έργου του και μίλησε για το Κυπριακό, τις σχέσεις με την Τουρκία και την Αλβανία και για την Συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Αναφορικά με τη λύση του ονόματος των Σκοπίων και το πως λειτούργησε τόσο ο ίδιος όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου αλλά και πως διαχειρίστηκαν τις προσπάθειες άλλων χωρών στο να εμπλακούν, ο Νίκος Κοτζιάς είπε, ότι «η αλλαγή με βάση τη λύση που προτάθηκε δεν δίνεται για να ενταχθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός είπε πολύ προσεκτικά αυτό που λέγεται στο υπουργείο Εξωτερικών και ακούσαμε στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, όταν παρέλαβε, ότι η FYROM είναι εθνικό μας συμφέρον να αλλάξει τo όνομα, να σταθεροποιηθεί και να φύγει από την αγκαλιά της Τουρκίας. Aν οι ίδιοι θέλουν να πάνε στο ΝΑΤΟ είναι δικαίωμά τους. H Ρωσία έμπλεξε ανάμεσα στα δικά μας εθνικά συμφέροντα και τι θέλει για το ΝΑΤΟ. Eμείς της το εξηγήσαμε όμως πάρα πολλές φορές αλλά η Ρωσία έχει μία αυταρέσκεια αυτή την εποχή. Θεώρησε ότι δεν είναι έτσι και άπαξ και είπε αυτά που είπε… και όμως δεν είναι. Προσωπικά να ξέρετε και τον Αμερικανό πρέσβη τον καλώ και τον καλούσα. Δεν είχα αφήσει τίποτα να πέσει κάτω. Σας θυμίζω ότι πήρα τον πρέσβη μας από την Τσεχία και με έβρισε όλος ο τύπος, τα μέσα. Και τελικά βγήκε και είπε η κυβέρνησή του συγγνώμη. Το ίδιο έγινε με την Αυστρία. Να ξέρετε ότι κάθε μέρα κάναμε διαμαρτυρίες, παίρναμε μέτρα, δεν αφήσαμε ποτέ στο υπουργείο τίποτα να πέσει κάτω. Αλλά αυτά δεν λέγονται δημόσια αυτά είναι θέματα που αφορούν τη διπλωματία».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ρωσία είναι υπέρ τεντωμένη και δεν μπορεί να επιτελέσει όλα αυτά που θέλει… «…και πρέπει να πάψει να μπερδεύει τα εθνικά συμφέροντα μιας χώρας όπως είναι η Ελλάδα με τα δικά της συμφέροντα. Εμείς το όνομα Βόρεια Μακεδονία δεν το δίνουμε για να μπει στο ΝΑΤΟ εμείς το δίνουμε γιατί είναι δικό μας πρόβλημα», είπε ο κ. Κοτζιάς ο οποίος συμβούλεψε όλους όσους ασχολούνται με θέματα διπλωματίας και διαπραγματεύσεων να μην εμπλέκουν πολλούς μέσα στις διαπραγματεύσεις. «Θέλω να σας πω και κάτι άλλο και να το συγκρατήσετε. Είχα καθίσει το 2012-2014 και είχα διαβάσει όλες τις διαπραγματεύσεις, όλα τα πρακτικά του Λονδίνου του 1952 και μία έκθεση του 1953. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι αυτά αφορούν τις διαπραγματεύσεις για τα δύο γερμανικά δάνεια, όχι του πολέμου αλλά της δεκαετίας του 1920 συγκεκριμένα 1923 και 1928. Εκεί μονίμως λέει ο Γερμανός εκπρόσωπος, ο οποίος μετά έγινε διοικητής της γερμανικής τράπεζας της bundesbank, στην κυβέρνηση του ότι, μην μου μπλέξετε πολλούς επισημαίνοντας πως «αν μπλέξουμε με πολλούς ο καθένας θα προβάλλει τις απαιτήσεις του και δεν πρόκειται να καταλήξουμε πουθενά». Δίδαγμα λοιπόν, μην αφήνεις να μπερδεύονται πολλοί διότι δεν βρίσκεις λύση».
Όταν ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την αφήγησή του, για το πως λειτούργησε ανέφερε: «Είπα του εκπροσώπου του ΟΗΕ, του Νίμιτς, πως δεν θα διαπραγματεύομαι με σένα πάντα. Θα έρχεσαι όταν θα έχουμε πρόβλημα ή όταν θα έχουμε λύση τότε δηλαδή που θα χρειάζεται ο ΟΗΕ να βοηθήσει. Δεύτερον σε όλες τις δυνάμεις που περιέτρεχαν τότε τους απαγόρευσα να ανακατευτούν. Στο τέλος ανακατεύτηκαν στα Σκόπια. Και στο τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών την προηγούμενη Δευτέρα τους είπα, μην προσπαθήσετε να κάνετε τα ίδια τώρα, με το σύνταγμα ή με τις επόμενες εκλογές διότι δεν βοηθάτε, αλλά έτσι δυσκολεύεται την κυβέρνηση Ζάεφ, διότι το θέμα μετατίθεται από το συμφέρον της χώρας για τη συμφωνία, στο ότι η χώρα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις επεμβάσεις, οπότε και δεν βοηθάτε. Προσωπικά, δεν άφησα κανέναν, μα κανέναν να ανακατευτεί σε αυτή τη διαπραγμάτευση πέρα από τον Δημητρόφ, τους πρωθυπουργούς και τους ειδικούς και να ξέρετε και να θυμάστε πάντα, ότι σε μία διαπραγμάτευση οι πολλοί κάνουν κακό. Εγώ δούλεψα αποκλειστικά με υπηρεσιακούς και όταν ρώτησα την Α3 διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών που ασχολούνται με το διαβαλκανικό το τι έλεγαν οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις, που εγώ είχα βρει βέβαια τα ντοκουμέντα, μου απάντησαν, δεν ξέρουμε κύριε υπουργέ δεν ενημερωνόταν η διεύθυνσή μας ποτέ, δεν ενημερωνόταν. Όπως θα θυμόσαστε τις διαπραγματεύσεις τις κάνανε διά άλλων εκπροσώπων, οι οποίοι ήτανε άλλοι ακόμα και από τον υπουργό Εξωτερικών άλλος. Θέλετε να σας θυμίσω τον Γρυλλάκη, ήταν τότε διοικητής της ΕΥΠ. Εγώ όμως έκανα τις διαπραγματεύσεις όλες, μόνο με τους υπηρεσιακούς, τους υπεύθυνους και για αυτό οι υπηρεσιακοί μας στο υπουργείο Εξωτερικών, πίνουν νερό στο όνομα αυτής της κυβέρνησης. Και μάθανε και ξέρουν ότι συμβάλανε και βοηθήσανε και είδαν και κάτι χαρακτηριστικό. Ότι θέλει σθένος να βρεθείς μόνος σου και να πας κόντρα. Θυμάμαι όταν ανέλαβα και πήγα ως υπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι μεγάλο διπλωμάτες μου έλεγαν, κύριε υπουργέ θα μείνουμε μόνοι μας, θα απομονωθούμε και εγώ απαντούσα: …το ότι θα απομονωθείτε από τα συμφέροντα της χώρας δεν σας ενδιαφέρει; Σας ενδιαφέρει μόνο το τι θα πουν οι άλλοι;… Και έτσι έμαθε, εκπαιδεύτηκε το υπουργείο, να κρατάει κόντρα, να πηγαίνει κόντρα, να υπερασπίζεται τα εθνικά του συμφέροντα, διότι αυτό που λέμε ευρωπαϊκά συμφέροντα δεν μπορούν να ορίζονται χωρίς να συμπεριλαμβάνουν και τα δικά μας. Δεν υπάρχει κάτι Ευρωπαϊκό χωρίς εμάς», είπε ο Νίκος Κοτζιάς.